Начална страница / София / Столична община ще обяви конкурс за наследници на “Бронзовата къща”
Бронзовата къща
Източник: Александър Иванов

Столична община ще обяви конкурс за наследници на “Бронзовата къща”

Столична община ще обяви конкурс за наследници на “Бронзовата къща”. Програмата, по която ще се избере проекта, се нарича “Навън” и предстои да бъде гласувана до есента. До 17 август ще продължи общественото й обсъждане. Кандидатстването ще е със срок до 15 ноември. Бюджетът за реализиране на проекта е в размер до 100 000 лв.

Две нови временни инсталации са предвидени за предстоящата 2019 година на мястото на “Бронзовата къща” на художника Пламен Деянофф, която трябва да бъде демонтирана до края на годината. Първата инсталация трябва да се издигне през март 2019 година. Бъдещите произведения могат да стоят на площадката на мавзолея от 3 до 9 месеца. В доклада е посочено, че няма да бъдат изложени инсталации, които вече са познати в градска среда. Идеята е творбите да се представят за първи път в София.

Основните изисквания за участие в конкурса са обявени от общината. От една страна проектите трябва да са произведения с висока художествена стойност и иновативност и да спомагат за постигане на по-голямо разнообразие и динамика в културния живот на столицата. От друга страна творбите трябва да отговарят на архитектурните и конструктивни изисквания на конкретната локация. Кандидатите трябва да представят идеен проект и визуализация, график и бюджет за реализация, включващ разходи за монтаж, демонтаж, информационни табели, осветление, транспорт и авторски хонорар.

Намерения към конкурса изрази скулпторът и художник Ставри Калинов. Неговата идея е издигането на 33-метров монумент, на чийто връх се извисява златен хан Аспарух. Паметникът трябва да е кух и до върха му да се стига с асансьор, за да разкрива гледка към целия град.

Програмата “Навън” е част от стратегията “София – творчески град”.

Харесайте нашата страница и следете всички новини от столицата

Коментари

коментара

Относно Габриела Евтимова

Виж също

РИМ-София представи проект за гробницата на ул. “Московска”

Резултатите от новооткритата гробница на ул. “Московска”  обяви  Регионалният исторически музей в София. Целта бе …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *