В София и страната: Абитуриентите ще държат още една задължителна матура - професионална

В София и страната: Абитуриентите ще държат още една задължителна матура -

Снимка: БНР

Още една матура ще държат зрелостниците от новата учебна година. Изпитът се въвежда за първи път и се отнася за абитуриентите, които изучават професия, съобщават от МОН. 

За първи път всички дванадесетокласници, които изучават професия, ще държат и втори задължителен държавен изпит. Той ще е по теория за придобиване на професионална квалификация.

До момента завършващите средно образование имаха право да изберат втора матура по общообразователен предмет или по професия. Новата задължителна матура се въвежда от учебната 2021 - 2022 г. и изпитът ще бъде на 20 май 2022 г. Това предвижда проект на заповед, който е публикуван за обществено обсъждане.

Задължителният държавен зрелостен изпит по български език и литература е планиран за 18 май 2022 г., а вторият – за 20 май 2022 г. Учениците могат да се явят на допълнителна матура по предмет по избор в дните от 26 май до 3 юни 2022 г.

Само през април т. г. в МОН не занеха какъв ще е учебният план за дванадесетокласници и как ще изглеждат новите им дипломи.

 

Новата матура по професиа не е някаква новост за родната образователна система. Такива държавни изпити се държаха и по времето на соца, когато бе задължително зрелостниците да имат професия - тъкачки, монтьори, шофьори, фризьори, машинописки. Тогава средното боразование приключваше в XI клас и имаше УПК - учебен професионален комплекс, за придобиване на професия. Така на държавния изпит тогава се даваше разряд на бъдещата младежка работническа класа.

За връщане към добре забравеното минало в МОН направиха нов закон, а някогашното УПК сега се нарича дуална система.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

1620 са свободните места за I клас в София, търсят се учители и с......

Малко над 10 000 деца днес са първокласници в София, 1620 места от обявения план-прием - 11 587, останаха незаети в общи...

Прочети още keyboard_arrow_right