ВАП сезира ДНСК и ГИТ да проверят строителните обекти в София и страната

ВАП сезира ДНСК и ГИТ да проверят строителните обекти в София и страната

Снимка: Столица.bg

ВАП сезира ДНСК и Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“ да извършат проверки за спазването на изискванията за безопасност на труда на строителните обекти в София и страната. Това трябва да направят началника на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) и изпълнителния директор на Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“.

Преди три дни в София арматура затрупа 5 строителни работници на обект до пазара "Димитър Петков". единият от тях почина, а другите четирима са тежко ранени. Един от пострадалите е настанен във ВМА-София и е с опасност за живота.

При инцидента е имало работници без каски. Те са били на фундаментната площадка на изкол над 10 м, когато отгоре върху тях падат тонове желязо.

ВАП искат да бъдат проверени  строителните обекти в страната за спазване на нормативните изисквания и задължения за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд на работниците по строежите. Върховна административна прокуратура е образувала преписка въз основа на редица статии в медиите, в които се цитират данни за настъпили инциденти с работници при извършени строителни работи в периода май-ноември 2020 г.

Във връзка с конституционния прерогатив на прокуратурата да следи за спазването на законността в защита на държавния и граждански интерес, както и за предотвратяването на подобни инциденти, ВАП сезира контролните органи.

По време на проверките следва да стане ясно дали на строителните обекти се спазват условията, цитирани в Закона за здравословни и безопасни условия на труд (ЗЗБУТ).

Резултатите от проверката следва да бъдат обобщени в доклад, в който да присъства информация за направените констатации, предприетите мерки и действията за отстраняване на закононарушенията и последиците от тях, както и дали са санкционирани нарушители. Ако по време на проверките се установят данни за нарушения от компетентността на други контролни органи или престъпления от компетентността на съответна прокуратура, следва и те да се уведомят.

Обобщеният доклад трябва да се предостави на ВАП в кратък срок.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Как смятате, че трябва да е таксуването след въвеждането на новата тикет-система в София?
 • На разстояние (39%, 169 Гласове)
 • На време (13%, 58 Гласове)
 • И двете (разстояние и време) (18%, 78 Гласове)
 • Сега си е добре, да остане фиксирана цената (26%, 113 Гласове)
 • Не мога да преценя (3%, 15 Гласове)
Общо гласували: 433 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

За неприети деца в градините: 300 лв. месечно компенсация на роди......

300 лв. месечно ще бъде компенсацията за родители, чиито деца не са приети в детски градини или училища заради недостиг ...

Прочети още keyboard_arrow_right