Статия на "Ню Йорк таймс" стряска София и Балканите с голямо земетресение

Прогноза за земетресение

Снимка: nytimes.com

Ще издържат ли сградите в София и България на голямо земетресение, каквото имаше в Албания преди месец? Това пише в статия на "Ню Йорк таймс" и предупреждава за природно бедствие на Балканите. 

Правителствата на Румъния и България и други балкански държави не съумявали да въведат строги правила на изискванията за земетресение и имало рискове за новопостроени сгради, пише "Ню Йорк таймс" в статията си  "Уроците от албанското земетресение - Балканите не са готови за Голямо Земетресение".

"От Букурещ в Румъния до София в България и сред бълканските държави в Източна Европа успешни правителства се провалиха да обърнат внимание на рисковете на застаряващи сгради", пише в статията.

Изданието се позовава на мнението на Матей Сумбасаку, основател на първата румънска НПО, която е специализирана в намаляване на сеизмичния риск. Според него само в Букурещ има 349 постройки с висок риск при земетресение, които има вероятност да рухнат при силно земетресение. 

Причината за опасността в София и България била, заради поощряване на строителството през 90-те години на миналия век. По време на прехода от комунизъм към капитализъм стандартите за безопасност често заемат задно място заради бърза печалба. В резултатът на това милиони хора живеят в домове, които едва ли ще преживеят голямо земетресение, пише в материала на американското издание.

То припомня, че при земетресението с магнитуд 5,7 разтърси България през 1986 г., щетите далеч надхвърлиха очакваното. "В малкия град Стражица, на север на страната, бяха разрушени десетки къщи, а повечето останали стоящи бяха счетени за опасни за обитаване. Хиляди бяха бездомни.

От 2007 г., когато България се присъедини към Европейския съюз, строителството в страната трябваше да отговаря на изискванията на блока за устойчивост на земетресения, пише "Ню Йорк таймс".

Големи земетресения на Балканите имаше в Гърция, Турция, Румъния и Сърбия, но все още не може да се прогнозира кога и къде природното бедствие ще удари.

 

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Трябва ли да има Книжен пазар на Славейков?
 • Да, ембламатично е (14%, 696 Гласове)
 • Да, празно изглежда без книжен пазар (3%, 143 Гласове)
 • Не, има толкова книжарници наоколо (33%, 1644 Гласове)
 • Не, така ми харесва повече (51%, 2560 Гласове)
 • Не мога да преценя (0%, 15 Гласове)
Общо гласували: 5058 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Виж също

close

Светофарите на бул.‘Витоша“ светят в унисон с празника...

За поредна година от Столична община повдигат настроението с инициатива за празника на влюбените, съобщава БТВ. Светофа...

Прочети още keyboard_arrow_right