В София и страната: Висшите училища със специални COVID- стипендии

В София и страната: Висшите училища със специални COVID- стипендии

Снимка: Столица.bg

Висшите учебни заведения в София и страната ще отпускат специални стипендии на студентите, които са били доброволци в COVID-отделенията на болници, техен близък е починал от заразата или пък са останали трайно без доходи заради пандемията. Това съобщават от "Монитор". 
Коронавирусните стипендии могат да се плащат за определени месеци на студентите доброволци. Другата опция е да се изплащат еднократно под формата на процентно намаление на таксата за обучение за летния семестър.
 
Ето и детайли за София кои от ВУЗ-те дават COVID- стипендии: 
Медицински университет – София, вече изплаща т.нар. месечни финансови стимули за студенти от горните курсове, които полагат доброволчески труд в COVID отделения на болниците.
За януари миналата година този стимул е в размер на 260 лв. месечно, а за февруари и следващи месеци е променен на 130 лв.”, обясниха от учебното заведение. Стипендиите за бъдещите медици се финансират от бюджета на Студентски съвет. „Допълнителната мотивация на студентите доброволци се изплаща от бюджета, заделен за Студентски съвет, който също разчита на собствените приходи на университета, а не на субсидията от МОН”, обясниха от МУ-София пред медията.
 
Нов български университет ще присъди 50 извънредни еднократни стипендии във връзка с пандемията. 10 от стимулите ще покрият 50% от таксата за обучение за пролетния семестър на учебната 2020/2021 г. Стипендиите ще бъдат отпуснати на бакалаври и магистри, които са участвали активно в борбата срещу коронавируса. Те може да са участвали като доброволец в болнично заведение, държавна или обществена институция, или да са се включили в доброволческа дейност или НПО с национално представителство, в помощ на пострадали от COVID-19 от март до края на 2020-а. За да подпомогне студенти в затруднено финансово положение в период на пандемия, Нов български университет обявява и 40 извънредни частични стипендии за студенти в бакалавърски и магистърски програми, които са пострадали от COVID-19 и негативните ефекти от пандемията. Те ще бъдат насочени към обучаващите се до 26 години, които са загубили родител или съпруг/съпруга март, и останалите без работа за повече от три месеца вследствие от икономическите ефекти от COVID-19.
 
При загуба на родител или съпруг/съпруга, вследствие на което доходът на член от семейството е спаднал под две минимални работни заплати, определени за страната, студентът ще получи еднократна стипендия в размер на 30% от семестриалната такса за втория семестър. При дълготрайна загуба на работа, вследствие на което доходът на член от семейството е спаднал под две минимални работни заплати, определени за страната, университетът ще покрие 20% от семестриалната такса за пролетния семестър на учебната 2020/2021 г.
 
В Университета за национално и световно стопанство също предложение да се отпуснат еднократни парични помощи. „При първото заседание през летен семестър на учебната 2020/2021 г. комисията за отпускане на помощи и награди ще обсъди този въпрос и ще вземе решение как и при какви условия ще бъде отпусната тази помощ”, обясни проф. д-р Цветана Стоянова, заместник-ректор по институционално и бизнес сътрудничество и студентски политики.
 
Ръководството на Химикотехнологичен и металургичен университет-София очаква от Студентски съвет предложения за нуждаещи се студенти и в зависимост от наличните средства ще определи и размера на допълнителна помощ за доброволците в COVID отделенията или загубили свои близки. „Съгласно Постановление 90 на МС се допуска получаването на помощи и награди на студентите. ХТМУ винаги включва в своите критерии за получаване на стипендии средства за такива студенти. Това е особено актуално сега, предвид необичайните обстоятелства”, посочиха от университета.
 
СУ „Св. Климент Охридски” не предвижда въвеждането на нова социална стипендия, съобщиха от учебното заведение. От Алма матер допълниха, че ректорът на най-стария университет у нас обаче вече се е обърнал с писмо към просветния министър Красимир Вълчев, в което предлага да бъде създаден фонд за стипендии за децата на учители и преподаватели, починали от COVID-19. От образователното министерство обясниха за „Монитор”, че идеята вече се обсъжда.
 
 
 
 
 

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Как смятате, че трябва да е таксуването след въвеждането на новата тикет-система в София?
 • На разстояние (39%, 199 Гласове)
 • На време (13%, 64 Гласове)
 • И двете (разстояние и време) (18%, 89 Гласове)
 • Сега си е добре, да остане фиксирана цената (27%, 135 Гласове)
 • Не мога да преценя (4%, 19 Гласове)
Общо гласували: 506 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Буяр Османи пристига в София за среща с Екатерина Захариева...

Министърът на външните работи на Северна Македония Буяр Османи пристига на необявено предварително посещение в София. ...

Прочети още keyboard_arrow_right