Заслужено признание: "Реките на София" спечели първо място на Европейските награди за културно наследство (СНИМКИ)

photo_library
 • "Реките на София" спечели първо място на Европейските награди за културно н

  Снимка: Колективът

 • "Реките на София" спечели първо място на Европейските награди за културно н

  Снимка: Колективът

 • "Реките на София" спечели първо място на Европейските награди за културно н

  Снимка: Колективът

Проектът на "Колективът" остана втори във второто издание на общинската програма "София избира Зеленото"

Заслужено европейско признание получи единственият български проект "Реките на София" и спечели първото място на тазгодишното издание на Европейските награди за културно наследство / Наградите Европа Ностра, в категория  “Ангажиране на гражданите и повишаване на осъзнатостта”.

Проектът "Реките на София" е рожба на екипа на фондация "Колективът" и с него участваха и в ворото, тазгодишно издание на общинската програма "София избира Зеленото", финансирана от Столична община с 1 млн. лв., в която гражданите гласуват и избират победителя. Речен площад "Лъвов мост", с бюджет 464 100 лв., получи 1141 гласа и остана на второ място. 

За  Наградите Европа Ностра в категорията „Ангажиране на гражданите и повишаване на осъзнатостта“ "Реките на София" изпревари:

Връщане в родината на Sámi Siida, ФИНЛАНДИЯ
Swapmuseum, Апулия, ИТАЛИЯ
Va' Sentiero, ИТАЛИЯ
Проект “Lumbardhi отново публично”, Призрен, КОСОВО2
Музей в селото, ПОРТУГАЛИЯ
PAX-Patios de la Axerquía, Кордоба, ИСПАНИЯ
Wikipedra, ИСПАНИЯ
Световен ден на вишиванката, УКРАЙНА

Европейската комисия и организацията Европа Ностра обявиха тазгодишните носители на Европейските награди за културно наследство / Наградите Европа Ностра, финансирани от програма Творческа Европа. През настоящата година, когато се отбелязва 20-ия юбилей на тази най-престижна награда в сферата на на културното наследство, са наградени 30 значими постижения от 18 страни в пет категории. „Реките на София“ е единственият победител тази година от България.

Искат ли софиянци атрактивен площад в коритото на Лъвов мост?

Победителите ще бъдат наградени на 26 септември в Прага. Специалната церемония за връчване на Европейските награди за наследството ще се състои в наскоро реставрираната Държавна опера, при съвместно домакинство с Европейския комисар за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел и Изпълнителния президент на Европа Ностра проф. д-р Херман Парцингер.

Реките на София е инициатива на фондация "Колективът". Чрез неочаквани архитектурни интервенции и културни и образователни събития тя превръща изкуствените речни корита на София в публично достъпни пространства – за първи път от 80 години – и увеличава тяхната видимост.

Благодарение на инициативата множество граждани, институции, частни компании и неправителствени организации се застъпват за това Столична община дългосрочно да възстанови реките като зелени обществени пространства. Инициативата е спонсорирана от частни социално отговорни бизнеси и от общината.

Реките Перловска и Владайска определят градоустройството на София още от 19-ти век. През 1930-те и 40-те години са канализирани в изкуствени корита от дялан камък. Коритата са обявени за недвижимо културно наследство през 1988 г., но въпреки този си статут остават недостъпни за гражданите и пренебрегнати от институциите. Първоначално коритата са замислени като градска инфраструктура и природа в града. Но заради застрояването и затруднения достъп тази тяхна функция едва сега се възвръща.

Инициативата Реките на София създава временни точки за достъп, както и сцени, павилиони и градска мебел и организира вече две поредни години фестивали с разнообразна културна, образователна и спортна програма. Провеждат се и работни групи с архитекти, урбанисти и студенти в диалог с главния архитект на столицата. Инициативата променя нагласата на хиляди граждани, както и на институциите, и превръща реките в зона с културно, природно и обществено значение.

Реките на София тази година са класирани и като финалист за наградите на Новия европейски Баухаус, които отличават красиви, устойчиви и обществено значими постижения в дизайна и градоустройството. Фондация „Колективът“ вече развива подобни проекти и в други градове.

Журито на Европейските награди за културно наследство / Наградите Европа Ностра каза: „Реките на София е отличен пример за включване на местната общност и гражданско участие. Със сравнително малък бюджет и с финансиране от общината и социално отговорни компании, те успяват да трансформират градската среда. Инициативата има добра устойчивост и възвръщаемостта на инвестицията е много голяма. Инициативата може да се прилага на повече места и е добър пример за други градове в Европа“.

