10 олимпийски шампиони стартират в София на световното по шорт трек (ВИДЕО)

Световно първенство по шорт трек

Снимка: Столица.bg

 

България ще е домакин на шампионат на планетата за 5-и път, входът е свободен

Десет олимпийски шампиони от последните две олимпиади ще водят сериозни битки за медалите на предстоящото световно първенство по шорт трек за мъже и жени в София. Надпреварата ще се състои от 7-ми до 10-ти март 2019 г., като домакин на проявата ще е зала „Арена Армеец”, а входът е свободен.

Шампионатът на планетата по шорт трек ще е 5-ото голямо състезание в този спорт, организирано от Българската федерация по кънки у нас. Страната ни за пръв път получава домакинство на индивидуално световно първенство през 1999 г., когато пред родна публика Евгения Раданова печели сребърен медал на 500 м, а щафетата при жените грабва бронз.

През 2003 г. страната ни получава отново доверие от страна на международната централа (ISU) и приема световното отборно първенство за мъже и жени. Седем години по-късно – през 2010 г. България отново е избрана за домакин на индивидуален шампионат на планетата за мъже и жени, а през 2016 г. у нас се провежда и световното първенство за юноши и девойки.

До сега обаче всички големи състезания се провеждани в Зимния дворец на спорта в София. Този път домакин на проявата ще е най-голямата спортна зала у нас – „Арена Армеец”. В съоръжението ще бъде инсталирана преносима зимна пързалка, осигурена от Министерството на младежта и спорта.

Очаква се у нас да пристигнат над 150 от най-добрите шорттрекисти в света от над 35 държави. Голямата звезда при мъжете е многократният световен и олимпийски шампион от Канада Чарлз Хамелин, който ще има сериозна конкуренция в лицето на други няколко първенци на планетата в последните години като Синке Кнехт (Холандия), Даджинг Ву (Китай), Дае Хеон Хванг (Южна Корея) и голямата звезда на Унгария – Сандор Лиу Шаолин.

При жените надпреварата се очаква да е също толкова оспорвана. В София сили ще премерят 5 световни шампионки от водещите държави в този спорт – Южна Корея и Китай, а срещу тях ще се изправи звездата на Великобритания Елис Кристи.

Общият брой на олимпийските шампиони от последните две зимни олимпиади - в Сочи 2014 и ПьонгЧанг 2018, които ще пристигнат у нас, е 10 (7 мъже и 3 жени). Състезателите със световни титли, който ще се борят за нови отличия в София пък е 15.

Крайният срок за предварителните заявки на отборите за шампионата на планетата у нас е 15 февруари. До момента такива са подали малко над половината отбори, като общият брой на заявените състезатели и членове на техните екипи е 189. Очаква се обаче бройката им да нарастне почти двойно.

България ще бъде представена от пълен отбор жени в състав Катрин Маноилова, Зорница Пенчева, Анна Якимова и Лилия Джустрова, както и от двама мъже – Димитър Георгиев и Калоян Ангелов. При дамите тимът ще е един от 8-те, които ще участват в надпреварата при щафетите.

В България ще бъдат раздадени 10 комплекта медали – по 5 при мъжете и жените. Дисциплините, на които участниците ще се борят за отличия са 1500 м, 500 м, 1000 м, а голямата титла е за най-добрите в крайното класиране след тези дистанции. С отличия от шампионата ще си тръгнат и призьорите в щафетите, където дистанциите са 3000 м при жените и 5000 м при мъжете.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
  • Няма да избере (26%, 38 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (31%, 46 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 149 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Тимът на "Роман" спечели комплексната Купа на първенството за дец......

Представителите на Комплекса за социални услуги за деца и семейства "Роман" грабнаха Купата за комплексен първенец в със...

Прочети още keyboard_arrow_right