В "Лагера" отново са готови на протест заради застрояване на зелена площ

-

Снимка: Facebook

След заменка, извършена от Столична община през 2001 г., междублоковото пространство пред блок 60 в ж.к. Лагера се оказа частна собственост. Живущите в района отново се притесняват, че пространството ще бъде застроено, съобщи БНТ.

През м. декември 2021г. прокуратурата се задейства и беше образувана преписка. Проверката беше възложена за съвместно извършване на СДВР, Регионална дирекция „Национален строителен контрол“ – София и Направление „Архитектура и градоустройство“ при Столична община. За времето на проверката строежът беше преустановен и в момента се очаква решението на прокуратурата.

В жк Лагера готови на протест, ако се застрои терена до бл. 60

Засега обаче казусът остава нерешен и без положително развитие, съобщава БНТ. Заграждане на терена все още няма, но върху паркираните автомобили вече са се появили стикери с уведомления да бъдат премахнати. Жителите от блока няма да имат от къде да минават, а какво остава за паркирането и детската площадка. 

Нито една институция не е направила нищо да чуе мнението на гражданите и да върне терена, смятат живущите в района. Те настояват пространството да бъде върнато, за да може да се ползва от жителите.

От Столичната община са категорични, че разрешение за строеж на този терен няма. Подробен устройствен план е изпратен в община "Красно село", а към настоящия момент не са извършвани действия по обявяване на проекта от страна на районната администрация, се казва в отговорът от общината.

Според кмета на района Росина Станиславова, ситуацията е абсурдна. Факт е обаче, че инвеститорът също има своите право, а ако Столична община иска да запази правата на гражданите, трябва да подходи по по-различен начин и да промени устройствения план.

По документи правата на собственика на терена не могат да бъдат пренебрегнати, заяви и зам.-кмета Веселинов. Проектът, който е постъпил през 2016г. в районната администрация, не е бил обявен на заинтересованите лица, каза още зам. кмета. Той ще бъде върнат на централната администрация и ще бъде изготвен нов проект за целия квартал. Този нов проект вече ще бъде обявен на заинтересованите лица.

По думите на зам.- кмета, ако подробния устройствен план се направи както трябва, гражданите ще имат думата, защото плановете за преструктуриране на жилищни комплекси подлежат на обществено обсъждане. Административният орган ще трябва да зачете мнението на гражданите, заедно с мнението на собственика на терена.

За жалост, засега решение на въпроса няма, а жителите отново заявиха своята готовност за протестни действия, ако теренът бъде застроен, каквито са намеренията на собствениците.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
 • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (13%, 150 Гласове)
 • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (85%, 970 Гласове)
 • - Не мога да преценя (2%, 21 Гласове)
Общо гласували: 1141 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Таксита блокират кръстовището на бул. „Черни връх“ и бул. „Арсена......

Таксиметрови шофьори ще блокират за час и половина днес кръстовището на бул. „Черни връх“ и бул. „Арсе...

Прочети още keyboard_arrow_right