Визията за София: През 2050 столицата да е компактен, многообразен и адаптивен град

Визия за София заключително събитие

Снимка: Столица.bg, Зорница Митин

В четвъртък от инициативата предават стратегическия документ за гласуване в СОС

След близо 2 години неуморна работа Визия за София е на финалната права. Инициативата разработи тенденциите и преимуществата на столицата ни, както и всеки един район и квартал. Целта е да се работи дългосрочно за подобряването на начина на живот и повече удобства за гражданите в София.

Стратегическият документ на Визия за София, които съдържа 24 цели трябва да бъде приет от Столичния общински съвет. Така Визията ще служи за основа за промяната на Общия устройствен план на Столична община, както за координиране, мониторинг и обновяване на общинските стратегически и планови документи занапред.

В четвъртък на пресконференция, от 11 ч., Визия за София ще представи последния елемент и крайградските територии, а именно 385 конкретни мерки за изпълнение на дългосрочните цели и приоритети за развитие на града.

По-късно на 28 ноември т. г. ще бъде закрита и изложбата "София утре" на Софийското Ларго. Заключителното събитие ще е под надслов "Защо е важно да имаш Визия?". Изложбата бе открита в началото на октомври. На нея може да се види каква е переспективата за развитие на всеки квартал, какви са недостатъците и преимуществата.

На заключителното събитие ще се отбележи финала на работата по създаване на дългосрочната стратегия за развитие на София и крайградските територии. Символично ще бъде предаден стратегическия документ за гласуване в Столичен общински съвет.

Визията за София е през 2050 столицата на България да е компактен, многообразен и адаптивен град, управляващ умело ресурсите си и включващ гражданите в решенията за бъдещето. Само така Столична община може да създава и поддържа разнообразни възможности за развитие и високо качество на живот.

"За да постигнем тези приоритети, обединяващият стратегически документ на Столична община предлага 24 дългосрочни цели за развитие на общината. Планът за тяхното постигане минава през над 230 ключови стъпки, разпределени във времето от 2020 до 2050 г. За постигането на стъпките са предложени 385 конкретни мерки, както и индикатори, с които регулярно да се измерва и отчита прогреса", казват от Визия за София.

“Защо е важно да имаш визия?” и как е структуриран дългосрочният стратегически документ ще разберем на събитието на 28 ноември, след което в Столичен общински съвет ще бъдат внесени за разглеждане два документа - дългосрочната стратегия за развитие на Столична община Визия за София и първият пакет от мерки за периода 2020 - 2025 г.

За създаването на Визия за София през последните две години бяха проведени десетки изследвания, анализи и дискусии, в които се включиха над 10 000 организации и експерти. 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Трябва ли да има Книжен пазар на Славейков?
 • Да, ембламатично е (14%, 700 Гласове)
 • Да, празно изглежда без книжен пазар (3%, 144 Гласове)
 • Не, има толкова книжарници наоколо (32%, 1644 Гласове)
 • Не, така ми харесва повече (51%, 2569 Гласове)
 • Не мога да преценя (0%, 15 Гласове)
Общо гласували: 5072 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Работилници и консултации на Форум за родители в НДК...

Първи семеен форум за родители ще бъде организиран в НДК на 22 февруари. Форумът предлага консултации за бъдещи и настоя...

Прочети още keyboard_arrow_right