Начална страница / София / Фандъкова за текущите ремонти и изграждането на нови училища и детски градини в София
снимка: СО

Фандъкова за текущите ремонти и изграждането на нови училища и детски градини в София

Нови училища и детски градини в София

Това стана ясно след гостуването на столичният кмет Йорданка Фандъкова в сутрешният блок на БНТ.

Кметът на София посочи, че инвестициите влагани от СО в образованието са сериозни, като добави че постоянно се увеличават средствата за строителство и реконструкция на училища и детски градини. Тя посочи, че за 2018 г. средствата предвидени за образователна инфраструктура ще са почти двойно спрямо предходната.

Ще бъде внесена и програмата за използване на средствата от Приватизационния фонд, като немалка част от тези средства ще бъдат употребени за строителство и ремонти на детски учебни заведения в София.

Фандъкова каза, че продължават да се строят нови детски градини, особено в кварталите които имат най-голяма нужда от тях. С вълнение столичният кмет съобщи, че само преди дни е открита нова детска градина в “Бояна”. А през 2018 г. още четири ще бъдат открити в районите “Драгалевци”, “Младост”, “Люлин” и “Красно село”, които са все още едни от най-натоварените. След тях е планирано строителството и на още осем нови детски градини. Те трябва да бъдат изградени в район “Витоша”, в “Павлово”, “Княжево”, “Красно село”, “Подуяне”, “Дружба”, “Манастирски ливади”, Кръстова вада”.

Новият акцент на СО е разширено строителство и на училища. Фандъкова сподели, че мечтата и е да се направят модерни и съвременни училища. На главният архитект на София е възложено да намери проекти, които да дадат възможност за едно модерно образование. Към момента районните кметове търсят подходящи терени за целта.

Според плановете трябва да се проектират и построят най-малко четири нови училища в столица. Към момента се извършва разширяването на Първа английска езикова гимназия, като на практика това ще увеличи капацитета и с около 50 %.

Относно започналите ремонтно-строителни дейности в София, Йорданка Фандъкова посочи, че освен улици и булеварди, ще се ремонтират и прилежащи тротоари. Като същевременно ще бъдат изградени тротоари на места където те липсват.

Почистват се и междублокови пространства. Относно пролетното почиства и ремонтите, Фандъкова посочи че първоначално акцента е към големите булеварди и възловите за движението трасета. След тях това ще бъде свършено и в по-второстепенните и вътрешноквартални улици. Тя добави и това, че в момента над 20 строителни екипа работят по уличната мрежа. Има изграден план график по който се работи, като за настоящата седмица трябва да бъдат обхванати 40 обекта.

По думите на Фандъкова програмата за подобряване на инфраструктурата в града е амбициозна и за нея са отделени солидни средства.

Обновяването на ул. “Граф Игнатиев” започва с подмяната на водопроводната и канализационна мрежи под улицата. Когато това приключи, фирмите изпълнители ще се заемат с асфалтиране на платното. Предвидено е и реновиране на пл. “Гарибалди” и пл. “Славейков”, както и на градинката при църквата “Св. Седмочисленици”.

Столичният кмет потвърди казаното от Евгени Крусев, че по бул. “Арсеналски ще бъде пусната нова тролейбусна линия. Целта е крайните столични квартали да имат добра свързаност с метрото и южната част на София. И добави, че все още няма решение дали трамвай № 6 ще бъде спрян.

Ще има и обновяване на линията по която се движи трамвай №5. Ще има нови спирки за градския транспорт.

Йорданка Фандъкова посочи и това, че 900 хил. лв. са отделени за нощният транспорт в София, който трябва да тръгне от 7 април.

Кметът подчерта и увери, че всички разходи, било то за почистване, ремонти, строежи и др. се съблюдават и изчисляват стриктно.

Харесайте нашата страница и следете всички новини от столицата

Коментари

коментара

Относно Камен Петров

Виж също

Влаковете от Банкя ще стигат до Казичене

Досега последната спирка на влаковете беше Централна гара, но вече маршрутът им е удължен и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *