Жена набила полицай и изтърпяла наказанието си в Столичния зоопарк

Столичен зоопарк

Снимка: Уикипедия

Осъдени на пробация полагат безвъзмезден труд в Зоологическата градина, но нямат достъп до животните

Жена набила полицай е била осъдена на пробация и наказанието, полагане на безвъзмезден труд изтърпяла в Столичния зоопарк. Дамата била изключително съвестна в работата си. Миела прозорци и събирала боклуци, изхвърлени от посетителите. Тя дори завела със себе си и приятелка в зоопарка, която давала доброволен труд, разказаха пред Столица.bg от зоологическата градина в София.

От около 4000 осъдени на пробация, общо в страната, над 450 са в столицата. Те могат да работят, без да им се заплаща, само в държавни и общински обекти. Наказанието, наложено от съда може да бъде от 100 до 320 часа годишно.

Зоопаркът имат довор със службата за пробация още времето, когато Бойко Борисов е кмет на София. Осъдените могат с труда си да помагат за почистването на парка, за озеленяването, събират листа, клони, извършват товаро-разтоварна дейност, носят касетки с храна, но нямат пряк достъп до животните, разказват от зоопарка. В момента в зоологическата градина имат 4 души, които се трудят, изтърпявайки наказанието си .

Преди 3 години там е имало повече осъдени, които давали безвъзмезден труд, но тогава законът е бил друг. Можело да се работи повече часове, а и работата била доста по тежка. Товарили тор от клетките на животните в ремарке и така им се пишели по 8 часа. Заради черната работа бързо, бързо се правели часовете, на които са осъдени. Сега законът е променет и не позволява повече от 56 часа месечно.

Осъдените на пробация пристигат в зоопарка със заповед и се прави график месец за месец с наблюдаващия ги инспектор, в кои дни ще работят. Често е имало хора, които и след изтичането на присъдата продължават да ходят да помагат в зоопарка с доброволен труд. Сред осъдените често има и специалисти. Случвало се да има монтьори на автомобили. В момента има двама, които шпакловат помещението на старата телефонна централа. От там е изнесено всичко старо и трябва да се ремонтира, за да се пренесе архивът на зоопарка.

Иначе основно безвъзмездният труд се давал за почистване на парка, защото единствените, които правели това са две жени на граждански договор. Но те не смогвали, тъй като площа е доста голяма. Няма кошчета за отапъдци и хората не са свикнали да ги събират и хвърлят където им падне, признават от зоопарка. Сред осъдените имало и големи мързели и такива с претенции. Един от тях дори се опитал да краде. "Помолили сме да не ни изпращат крадци и хора със зависимост", уточняват от Зоологическата градина. Някои си взимали дори отпуск и ходели цяла седмица, работели по 8 часа на ден, за да си направят часовете за месеца. 

Най-често осъдените на пробация са за шофиране след употреба на алкохол и са с отнета книжка. Има и такива за неплатени такси. Случвало се и дама от IT сектора, която изпълнила устното нареждане на шефовете си  и направила превод на пари, а след това я обвиняват в присвояване. Тя била доста усърдна в работата и бързо си направила часовете за безвъзмезден труд.

Преди години в зоопарка пристигнал ром, шкембелия и целия в злато, осъден на пробация. Напереният момък като видял, че трябва да работи и казал, че не иска. От ръководството обаче му заявяват: работиш или си заминаваш, ето ти клетките на яковете и бизоните. Като видял, че няма мърдане организирал група с приятели и за седмица изринали клетките от тора на животните.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Какво мислите за Covid-19?
 • Притеснявам се и стоя вкъщи (37%, 183 Гласове)
 • Мисля, че се преувеличава (20%, 97 Гласове)
 • Мерките трябва да са още по-строги (33%, 161 Гласове)
 • Трябва да се изгради обществен имунитет след преболедуване (10%, 48 Гласове)
 • Нас не ни лови, ракия да има (1%, 5 Гласове)
Общо гласували: 494 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Заради извънредното положение парламентът спира работа...

Депутатите спират редовната си работа във връзка с обявеното извънредно положение в страната. Това решиха участницит...

Прочети още keyboard_arrow_right