Столичани са ощетени, "Топлофикация" трябва да се третира както всяко друго дружество

-

Снимка: Stolica.bg

 
Потребителите могат да бъдат спокойни, няма да останат на студено и без парно. Това каза на брифинг председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев. Той настоя държавата да компенсира общинското дружеството така, както се компенсира частният сектор.

Риск за осигуряване на топлинна енергия за София за този сезон няма и няма и да има, независимо от изхода на преговорите, смята той. По думите му обаче тепърва ще растат задълженията към "Булгаргаз" заради рязкото покачване на цената на природния газ. Тоест, в този дълг на "Топлофикация" няма нищо извънредно за старите пероди. Задълженията са били дори и повече, каза Георгиев.

"Ще помоля директора на „Булгаргаз“ да прояви повече здрав разум и неговите началници, принципалът в Министерството на икономиката, на енергетиката, незабавно да предприемат действия, защото това не може да продължава", заяви председателят на СОС.

Георгиев напомни, че дружеството изпълнява и социална функция, а собственици на общинското предприятие са всички софиянци: "1 милион софиянци се отопляват благодарение на услугите на "Топлофикация". Затова ние и до днес не разбираме защо това дружество се третира по различен начин от всички останали, които ще получават компенсации", допълни той.

За двайсет дни столицата на държавата не е получила дори първоначални предложения за промени и отговори на въпросите, поставени от общинарите. Това, заяви инж. Георгиев, ни се струва безотговорно.

Договорът на столичната "Топлофикация" с "Булгаргаз" е феодолен - при високи лихви, при авансово плащане, при ужасни условия. За да не се превръща общественият доставчик в лихвар, трябва да се съгласи да предоговори условията по него. Това каза общинският съветник Прошко Прошков.

"Апелираме спешно държавата да вземе отношение по проблема с цените на горивата, които поставят "Топлофикация"-София в невъзможност да изпълнява задълженията си въпреки всички усилия. Разбира се, че дружеството ще гарантира топлоподаване за софиянци през цялата зима, въпросът е да се изясни откъде идва дълговата спирала", заяви общинският съветник.

По думите му не може "Топлофикация"-София да е единствения буфер на социалната политика, която държавата трябва да проведе.

 

 

 

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Къде ще прекарате Коледните и Новогодишни празници?
 • София! (55%, 101 Гласове)
 • В България с роднини (21%, 39 Гласове)
 • На почивка в България (3%, 5 Гласове)
 • В чужбина (7%, 12 Гласове)
 • На работа съм (5%, 9 Гласове)
 • Не съм решил (9%, 17 Гласове)
Общо гласували: 183 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Студентка на УНСС в София е победител в конкурс на МОСВ...

Габриела Методиева, специалност „Икономика с чуждоезиково обучение“ е победител в конкурса за студенти с вис...

Прочети още keyboard_arrow_right