Втора английска "Томас Джеферсън" разби шаблона и стана първото Google училище в София

Втора английска "Томас Джеферсън" е първото Google референтно училище в Со

Снимка: Фейсбук

Още 16 столични училища се включват в пилотен проект, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова

Радвам се за успешно покритите критерии от Втора английска гимназия "Томас Джеферсън" за Google референтно училище в София. Безспорно това е признание за училището и учебния процес чрез дигитализация. Втора английска гимназия "Томас Джеферсън" е лидер в промяната, не само в София, но и в България, и в образователната система.

Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова и поздрави екипът на училището, който работи по модела "1:1" по проекта "Училище на облак". Днес учители, ученици и родители участваха в онлайн среща, за да обявят успеха на Втора английска гимназия с прилагането на технологиите в процеса на обучение. На виртуалната среща присъства и столичният кмет, както и зам.-кметът по дигитализация на Столична община Генчо Керезов.

Промяната се случва и то в иновативните училища - лидери, каквито има и едно от тях - водещо, е Втора англиъска гимназия "Тома Джеферсън". Модела, по който работи гиманзията или рецептата е ясна и това се вижда в тази онлайн среща. Има отличен мениджмънт, квалифицирани преподаватели, мотивирани ученици, модерна и променяща се училищна среда, и разбира се много партньорства насочени към нови търсения и възможности, като една от тях е този модел и участието на училището в облака", каза столичният кмет.

Елитната столична Втора английска гимназия вече е “Референтно училище” и е част от световна програма на Google, за учебни заведения, които подобряват учебния процес чрез  дигитални технологии. За да станат част от нея, училищата покриват специфични критерии. "Томас Джеферсън"  е едва второто Google референто училище в Централна и Източна Европа и второто в България.

Втора английска гимназия бе първото училище, което участвам в проекта "Училище в облака". Този модел го развиваме в още 15 училища в София заедно с Инспектората по образование в столицата и това става устойчив модел в образованието в София. В столицата младите хора се мотивират от новите възможности. Промените, които се налагат в момента и се налага да продължи в живота ни с коронавирус, правят дигиталните промени като гаранция за устойчивост, развитие и оцеляване на образователната система", коментира Фандъкова.

Столична община първа е подкрепила "Училище в облака" и то модела "1:1". До борени дни започва пилотният проект с включени още 16 столични училища, които въвеждат нови стандарти за работа. Бюджетът е 100 000 лв. за първия етап и ще обхване 29 паралелки и ще бдат обучени 208 учители. Работата стартира през ноември с учители, а с учениците от втория учебен срок, съобщи Йорданка Фандъкова.

Реализацията на проекта за референтно училище е с голямата подкрепа на Центъра за творческо обучение и столичният кмет специално благодари на Александър Ангелов. "Проектът "Училище в облак" дава заявка да напарви столицата лидер в използването на дигиталните технологии в образованието, гордее се кметът на столицата.

"Благодаря много на директорите на тези училища. Промените изискват лидерство и смятам, че лидерите в иновативната образователна екосистема правят промените и реформите и в тяхната основа стои и министъра на образованието. Пожелавам успех от сърце и се гордея, че Втора ангилйска е първото референтно Google училище в София", каза Фандъкова.

Ето и какво казаха учители и ученици:

Зорница, учител по български език и литература: За първото Google референтно училище в София най-важно беше сформиране на екип и да се осъзнае нуждата. Директорите да си подбират внимателно екипите, защото те правят промяната. Втората стъпка е сертифицирането на учителите, защото те знаят как да мотивират учениците, за да развиват уменията си. Да се дава повече свобода на учителите и ние показваме на практика, че в обученията не става въпрос за шаблона и няма как да съществува, и не трябва. Защото всеки час е различен и трябва да бъде различен. Свободата, която имаме ни позволява да разгърнем въображението си и на учениците също. Всеки трябва да има свободата да работи и така при нас нещата се получиха ефективно.

Ади, учител по английски: За 2 години станах по уверен и мотивиращ учител за учениците ни. Промених съществуващата статичност и се превърнах в пълноценен ментор на учениците. И те ме гледат с интерес и никога не изоставам с учебното съдържание, а напротив с една стъпка съм напред пред колегите в преподаването на учебния материал. Часовете ми се превърнаха в творчество и групова работа. Чрез модела "1:1" комуникираме по-ефективно, навсякъде и по всяко време. Чувства се тази свързаност учител - ученици и по средата са родителите, наричаме го дигинална свързаност през XXI век.

Мия, ученичка, X клас: Най-голямата разлика между традицонното обучени и в модела "1:1" е настройката, с която влизам в час. Знам, че задачите ще ги изпълня изцяло или до голяма степен. Ако работя в екип със съученици, това не ме притеснява, защото ще се свържа с тях без значение къде сме. И знам, че всеки ще се отнесе отговорно към поставените задачи. На мен като ученик ми се дава повече свобода да работя. Цялата творческа дейност с изпълнението на възложените задачи зависят от моите способности, възможности, креативност и уникалност. Сама правя проучване и така разбирам материала. След това коментирам с моите преподаватели. Смея да твъряд че "1:1" е по добрия път, защото развивам умения с неща от живота и осъзнавам, защо го уча и за какво ми трябва, това което ми се преподава. Имам късмета с тези преподаватели, които знаят какво искат да постигнат и така обясняват нещата, че да искаш да участваш в часа и да научаваш нови неща. Мисля, че повече ученици трябва да учат като нас, за да се развиваме като личности.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Одобрявате ли предложения от Трифонов кабинет?
 • Да, Слави ще направи правителство. (26%, 205 Гласове)
 • Не, нямат достатъчно депутати. (36%, 279 Гласове)
 • Не се интересувам от политика. (3%, 20 Гласове)
 • Нови избори. (29%, 225 Гласове)
 • Незнам, време е за плаж. (7%, 56 Гласове)
Общо гласували: 785 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Виж също

close

Софийската „Св. Анна“ с награда от Министерството на здравеопазва......

Една от най-големите болници в София „Св. Анна“ получи признание от Минестерство на здравеопазването, за пос...

Прочети още keyboard_arrow_right