София заделя за подслон на бездомните под 14 лева на нощ

просяци

Снимка: Столица.bg

В столицата за престой и покрив на бездомниците, приютявани в кризисния център и филиала към него от началото на декември до края на март, реално се падат по 13,7 лева на нощувка.Това показват справки за издръжките на общинските приюти в столицата и другите големите градове на страната, съобщават от "Монитор".
 
За посочения период през 2018-2019 г. в София има регистрирани 18 150 нощувки на бездомни лица. Средствата за кризисния център, отпуснати от кметството, са били 250 хил. лв. Същият е бюджетът и за настоящия сезон. От началото на декември 2019 г. до 12 януари 2020 г. има регистрирани 7140 нощувки
 
„Важно е да се подчертае, че това не са брой бездомни лица, защото повечето от тях използват многократно услугите на Кризисния център и нощуват в него много повече от веднъж, т.е. посочените цифри са с натрупване“, уточняват от „Московска“ 33. 
 
Отпуснатите пари се изразходват за заплащане на трудови възнаграждения, включително и осигуровки на назначените служители в центъра, за закупуване на хигиенни материали, медикаменти, заплащане на комунално-битови разходи. Средствата за храна на бездомните лица са осигурени в голямата си част от дарители. От бюджета на услугата за храна се използват средства само в случаите, когато няма осигурено дарение за това.
 
Всяка вечер медицински служители извършват прегледи на постъпилите в Центъра граждани и при необходимост и преценка от лечение същите се насочват за прием в общинските болници. Същевременно с това социалните работници, назначени в услугата, консултират и съдействат на бездомните лица за настаняване в друго подходящо за тях социално заведение или към бюрата по труда за трудовата им реализация.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Арх. Бойко Кадинов: Гранитните павета на пл. "Св. Александър Невс......

Гранитните павета не трябва да се премахват от площад "Свети Александър Невски" при предстоящата трансформация на простр...

Прочети още keyboard_arrow_right