Столична община е санкционирала "Мега Хидрострой" за некачествен ремонт в 70-о училище

санкции

Снимка: Столица.bg

Изпълнителят на ремонта на 70-о училище "Св. Климент Охридски" в модерно предградие - "Мега Хидрострой", е санкиониран за некачествено изпълнение на строително ремонтните дейности на обекта, научи Столица.bg. Дружеството е избрано с конкурс за ремонта на училището, което е едно от 26-те в столицата, които се обновяват с европари по ОП "Региони в растеж". 

Преди дни, по сигнал на общински съветници, стана ясно, че в училището се поставяли от най-скъпите плочки. Оказа се, че са правени много и постоянни проверки на изпълнението на ремонта, тъй като има проблеми с качеството на строителните дейности и срока на изпълнение.

Столичната община изпълнява проект по ОПРР 2014-2020 за изграждане, основен ремонт/ реконструкция на 26 училища и детски градини в София. За изпълняване на ремонтните дейности в 25 сгради са избрани 21 различни строителни фирми. За 26-та предстои конкурс за избор на изпълнител.

Екипът за управление и изпълнение на проекта и строителния надзор са констатирали нередности при изпълнението на строителните дейности на една от строителните фирми. Фирмата работи в 70-о "Св. Климент Охридски" в Модерно предградие и 16-о училище "Райко Жинзифов", казаха от Столична община.

Крайният срок за завършване на 70-о училище, съгласно договора, е 245 календарни дни от датата на откриване на строителна площадка, или до 12.03.2019 г. Изпълнителят е представил метеорологични справки от НИМХ-БАН за неблагоприятни метеорологични условия, като строителния надзор е признал 64 дни с неблагоприятни условия. С тях крайния срок за завършване е 15.05.2019 г. След 15.05.2019 г. фирмата дължи неустойка от 8009,37 лв. за всеки просрочен ден.

В резултат на регулярно извършваните проверки от представител на Възложителя и „Софинвест“ ЕООД, упражняващо дейностите по строителен надзор и инвеститорски контрол, са установени множество нередности от началото на строителните дейности.

Първите нередности са установени още през месец октомври 2018 г. при съвместна проверка от строителния надзор, проектанта, представител на Възложителя и изпълнителя. Констатирани са недостатъци по части „Архитектура“, „ОВК“, „ВиК“, „ПБ“ и „Електро“. Съставен е констативен протокол по чл. 9, ал. 2 от договора и е даден срок за отстраняване, до края на изпълнение на договора.

В средата на месец февруари 2019 г. са извършени две последователни проверки от представител на Възложителя, на които е констатирано, че на обекта няма нито един работник. От изпълнителя е изискано незабавно възобновяване на строителния процес.

След постъпили сигнали от директора на 70 ОУ „Св. Климент Охридски“ и кмета на СО-Район „Връбница“ в началото на март 2019 г., са извършени проверки за некачествено изпълнени елементи в ремонтираните тоалетни , като от изпълнителя е изискано незабавно отстраняване на некачествено изпълнените елементи и приключване на СМР на обекта в предвидения срок.

На 20 март 2019 г. е направена поредната съвместна проверка, при която са установени недостатъци по част „ВиК“, част „Електро“ и част „Архитектура“. Съставен е констативен протокол по чл. 9, ал. 2 от договора и е даден срок за отстраняване до 31.03.2019 г. Заради неотстраняване на нередностите, от 1 април на изпълнителя е наложена неустойка от 500 лв. на ден.

Констатираните в този протокол недостатъци са отстранени едва на 08.05.2019 г., когато е извършена съвместна проверка от строителния надзор, инвеститорския контрол, Възложителя и изпълнителя и е съставен констативен протокол. Дължимата неустойка за неотстраняване на недостатъците е 16 500 лв. (по 500 лв./ден в рамките на 33 дни), съгласно чл. 9, ал. 3 от договора.

В началото на юни е извършена нова проверка, която е констатирала некачествено изпълнени дейности. На изпълнителя е даден срок до 19 юни за отстраняването им. Ако в този срок не бъдат отстранени всички недостатъци, Столична община ще предприеме действия за прекратяване на договора с фирмата изпълнител.

В този случай, на изпълнителя ще бъдат наложени в максимален размер предвидените санкции, съгласно договора: до 20% от общата стойност на договора за забавено изпълнение и до 20% от общата стойност на договора за лошо и/или некачествено изпълнение.

Крайният срок за завършване на 16 училище, съгласно договора, е 245 календарни дни от датата на откриване на строителна площадка или до 11.03.2019 г. Изпълнителят е представил метеорологични справки от НИМХ-БАН за неблагоприятни метеорологични условия, като строителния надзор е признал 65 дни с неблагоприятни условия. С тях крайния срок за завършване е 15.05.2019 г.

След 15.05.2019 г. фирмата дължи неустойка от 8459,86 лв. за всеки просрочен ден. В резултат на регулярно извършваните проверки от представител на Възложителя и „Софинвест“ ЕООД, упражняващо дейностите по строителен надзор и инвеститорски контрол, са установени множество нередности от началото на строителните дейности.

Първите проблеми са свързани с бавните темпове на работа, особено в помещенията за хранене, за което в началото на месец октомври 2018 г. са получени сигнали от директора на 16 ОУ „Райко Жинзифов“ и кмета на СО-Район „Надежда“. Проведена е среща с изпълнителя и са изпратени писма за ускоряване на темповете на работа.

В средата на октомври 2018 г. при съвместна проверка от строителния надзор, проектанта, представител на Възложителя и изпълнителя са констатирани недостатъци по части „Архитектура“, „ВиК“, „Геодезия“, „ОВК“ и „Електро“. Съставен е констативен протокол по чл. 9, ал. 2 от договора и е даден срок за отстраняване, до края на изпълнение на договора.

В средата на февруари 2019 г. представител на Възложителя отново е докладвал за проблеми в помещенията за хранене, които са причина за напрежение сред родителите и ръководството на училището.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Какво ще ползвате през зимата, за да е по-чист въздуха в София?
 • Собствения си автомобил (29%, 40 Гласове)
 • Отполение на дърва и въглища (7%, 10 Гласове)
 • Градския транспорт (60%, 84 Гласове)
 • Не ме интересува (4%, 5 Гласове)
Общо гласували: 139 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Замърсяването на въздуха в София е над нормата...

Днес праховите частици във въздуха над столицата са над определената норма, съобщава Офнюз. От Столична община излизат с...

Прочети още keyboard_arrow_right