Начална страница / София / „За безопасни детски площадки” поискаха отчет и публичност за средствата, които са отделени за изграждането и поддържането на детските площадки в София

„За безопасни детски площадки” поискаха отчет и публичност за средствата, които са отделени за изграждането и поддържането на детските площадки в София

От Сдружение „За безопасни детски площадки” поискаха в интернет предаването „100 лица за столицата” да се обособи единна структура в Столична община, която да поеме координацията на строителството и поддържането на детските площадки в София, защото в момента гражданите не знаят точно към кого да се обърнат.

Мая Цанева и Снежка Каратотева, които бяха гости на общинския съветник Стефан Марков, обявиха, че по данни на Софтпроект от септември 2017 г., в София има около 1 800 детски площадки, като от тях едва 344 са нови. От сдружението добавиха, че над 1 200 площадки в столицата са за основен ремонт. Освен това голяма част от площадките в столицата са неравномерно изградени, като има места в града, където има достатъчно площадки, но има такива, където изобщо няма. Затова от сдружението призоваха общината да се допита до гражданите къде е най-належащо да се изградят или подновят площадките, както от какви точно площадки се нуждаят в отделните райони.


„Има голяма разлика в бройката, осигурени площадки по райони. Старите панелни квартали са сравнително добре осигурени с площадки, но в новите луксозни квартали на София почти няма осигурени обществени площи”, допълниха от сдружението. Те заявиха, че в Манастирски ливади има много голям проблем с площадките. Проблем има и в централните райони, където, освен в парковете, също няма много детски площадки.

От Сдружение “Безопасни детски площадки” предложиха бизнесът също да се включи в изграждането и поддържането на детските площадки. Именно подобно предложение обмисля и общинският съветник Стефан Марков до Столична община.


Марков добави, че може да се помисли и върху т. нар. „осиновяване” на детските площадки, както и за публично-частни партньорства при изграждане на нови площадки. По думите му това ще подпомогне Столична община в изграждането и поддържането на детските площадки на територията на София.
От сдружението обясниха, че наистина най-важното и задължително условие е детските площадки да бъдат безопасни, но освен това е добре те да бъдат интересни, за да се поддържа физическата активност, фантазията и социалните контакти на децата.

Следващите гости на предаването – Деница Караджова и Татяна Атанасова, които са също представители на Сдружение „За безопасни детски площадки“, призоваха за по-детайлна рамка в бюджета на Столична община, в която да бъдат включени конкретно детските площадки. Те поискаха чрез бюджета Столична община да даде приоритет на изграждането и поддържането на детските площадки.


Стефан Марков припомни, че по време на предишното предаване „100 лица за столицата” не е получил конкретен отговор от зам.-кмет Дончо Барбалов колко точно са средствата, отделени за изграждане и поддържането на детските площадки в на територията на общината, тъй като към момента средствата са планирани в различни направления.
Деница Караджова и Татяна Атанасова добавиха, че детските площадки, особено за най-малките деца, трябва да са на максимално близо разстояние в квартала, за да не се налага майките да пътуват с колите си до там и да генерират допълнителен трафик в града. Друг проблем е, че няма изградени площадки за по-големи деца над 10-годишна възраст. Липсват площадки с т. нар. “висока игрова стойност”, защото на много места се изграждат реплики на един и същи шаблон.

Те обявиха, че някои новоизградени детски площадки, особено с некачествени материали, са по-опасни от старите площадки, които са изградени от повече от 30 години.
Общинският съветник Стефан Марков и всички гости в предаването се обединиха около мнението, че районните кметове и Зелена система трябва отчитат публично средствата за детските площадки, както и тези, които планират за ремонт през 2018 г.

Харесайте нашата страница и следете всички новини от столицата

Коментари

коментара

Относно Столица.bg

Виж също

Столична община

Нов план за развитие на транспорта в София предвижда въвеждане на “жълта зона”

Част от насоките за развитие на транспорта в столицата според проект на план за устойчива …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *