В София отвори врати първата водородна зарядна станция

-

Снимка: БАН

В София беше открита първата за България и региона водородна зарядна станция. Проектът е част от лаборатория за тестване и развитие на системи за чиста енергия на Българската академия на науките.

Тя се намира на ул. "Искърско шосе" 11, в София (вход към обекта откъм ул. "Мюнхен"). Зарядната станция има възможност за зареждане при двете стандартни налягания за компресиран водород – 350 и 700 бара. Произведеният водород е с много висока чистота, достатъчна за директно използване в транспортни средства. В съдовете за високо налягане на станцията могат да се съхраняват до 70 килограма компресиран водород, с който може да се осигури до 7000 километра пробег. Ежедневно може да зарежда 10-15 автомобила или два автобуса. Системата е част от по-сложната задача да се изучи най-ефективният метод за съхранение на енергия, обясни пред БНР Евелина Славчева от БАН.

"Панелите произвеждат ток и той се съхранява в батерии. Излишъкът се използва за производство на водород и водородът може да се съхранява дълго време. Поставяме си за цел да изследваме коя от тези системи е най-ефективна", каза още Славчева. Тя добави, че в зарядната станция ще може да се зарежда безплатно в продължение на две години.

Амбицията на екипа е чрез проактивно сътрудничество с бизнеса да се демонстрират възможностите на водородните технологии и по този начин да се даде позитивен импулс за ускореното им въвеждане в страната, отбелязват от БАН.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

София празнува Деня на буквите, просветата и културата...

Празнуваме най-българският и най-безспорният празник, който винаги обединява българите - 24 май, Ден на светите братя Ки...

Прочети още keyboard_arrow_right