В София и страната : "Малки матури" по български и литература за над 60 000 четвъртокласници

В София: Над 60 000 четвъртокласници на "малките матури" по български и лит

Снимка: Столица.bg

В София и страната над 60 000 четвъртокласници ще се явят на национално външно оценяване по български език и литература. Препитването започва в 10 часа, а децата ще имат 1 час за всички задачи. Учениците със специални образователни потребности ще работят 40 минути по-дълго, информират от "Монитор".
 
Децата няма да имат чернова, но ще могат да пишат по изпитния вариант. Тя трябва да нанесат своите отговори с черен химикал в бланката, която ще получат. На нея трябва да напишат трите си имена и входящия си номер.
 
На изпита по български и литература подрастващите ще имат диктовка между 40 до 60 думи. За първи път тя ще бъде пусната на аудиозапис, който учениците ще чуят три пъти. Първо ще се запознаят с текста, след това при по-бавно темпо ще могат да записват, а третото слушане ще е за проверка и попълване на пропуските. Във втората част на изпита четвъртокласниците ще отговарят на 10 текстови задачи. Учениците ще могат да избират между 3 подточки. Вярната трябва да бъде отбелязаха с Х. Ако ученикът прецени, че е сгрешил, той трябва да запълни с черно вече посочения отговор. Има и текст за четене с разбиране с текстови задачи със затворени въпроси и със свободен отговор. Трета част също е по-различна от минали години. Учениците трябва да създадат собствен текст, прилагайки всички свои умения от начален етап.
 
 
 

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Три дни повече отпуска за ваксинираните учители от София...

Три дни допълнителна платена отпуска ще има за ваксинираните срещу коронавирус столични учители.  Бонусът е както ...

Прочети още keyboard_arrow_right