Начална страница / София / Представиха книга за градското планиране на София през прехода (1990-2010)

Представиха книга за градското планиране на София през прехода (1990-2010)

Вчера беше представена книгата “Градското планиране на София през прехода (1990 – 2010)” от арх. урб. д-р Жана Стойчева.

Представянето бе в “Абордаж” в центъра на столицата, гости бяха хора от различна префесионална област и възрастова група.

Арх. Стойчева започна представянето с кратка презентация за стъпките, по които е минала до завършването на книгата, след което последва интересна дискусия по актуалните и в днешно време проблеми на София.

В годините на прехода от 1990-а до 2010-а пред столицата ни се появиха огромни възможности за развитие. Благодарение на реституцията и приватизацията обликът на града започна стремително да се променя. Големите надежди и очаквания обаче бяха последвани и от огромни разочарования. Каква беше причината за това? Как се развиваше градското планиране и какви са последствията от него до наши дни? Това можете да разберете от разговора ни с автора на книгата „Градското планиране на София през прехода“ урбаниста архитект доктор Жана Стойчева.

Споделяме и цялото обращение:

“На пръв поглед близо 30 години работа в Направление „Архитектура и градоустройство“ към Столична община и в качеството на Главен експерт към отдел “Градоустройство” може да звучи скучно и тежко. Работа, натрупана в прашни папки с ежедневните проблеми на столичани. Аз я приех като предизвикателство и възможност за натрупване на многопластов и богат практически опит. Тя постави основите на моето професионално изграждане в няколко насоки – като възложител на цялостни и частични устройствени планове; като одобряващ орган, участвал в експертни съвети и обществени обсъждания на общи и подробни устройствени планове; като проектант – в архитектурно-градоустройствени конкурси; като консултант – при ежедневните ми служебни контакти с проектанти, администратори и гражданите. Това многообразие от ангажименти с различен характер създаде необходимите условия за формирането ми като експерт в градоустройственото планиране и прякото му практическо приложение.

С удоволствие открих, че човек може да бъде творец и в тази сфера на архитектурната професия. За да работиш за устойчивото развитие на града, трябва да знаеш какво и как искаш да промениш, да се бориш за реализация на идеите си, с които да направиш своя град по-добро място за живот. Има и друга реалност – да се огъваш пред чуждото мнение, да работиш без ясна визия, „на парче“. Изборът е личен – да бъдеш или да не бъдеш творец. В търсене на отговори и начин за отстояване на своите идеи може да се радваш на успехи и победи, може да преживееш и разочарования.

В желанието си да разширя и обогатя познанието си в областта на градското планиране, се насочих към специалност „Урбанизъм“ в УАСГ. През 2012г. защитих магистърска, а през 2014 г. докторска степен. От 2011 г. съм хоноруван преподавател в УАСГ.

Книгата „Градското планиране на София през Прехода (1990-2010)“ е базирана на моя дисертационен труд и e научно обобщение на професионален опит, факти и наблюденията ми като пряк свидетел на явленията през този динамичен двадесетгодишен период. Градоустройствените процеси са разгледани в тясна връзка и взаимна обвързаност със социалните, икономически и политически фактори в България. Целта на книгата е да се предостави възможност за формиране на цялостна представа върху тези процеси. Разгледани са всички устройствени планове и проучвания, данни за управлението на плановете и еволюцията на проектантското и управленско мислене през Прехода.

С този труд давам своя принос към българското общество и колегия.”

Линк към онлайн магазин

Снимка: Facebook/Abordage
Снимка: Facebook/Abordage
Снимка: Facebook/Abordage
Снимка: Facebook/Abordage
Снимка: Facebook/Abordage
Снимка: Facebook/Abordage

Харесайте нашата страница и следете всички новини от столицата

Коментари

коментара

Относно Столица.bg

Виж също

Столична община

Нов план за развитие на транспорта в София предвижда въвеждане на “жълта зона”

Част от насоките за развитие на транспорта в столицата според проект на план за устойчива …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *