Столичани обжалват актове въпреки съобщенията на Софийски районен съд

Столичани обжалват актове въпреки съобщенията на Софийски районен съд

Снимка: Столица.bg

Опасност от струпване на много хора може да има в най-големия районен съд в страната - Софийски районен съд. От съда вече са предприели мерки, за да не се нарушават противоепидемични мерки. До момента от СРС бяха пуснати съобщения, че в съдилищата се разглеждат само някои видове дела. Гражданите обаче продължават да ходят, за да обжалват актове, пише Монитор.

От СРС пуснаха поредно съобщение, с което се уведомяват всички страни по дела, че съгласно чл. 3 от Закона за мерките и действията по време на извънредното положение за срока от 13 март 2020 г. до отмяната му, спират да текат процесуалните срокове по съдебни, арбитражни и изпълнителни производства. Целта е да се предотврати струпването на хора и да се успокоят гражданите.

Изключение правят само сроковете по наказателни производства, по Закона за екстрадицията и Европейската заповед за арест и производства, свързани с мерки за принуда, както и давностните и други срокове, предвидени в нормативни актове. С изтичането на сроковете по тези дела се погасяват или прекратяват права или се пораждат задължения за частноправните субекти, с изключение на сроковете по Наказателния кодекс и Закона за административните нарушения и наказания.

Всички обявени публични продани и въводи във владение, обявени от държавните и частните съдебни изпълнители се спират според чл. 5, ал. 1 от закона. След отмяна на извънредното положение без да се плащат пак такси отново се насрочват публичните продани и въводите във владение.

Съобразно ал. 2 на същия текст не се налагат запори на банкови сметки на физически лица и на лечебни заведения, запори върху трудови възнаграждения и пенсии, обезпечителни мерки върху медицинска апаратура и оборудване, както и извършването на описи на движими вещи и недвижими имоти, собственост на физически лица, освен за задължения за издръжка, за вреди от непозволено увреждане и за вземания за трудови възнаграждения.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Ние сме тук и продължаваме!...

Столица.bg отбелязва своя 3-ти рожден ден днес 3 април, когато София празнува обявяването си за столица на България. Дне...

Прочети още keyboard_arrow_right