София ще си сътрудничи с южнокорейския Седжонг за "умен град"

София ще си сътрудничи южнокорейския Седжонг в сферата на "умен град"

Снимка: Фейсбук, Генчо Керезов

София и южнокорейският град Седжонг ще си сътрудничат на експертно ниво. За целта е подписана рамката за сътрудничество между двата града и се очаква кметът на Седжонг да гостува лично в София за подписването на официалния Меморандум за сътрудничество след ратифициране от Столичен общински съвет и Общинския съвет на Седжонг.

Това съобщи зам.-кметът по дигитализация на Столична община Генчо Керезов, който  е на едноседмично посещение в Южна Корея. Посещението на кмета на Седжонг в София се очаква в края на годината, или пролетта на 2023 г.

Двата града възнамеряват да си партнират в няколко сфери чрез Програмата за международното градско и регионално сътрудничество на Европейския съюз (EU IURC) (2021 – 2023 г.), съобщи Керезов в социалната мрежа:

- изследвания и иновации в сферата на транспорта, мобилността и градското развитие;

- иновативно икономическо развитие;

- нулеви нетни емисии, енергиен преход и изменение на климата;

- оказване на подкрепа на стартъпи и малки и средни предприятия;

- сътрудничество в академичната сфера, образованието и културата.

"Вече имаме чудесни идеи, които се родиха от посещението ни дотук. Вярвам, че чрез съвместна работа скоро ще можем да дефинираме общи проекти, които да обогатят двата града в тези сфери!", обнадежден е зам-кметът по дигитализация за прилагането на добрите южнокорейски практики в Столична община.

Най-впечатляващото за Генчо Керезов е била системата за управление на отпадъци в южнокорейския град.

"Вместо контейнери за смет, на всяка пряка има умни машини за сметосъбиране. Те се отварят само с карта за градски транспорт (или друг метод за идентификация). Всяка от трите вида поема различен обем битови или хранителни отпадъци. Всички те са свързани с една от 12-те станции за сортиране на отпадъците чрез вакуумни тръби! В станциите оперират по 6 вакуумни двигателя, които засмукват торбите със смет. Когато стигнат до централата, те се сортират според типа боклук. Битовите отпадъци са пресоват в контейнери и откарват за горене, от което се произвежда електроенергия. Хранителните се преработват и използват за торове и храна в животновъдството. Изумително беше, че една от най-важните машини в системата беше тази за пречистване на миризмите. Въздухът от всичките вакуумни тръби минава през огромна цистерна с вода и химикали и след това се извежда отново в атмосферата без капка лош мирис. Гражданите заплащат пропорционално и справедливо за всичко това, защото еквивалентът на нашата “такса смет” всъщност е включен в цената на торбите за отпадъци. Всяко изхвърляне на отпадък в друга торба е сериозно санкционирано. Благодарение на всичко това, за три дни не видяхме нито един боклук и не усетихме нотка неприятен мирис в целия град!", разказва зам-кметът на София.

"Посетихме административни сгради, които успешно са интегрирали ВЕИ проекти. Особено ефективни за изграждането на соларни мощности се оказват паркингите. Отгоре на това, за всеки соларен проект на паркинг, правителството изгражда за своя сметка малка батерия и зарядни станции според броя места на паркинга. Посетихме два големи data центъра. Първият за управлението на умния град, вторият специално изграден за развитие на автономния транспорт. Демонстрираха ни как с изкуствен интелект за 5 минути, само по снимка на силует (без да се заснема лице и без да се ползват лични данни) чрез камерите, разположени в целия град (CCTV) може да бъде открит човек. Най-честите случаи на ползване за това са при престъпления или за откриване на загубили се хора с тежка деменция. Наблюдава се непрекъснато трафика, оптимизират се светофарите, градския транспорт и огромна част от тези данни са вече отворени, за да може бизнеса да създава нови продукти на база тях. Във втория център са концентрирани данните, събирани от автомомните автомобили. Седжонг има специална зона, в която те могат да се движат. Автомобилите са опасани с редица сензори, които генерират информация, която един ден ще доведе до напълно автономно движение. Към момента возилата се движат сами само по определени маршрути, но инвестициите в технологията са огромни и страната иска да се позиционира като лидер в областта, наред с автомобилните гиганти", впечатлен е Керезов от "умния град".

Седжонг е град на едва 10 години, изграден специално, за да бъде административния център, а един ден и столица на страната. Дом на половин милион жители, сред които цялата държавна администрация на Южна Корея. Това позволява да бъде проектиран като умен град от самото начало. До момента в града са инвестирани около 20 милиарда долара, като се очаква да бъде завършен през 2030-а година, след което да расте органично, пояснява зам.-кметът по дигитализация на Столична община.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
 • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (15%, 236 Гласове)
 • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (82%, 1285 Гласове)
 • - Не мога да преценя (2%, 37 Гласове)
Общо гласували: 1558 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Лили Иванова пред 15 000 души в Арена София: Останах в България и......

Лили Иванова сложи край на националното си турне с грандиозен концерт в столичната "Арена София". В началото на годината...

Прочети още keyboard_arrow_right