120 хил. лв. отиват за подобрения и възстановителни дейности на Витоша

Витоша привлича все повече спортуващи софиянци

Снимка: София - европейска столица на спорта

120 хил. лв. са заложени тази година в програмата на фондация „София – европейска столица на спорта“ за подобрения и възстановителни дейности на Витоша. Това съобщи заместник-председателят на фондацията Анатоли Илиев пред БТА.

За почистването на езерата се очаква да бъдат изразходени 51 хил. лв., изграждането на детската площадка на „Белите брези“ ще струва около 30 хил. лв., за информационните табели ще са необходими 25 хил. лв. Планира се също възстановяването на алейна мрежа на Златните мостове, което също е заложено в програмата за 2022 г. Не е ясно обаче дали средствата ще стигнат и за тези дейности, уточнява Анатоли Илиев.

По думите му все повече софиянци търсят начини за спорт и физическа активност. Това се обяснява с факта, че заради коронавируса и продължителната изолация хората искат да си върнат нормалния ритъм на живот. Много от тях обаче не са достатъчно подготвени за по-сериозно натоварване.

Затова усилията на фондация „София – европейска столица на спорта“ са насочени към профилиране – т.е. всеки (и особено учениците) да разбере какъв е неговият спорт и каква физическа натовареност може да си позволи.

„Ние наблюдаваме това, което се случва в редица европейски държави - двойно увеличени бюджети за спорт, поощряване на всякакъв вид спортна дейност, за да може възможно най-скоро да се излезе от тази пандемия и нейните негативи“, казва още Анатоли Илиев.

Той уточнява, че събитията, които фондацията организира всяка година, са повече от 100, като над 20 от тях се провеждат в планината.

Сред най-популярни са двата фестивала на Витоша: "Витоша зимен фест", който се организира всяка година в края на януари, в Деня на снега, с различни активности - алпийски ски, ски бягане, маунтин байк по сняг, ски алпинизъм, както и различни дейности с аниматори за деца; "Витоша летен фест" в района на хижа Момина скала, който тази година ще се проведе на 10 юли и включва планинско бягане, планинско колоездене и туристически поход.

Любими за столичани са и обиколките на Витоша. Една такава инициатива се реализира този уикенд – 18 и 19 юни. В 6:00 ч. днес стартираха колоездачите.

„Обикновено най-бързите мъже финишират за четири часа. Бегачите ще стартират в полунощ на събота срещу неделя, за да могат да завършат на другия ден, като най-бързите бягат 100-те км за около осем часа“, посочва Илиев.

По думите му все повече хора търсят възможности за спорт и отдих в планината. Една от причините за това са възстановените туристическите алеи и заслони на Витоша. На Игликина поляна са поставени 13 уреда за хора със специални потребности.

„В момента възстановяваме една детска площадка в екостационара „Белите брези“. Поставяме и над 20 броя информационни табели на територията на Витоша“, допълва Илиев.

Днес се провежда инициатива за почистване на Витоша, организирана от фондация „София - европейска столица на спорта“, парк „Витоша“ и „Витоша ски“.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
  • Няма да избере (25%, 37 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (30%, 44 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 146 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Стилияна Николова със злато на топка и сребро на обръч на СК в Со......

Златен и сребърен медал спечели грацията Стилияна Николова на Световната купа в София. Талантливата гимнастичка бе ...

Прочети още keyboard_arrow_right