12-годишна стана вицешампионка в 100-километровата Обиколка на Витоша (ВИДЕО)

12-годишна стана вицешампионка в 100-километровата Обиколка на Витоша

Снимка: София - Европейска столица на спорта

19 минути разделиха Йоана Вълканова от титлата, при мъжете трета поредна победа спечели Александър Алексиев

Йоана Вълканова е суперсензацията на тазгодишното планинското суперизпитания Обиколката на Витоша. 12-годишното момиче от "Олимп" финишира втора на 100-километровата обиколка при жените. 19 минути я разделиха от шампионската титла, която бе спечелина от Христина Козарева от  „Велораптор“.

Тя очаквано защити титлата си от миналата година с постижение 5.29:02 ч. Резултатът й е далеч от рекорда на Анелия Карагьозян от 2016 г. – 5.12:11 ч. Трета при дамите Ивета Костадинова, на 39 минути след победителката, която записа средна скорост 18 км в час.

Трета поредна титла при мъжете спечели Александър Алексиев. Резултатът му отново е уникален: 3.56:32, на 48 секунди от собствения му рекорд на трасето от миналото лято. През 2019 г. той стана първият в историята обиколил планината под 4 часа. Александър, известен с прозвището Машината, пое лидерството още след първите метри и не го изпусна до край.

На първата третина водеше с близо 5 минути, а по средата на разстоянието – вече с над 10 минути. Втори и трети неизменно бяха неговите съотборници от „Велораптър“ Владислав Гюров и Калин Русев. В крайна сметка Алексиев финишира 21 минути преди Гюров и половин час пред Русев, като средната му скорост бе 25 км в час.

Дончо Барбалов даде старт на Витоша100 в 6 ч.

„Движех се в темпото за рекорд и физически бях готов за ново върхово постижение, но техническа повреда ми отне над 4 минути за поправка на велосипеда и това ме забави,“ каза след финала Алексиев.

В 37-ото издание събра на старт над 1400 велосипедисти от 22 държави, които потеглиха по тежкия планински маршрут, по тъмно тази сутрин, във Витоша100 в София. Общият брой на чужденци се очаква да достигне 100, сред тях служители на редица посолства у нас.

Братята Димитър и Красимир Пейчинови успешно преминаха по 100-километровото трасе на традиционната Витоша100 днес. Двамата са състезатели по мотокрос, но днес решиха да се впуснат и през поредното планинско изпитание с волесипеди.

Д-р Димитър Пейчинов, коремен хирург в болница "Царица Йоанна-ИСУЛ", финишира за 8:15.37 ч., а по трасето на Витоша се е движил средно с 12 км/ч. По-малкият му брат Красимир, който е адвокат премина финала за 8:26.40 ч. 

Д-р Димитър Пейчинов (вляво) с брат си Красимир.

Лидер при дуатлонистите след първото изпитание 100 км колоездене е Самиул Вълчев, изминал днес 100-те км с велосипед за 5.08:56 ч. Тази нощ той и още 111 супергерои ще стартират и по 100-колометровото изпитание на бегачите.

Витоша100 е част от инициатива „София – европейска столица на спорта и се провежда при строго спазване на здравните изисквания. Тази нощ Обиколката продължава със старта на бегачите. Скороходците ще потеглят по 100-километровото трасе точно в 23.59 ч. от паркинга пред базата на БФС до Резиденция Бояна, след това до зазоряване ще се движат в челници на главата из планината.

Проявата отново е обявена за „състезание без боклук“, поради което участниците са приканени да си носят свои бутилки за вода и да прибират отпадъците си по време и след състезанието. В зоната на старт/финала организаторите са подготвили сетове, където завършилите могат да релаксират, а гости и зрители прекарват приятни часове. По трасето са изградени 12 освежителни и подкрепителни пункта.

Официалните награждавания са в събота и в неделя от 16 ч. в зоната на старт/финала. Фирма произведе специален шоколад с името на Витоша100 за подсилка на състезателите. Общият награден фонд е над 10 000 лв.

Преди година ръководството на Природен парк Витоша даде разрешение маршрутът на Обиколката да бъде „осиновен“, което означава, че маркировката и табелките вече ще могат да се поддържат и ползват от всички желаещи целогодишно.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
  • Няма да избере (26%, 38 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (31%, 46 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 149 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Тимът на "Роман" спечели комплексната Купа на първенството за дец......

Представителите на Комплекса за социални услуги за деца и семейства "Роман" грабнаха Купата за комплексен първенец в със...

Прочети още keyboard_arrow_right