"Визуални коридори" защитават гледката на емблематични сгради в София и Витоша

"Визуални коридори" защитават емблематични сгради в София и Витоша

Снимка: Софияплан

От Софияплан стартират пилотен проект с 6 знакови сгради, които са архитектурни забележителности в столицата

Нов проект на общинското предприятие  "Софияплан" ще защити и съхрани гледката на емблематични сгради в София. С развитието на града и строителството много от знаковите сгради, които са архитектурни забележителности и акценти в различни зони на града, могат да бъдат закрити от нови сгради.

Целта на "Визуални коридори" е всеки един от тях да е с акцент да защити определена старинна сграда. Те могат да остават зебележими само, ако около тях няма ново високо строителство, което да ги закрива изгледа към тях.

Както е известно в много от кварталите на район Лозенец, където има ново строителство, вече е закрита гледката към Витоша. С панорама към планината се простиха и много сгради в центъра на София. Така се получи с НДК, от което се виждаше Витоша до издигането на високата сграда на бул. България и бул. Витоша. 

Във визуалните коридори ще попаднат терени, за които има намерения за строителство и то трябва да бъде съобразено със знаковата сграда. Така според проекта на Софияплан ще се направи регистър - защитен списък, на такива здания, а също и на панорамни изгледи към планините, заобикалящи столицата.

Издигането на високи сгради е предизвикателство за опазване и спасяване на красиви и ценни гледки за переспективата на София. А запазването им ще осигури идентичност и разпознаваемост на тези зони в столицата.

От "Софяплан" са направили анализ и предлагат с "Визуални коридори" да се създаде инструмент за защита на важните гледки, както в самия град, така и от София към околните планини и най-вече към Витоша.

Използвани са съвременни технологии в сферата на пространствения анализ, които позволяват да бъдат оформени триизмерни призми, определящи точните параметри и граници на визуалните коридори. Идеята е инструментът да стане част от новия Общ устройствен план на Столична община.

Изследването е съвместно на общинското дружество с арх. Евгений Ширинян, от Московския архитектурен институт. Проучването стъпва върху предхождащ анализ на тема “Високи сгради”, изготвен през 2019 година. Разработката преминава през различни етапи, като в процеса на работа е анализиран чуждият опит при опазването на ценните гледки.

В пилотния проект са определени основните зони на теоретична видимост на планинските контури от града. Това са значими транспортни и пешеходни връзки, инфраструктурни обекти, публични пространства, градски паркове и градини. 

За столицата ключови са ,например,  оста Лъвoв мocт - бул. "Mapия Лyизa" – пл. "Cв. Heдeля" – бул. "Bитoшa". Вече е определен и приоритетен списък с обекти, с най-голям потенциал за изграждане на визуални коридори. Шестте обекта са  храм-паметник "Св. Александър Невски", църквата "Света Неделя", джамията "Баня Баши“", Министерство на земеделието, сградата на ДЗИ (Чиновническо осигурително дружество) и бившият Партиен дом, сега Народно събрание. 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Как смятате, че трябва да е таксуването след въвеждането на новата тикет-система в София?
 • На разстояние (39%, 169 Гласове)
 • На време (13%, 55 Гласове)
 • И двете (разстояние и време) (18%, 78 Гласове)
 • Сега си е добре, да остане фиксирана цената (26%, 111 Гласове)
 • Не мога да преценя (4%, 15 Гласове)
Общо гласували: 428 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Приемат документи за съдебни заседатели към Спецсъда до 26 февруа......

Срокът за прием на документи на кандидати за съдебни заседатели към Специализирания наказателен съд за мандат 2021 &ndas...

Прочети още keyboard_arrow_right