Начална страница / София / Очаква се поевтиняване на жилищните имоти в София
имоти

Очаква се поевтиняване на жилищните имоти в София

Цените на жилищните имоти в столицата плавно ще се понижат. Освен това се очаква да се забави и темпът на броя сделки на пазара. Това информира агенцията за недвижими имоти “Явлена” след направено проучване на база данните от Агенцията по вписванията.

За периода 2014 – 2018 година средната цена на имот се увеличила със 7,5%. Това е много по-малко в сравнение с увеличаването в цените преди финансовата криза. За периода 2005 -2008 година цените на жилищата са поскъпвали с 24% на година.

През първото шестмесечие на 2014 година средната цена на жилищна площ в София е с над 32% по-ниска от пиковата стойност през същия период на 2008 г. За първата половин година на 2018, цената е с 14% под средната отпреди 10 години.

Наблюдава се и спад на реализираните сделки. От 2015 година насам средният годишен ръст е 9%. През 2014 той е бил 28%. При сделките с ипотеки динамиката се изразява в двуцифрени стойности при средногодишен ръст от близо 29%. Реализираният брой сделки през първата половина на годината е с над 32% по-малко от достигнатия през 2008 г., а при броя сделки с ипотеки е близо 13% по-малко.

Според проучването е установено, че купувачите вече са склонни да дават и по-голяма стойност от предвидената сума, стига характеристиките на жилището да са доказани, а цената да е пазарно ориентирана.

Харесайте нашата страница и следете всички новини от столицата

Коментари

коментара

Относно Габриела Евтимова

Виж също

РИМ-София представи проект за гробницата на ул. “Московска”

Резултатите от новооткритата гробница на ул. “Московска”  обяви  Регионалният исторически музей в София. Целта бе …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *