Защо "Витоша ски" не дава да се провери Княжевския лифт

Княжески лифт

Снимка: Дир .бг

„Витоша ски" АД не желае за „Въжени линии" ЕАД лифтове да се използват средства на Столична община, съобщават от дружеството.

Тези пари ще са по-полезни за децата на София и по-конкретно за детски площадки или градини. Това е и причината да оспорят пред съда законосъобразността на решението на Столичния общински съвет за възлагане на експертиза, касаеща ремонта на кабинкова въжена линия „Княжево-Копитото".

Техническата експертиза ще струва около 50 000 лв, а целта ѝ ще е да установи дали лифтът може да се възстанови в настоящите граници на въжената линия.

„Въжени линии" ЕАД има внесено заявление вх. № САГ20-ГРОО-345 от 17.02.2020 год., което съдържа искане за разработване на подробен устройствен план за подмяна на Княжевския лифт. По него още няма  произнасяне от страна на Главния архитект на Столична община арх. Здравко Здравков.

От дружеството са на мнение, че ако Столична община толкова държи на реконструкцията на лифта, нека да се произнесе  по искането и да не бави процедурата. Едно ново обследване ще коства време и пари. Технологично е невъзможно, тъй като настоящите стълбове са захванати с двуметрови анкерни болтове. Те от своя страна са вкарани в конструкцията заедно с арматурата и е излят бетон. За да може се смени стълб, е нужно да се разбие фундаментът, да се излее нов, в който да се сложат болтовете, с които да се захванат пилоните на лифта. За целта, обаче, е нужно да има строително разрешение, което по настоящия план за управление на Парк Витоша е забранено.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Лаура Кьовеши: Европейската прокуратура служи в интерес на всички......

Европейският главен прокурор Лаура Кьовещи даде брифинг в София. Тя се обърна към българите: „Европейската прокура...

Прочети още keyboard_arrow_right