Спаси София организира протест за спасяване на Централни хали

Спаси София организира протест за спасяване на Централни хали

Снимка: Столица.bg

„Софиянци имаме право да изкажем мнението си за това какво ще се случва в една от най-знаковите сгради в центъра на София” - категоричен е общинският съветник Борис Бонев.

Градските активисти от Спаси София организират протест за спасяване на автентичния вид на емблематичните Централни хали. Недоволството ще е в сряда, 4 август т. г., сряда от 18:30 часа.

Целта е столичани да изрязат несъгласието си за превръщането на Халите в супермаркет Кауфлант като се направи жива верига около сградата и да се покаже общественото несъгласие с намерението за превръщането ѝ в голям и безличен супермаркет.

„Каним всички софиянци на протест тази сряда от 18:30 ч. пред Халите, за да заявим категорично, че не искаме Халите да бъдат изцяло променени както по отношение на интериора, така и що се касае до функциите на закрит пазар.” - заявява Борис Бонев, независим общински съветник.

Според активистите от Спаси София желанието в сградата да бъде изграден супермаркет е вредно по няколко причини. Първо, вътрешността на сградата ще претърпи сериозни промени - ще бъде изграден нов ескалатор, а вторият етаж ще бъде премахнат. Два от общо четирите входа за посетители се предвижда да бъдат закрити, с което ще се наруши комуникацията на сградата с околното пространство.

„Изцяло се променя и функцията на сградата - от закрит пазар с множество малки търговци Халите ще се превърнат в поредния безличен супермаркет. Това е лоша новина за северните части на центъра, които и без друго сериозно изостават от южните и имат нужда от смислени инвестиции, които да привличат и задържат хората в района” - казват градските активисти.

От Спаси София допълват, че даже и външността на сградата да бъде запазена (за което няма гаранции - свидетели сме на редица катастрофални ремонти, формално „съгласувани" с НИНКН) промяната на предназначението на Халите ще доведе до редица негативни тенденции както за тях, така и за заобикалящия ги квартал.

„Смятаме, че Централните хали могат да бъдат много повече от обикновен супермаркет, каквито вече има няколко в непосредствена близост. В полза на икономическото и туристическо развитие на квартала и цяла София ще бъде да се запази функцията на сградата като място с множество малки търговци, занаятчии и заведения, фокусирани върху локалната икономика, които предлагат интересни и разнообразни стоки и услуги. Сградата е уникална даденост и тя трябва да бъде мотор за развитие в сърцето на града” - казва Борис Бонев.

„За нас е неприемливо инвеститорът тихомълком и без обществено обсъждане и публично представяне на проекта да се опитва да прокара такава промяна. Сградата е частна, но е паметник на културата от национално значение и затова собственикът ѝ има дълг пред обществото да я запази и реставрира, а не да я превръща в безличен обект” - пишат от Спаси София.

Протестът и живата верига имат няколко искания отправени към различните власти. От Спаси София апелират Министерството на културата да не съгласува подобен проект преди да бъде направен функционален и пространствен анализ за отражението върху сградата и района, а архитектурният план да бъде подложен на обществено обсъждане.

„Софиянци имаме право да изкажем мнението си за това какво ще се случва в една от най-знаковите сгради в центъра на София” - категоричен е общинският съветник Борис Бонев. Той настоява Столичната община да спре да бездейства и да заяви категорична позиция в защита на Халите. „Апелирам за разум и диалогичност и от страна на самия инвеститор” - завършва Бонев.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Одобрявате ли предложения от Трифонов кабинет?
 • Да, Слави ще направи правителство. (26%, 205 Гласове)
 • Не, нямат достатъчно депутати. (36%, 280 Гласове)
 • Не се интересувам от политика. (3%, 20 Гласове)
 • Нови избори. (29%, 226 Гласове)
 • Незнам, време е за плаж. (7%, 57 Гласове)
Общо гласували: 788 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Ударени и липсващи колчета на бул. "Сливница"...

Ударени и липсващи колчета на бул. "Сливница" 192, станаха повод за ново възмущение в столичани, които съобщиха за пробл...

Прочети още keyboard_arrow_right