В София: 8 училища искат разкриване на допълнителна паралелка за първокласници

В София: 8 училища искат разкриване на допълнителна паралелка за първокласн

Снимка: Столица.bg

В столицата има 8 училища, които са поискали да отворят по една допълнителна паралелка за първокласници. Вероятно тази бройка училища ще се увеличи. А защо? Защото на първото класиране, децата от първата група, които най-дълго живеят в района на конкретното школо, се оказали неприети. Това съобщи началникът на Регионалното управление на образованието-София Ваня Кастрева, цитирана от БНР. 
 
Тя допълни,че има и няколко училища, които пък искат увеличаване на броя на децата в паралелка - да бъдат не 24, а 26. За нея това частично ще реши проблема.
 
Свободните места за второ класиране ще бъдат обявени на 8 юни. 
 
За прием в първи клас най-голям шанс в дадено училище имат децата, които живеят над 3 години на адреса си. Това е според сега действащата наредба на Столичната община. След първото класиране, което беше на 1 юни, голяма част от децата, които кандидатстват за първи клас в училището им по район, останаха извън приетите бройки. 
 
Много от училищата нямат достатъчно материална база, за да пуснат по-голям прием, според Ваня Кастрева. 
 
„Системата за прием дава възможност родителите да кандидатстват както по постоянен, така и по настоящ адрес. Към това, когато добавим и възможността за първокласници, чиито братя и сестри до 12-годишна възраст са ученици в същото училище, трудно може да се предвиди колко паралелки трябва да се планират“, обясни тя.
 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Смут и паника в Съдебната палата заради затъмняване на витражите ......

Смут, притеснение, паника и недоволство предизвика ремонт в емблематичната сграда на Съдебната палата в София. Граждани ...

Прочети още keyboard_arrow_right