"Сърдечно поздравявам всички лауреати на тазгодишните награди за европейско наследство / наградите Europa Nostra за изключителното качество на тяхната работа и тяхната отвореност към иновациите. Настоящата 2022 година е специална, тъй като празнуваме 20-ата годишнина на Наградата на Европейския съюз за културно наследство, която се превърна в най-изтъкнатата награда за европейската общност в областта на наследството. Много от наградените инициативи демонстрират огромния интерес и ангажираност на младите хора към нашето наследство, нашата история и нашата културна идентичност, което е особено актуално в настоящата Европейска година на младежта. Специално отбелязваме двамата украински лауреати. Програмата Творческа Европа, която съфинансира наградите, работи за насърчаване на културата и творчеството в изграждането на приобщаващи и сплотени общества, основани на нашите основни европейски ценности", каза европейският комисар Мария Габриел при обявяване на победителите в тазгодишното издание на Наградите Европа Ностра.

"Тазгодишните получатели на наградата представят убедителни доказателства за това как нашето културно наследство ни свързва отново с природата, помага ни да създадем чувство за принадлежност и място и е неразделен градивен елемент в развитието на кръговата икономика, която поддържа устойчив и приобщаващ начин на живот. Поздравявам тези изключителни победители – професионалисти и ентусиасти – за тяхната основополагаща работа, достойна за похвала", каза изпълнителният президент на Европа Ностра проф. д-р Херман Парцингер.

Ето носителите на наградите за европейско наследство / наградите на Европа Ностра за 2022 година:

Категория “Опазване и адаптивно повторно ползване”
Aachen Battery, Atlantikwall Raversyde, Западна Фландрия, БЕЛГИЯ
Villa E-1027, Roquebrune-Cap-Martin, ФРАНЦИЯ
Епископска черква, Сикинос, ГЪРЦИЯ
Дестилерия Atlungstad, Ottestad, НОРВЕГИЯ
Капуцински манастир, Синтра, ПОРТУГАЛИЯ
Дом на религиозната свобода, Клуж-Напока, РУМЪНИЯ
Illa del Rei, Менорка, ИСПАНИЯ
Църквата Св. Андрей, Киев, УКРАЙНА

Категория “Научни изследвания”
Възможности/заплахи за наследството в рамките на мега-събитията в Европа (HOMEE), КИПЪР / ИТАЛИЯ / ПОЛША / ВЕЛИКОБРИТАНИЯ
SILKNOW, ФРАНЦИЯ / ГЕРМАНИЯ / ИТАЛИЯ / ПОЛША / СЛОВЕНИЯ / ИСПАНИЯ
Heritage Quest, НИДЕРЛАНДИЯ
Опазване на Сицилианския куклен театър, ИТАЛИЯ

Категория “Образование, обучение и придобиване на умения”
Майстори и чираци, ФИНЛАНДИЯ
Международен курс по технологии за опазване на дървото, НОРВЕГИЯ
Фестивал на еврейската храна TISH, Варшава, ПОЛША
Училищен музей и работилница, Писку, РУМЪНИЯ
Шити знаци, РУМЪНИЯ
Симфония, ИСПАНИЯ

Категория “Ангажиране на гражданите и повишаване на осъзнатостта”
Реките на София, БЪЛГАРИЯ
Връщане в родината на Sámi Siida, ФИНЛАНДИЯ
Swapmuseum, Апулия, ИТАЛИЯ
Va' Sentiero, ИТАЛИЯ
Проект “Lumbardhi отново публично”, Призрен, КОСОВО2
Музей в селото, ПОРТУГАЛИЯ
PAX-Patios de la Axerquía, Кордоба, ИСПАНИЯ
Wikipedra, ИСПАНИЯ
Световен ден на вишиванката, УКРАЙНА

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
 • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (13%, 169 Гласове)
 • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (85%, 1071 Гласове)
 • - Не мога да преценя (2%, 27 Гласове)
Общо гласували: 1267 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Виц на седмицата Виж Още

Защо в София пукат гумите на варненци?

Защото им се диша свеж морски въздух.

Късмет на деня

Хората, които са непрекъснато кисели, в следващия сиживот се прераждат в туршия

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

В София и в страната: РЗИ отново ще проверява за продажбата на ра......

Регионалните здравни инспекции незабавно да започнат проверки за въведената забрана за продажба и употреба на райски газ...

Прочети още keyboard_arrow_right