Начална страница / София / Без шумотевица и медии НСО отбеляза 139 години от създаването си
Снимка: mitropolia-sofia.org

Без шумотевица и медии НСО отбеляза 139 години от създаването си

НСО тихо и стройно чества 139 от създаването на службата. Без празнични програми, медии и шумотевица празникът бе отбелязан вчера. Скромно, с поднасяне на венци и цветя пред паметника на Незнайния войн и с водосвет за здраве и благоденствие пред параклиса „Св. Георги Победоносец“, построен в двора на Националната служба за охрана.

12 септември е  денят на професионалния празник на службата. Той е установен с указ на Княз Александър I, със създаването на Софийска Първа конна сотня, с което се поставя началото на първото специализирано звено за охрана. На официална церемония бяха наградени служители, в знак на признание за тяхната професионална работа.

Водосветът за здраве и благоденствие пред параклиса „Св. Георги Победоносец“ бе отслужен от Мелнишки еп. Герасим, гл. секретар на Светия синод на БПЦ и Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение със софийско духовенство, съобщи сайтът на Софийска митрополия.

На събитието присъстваха началникът на НСО- Ген.-майор Данчо Димитров Дяков, зам.-началниците полк. Емил Симеонов и полк. Росен Тодоров, както и всички и всички служители на охранителната служба.

В края на последованието еп. Поликарп, след като се помоли на светеца-воин Георги да закриля, помага и напътства хората, които се грижат за спокойствието на българските граждани, се обърна към многобройните присъстващи служители с пастирско слово. Той поздрави всички военнослужещи, служители и гости от името на Негово Светейшество Неофит, патриарх Български и митрополит Софийски и им отправи благопожелания за: “достойно, благословено и безбедно служение.”

“Бъдете един добър пример за идните поколения, който да показва как се обича род и родина, как се пази, и как й се служи с честност, достойност и справедливост! Нека Бог да ви благослови и да ви дава сили, мир и благоденствие!- каза още владиката и изказа благодарност на цялата охранителна служба за участието им във всички общи църковни инициативи, при които съдействат и помагат, като ги увери, че Църквата винаги разчита на техния професионализъм и подкрепа.

Харесайте нашата страница и следете всички новини от столицата

Коментари

коментара

Относно Александра Никова

Виж също

Летище София

Министерството на транспорта ще управлява недвижимите имоти на Летище София

Недвижимите имоти на “Летище София” ще бъдат прехвърлени на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, реши …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *