13-годишната Йоана премина през падания, сълзи и хипотермия за победата на Витоша 100 км (ВИДЕО/СНИМКИ)

photo_library
  • 13-годишната Йоана премина през падания, сълзи и хипотермия за победата на

    Снимка: Велоклуб "Олимп", Разлог

  • 13-годишната Йоана премина през падания, сълзи и хипотермия за победата на

    Снимка: Велоклуб "Олимп", Разлог

  • 13-годишната Йоана премина през падания, сълзи и хипотермия за победата на

    Снимка: Велоклуб "Олимп", Разлог

  • 13-годишната Йоана премина през падания, сълзи и хипотермия за победата на

    Снимка: Велоклуб "Олимп", Разлог

Новото чудо в родното колоездене победи връстниците си на шосейното Изкачване на Боровец на Купа Камен Станчев

Нов талант с обещаващо бъдеще има родното колоездене. Чудото се казва Йоана Вълканова и е от Разлог. Момиченцето има уникална издръжливост, физически данни и талант след време да се изкачи на световни върхове в колоезденето и да прославя България, предричат специалисти.

Вчера осмокласничката спечели 100-километровата велообиколка на Витоша при жените. Победата й не е изненада за специалисти и познавачи в този спорт. Миналата година, когато беше на 12 години тя се класира втора. Камери и журналисти преследваха Йоана след финала, а тя бягаше из планината, защото се срамуваше да говори за себе си, споделиха очевидци пред Столица.bg.

И вместо да се разхожда из моловете и да се кифлее Йоана е на велосипеда си и тренира ежедневно, има си цел, амбиции, и се цели към върховете в световното колоездене. Спортни медици пък са възхитени на вродената й издръжливост, която тя поддържа с тежки тренировки в планината и на шосе. Функционалните й изследвания показват, че при големи натоварвания, с пулс над 200 удара, само за 3 минути се възстановява до 80 - 90 удара, което показва отлична дееспособност, добра тренираност и голям капацитет за развитие. 

13-годишна спечели 100-километровата велообиколка на Витоша

Йоана Вълканова е на 13 години, а вчерашният й старт на 100-километровата Обиколка на Витоша бе трети. За първи път тя се пуска на това състезание на 11 години. "Сама искаше да участва тази година и настояваше. С треньора й Петър Евстатиев нямахме намерение да я пускаме, защото през идната седмица заминава на Европейско първенство в Италия и искахме да я предпазим от травми", сподели пред Столица.bg баща й Илия Вълканов.

Вчера беше сървайвър, но тя оцеля, гордее се Вълканов. На вчерашното издание на Витоша 100 Йоана за пореден път доказва изключителна воля, издръжливост и концентрация. По време на състезанието тя успява да премине през няколко физиологични и психологически критични етапа. Успява да се пребори със себе си, концентрира се и продължава, за да стигне до победата.

На 10-ия километър, преди стръмно изкачване момиченцето пада и се удри лошо, започва да плаче от болка. Баща й, кара зад нея, за да я пази при спусканията да не я ударят,  я вдига и тя отново се качва на велосипеда. По стръмния баир другите участници бутат велосипедите си, а само Йоана върти педалите по стръмния баир - към победата.

Следващият преломен момент е участъка към язовира, когато започва да вали. Йоана измръзва, но не спира да върти педалите. Започва да влиза в хипотермия, пулсът да й пада. Тогава Илия, който следи всичките й показатели на компютър на неговото колело започва да говори с нея, за да може тя психологически да преодолее критичния момент. И 13-годишното момиченце успява да се справи. "На трасето към Боснек се съвзе и продължи", разказа баща й. На Симеоново тя отново пада и след 10 минути сълзи продължава към финала.

12-годишна стана вицешампионка в 100-километровата Обиколка на Витоша (ВИДЕО)

Трудностите не стряскат Йоана Вълканова, която гони целите и не се отказва от мечтите си, да бъде сред шампионите независимо от крехката си възраст.

"От година работя с нея и съм треньор в техния клуб "Олимп", Разлог. Това дете има голям талант и заложби, като физиология и психика, които ще се развиват с времето. Плановете за нея са дългосрочни и за да се реализира е важно да се провежда правилна подготовка, без форсиране, както съветват екип от специалисти. Йоана притежава стабилна психика, издръжливост и воля, които са нещо необикновенно за нейната крехка възраст. Освен в МТБ, тя стартира и на състезания на шосе, защото е очевидно, че е състезател с голям потенциял. На шосе сред връстинците си на Изкачване на Витоша през 2020 г. стана трета при девойките. А тази година, през май е първа на шосейното Изкачване на Боровец на състезанието Купа Камен Станчев. В състезанията на шосе очевидно ще се сблъска с доста по сериозна конкуренция. Тази седмица Българската федерация по колоездени изпраща Йоана и едно момче на Европейско първенство за юноши и девойки, до 15 години, в Пила, Италия, 29 юни - 2 юли", коментира пред Столица.bg треньорът на Йоана Петър Евстатиев, който е и треньор на националния отбор.

Илия Вълканов е главния "виновник" Йоана да се качи на велосипеда. Той е състезател, сред ветераните и преди години е състезание в Стара Загора. Там обаче са съпругата и дъщеря му. Взели и колело да си върти Йоана, да не скучае. Тогава организаторите решават да направят състезание и за децата. Малката сякаш това и чака, качва се и е в надпреварата. И понеже е на 8 години и е малка, не следи маркировката и се губи в планината. Намират я на 8 км от трасето, връщат я по маршрута и тя печели детската надпревара. Тогава бащата забелязва, че детето има заложби.

"Тази година няма дълги тренировки заради това учене и матурите, но седмично прави по около 8 - 10 часа тренировки в планината. На ден по около час и половина кара, няма обем, но има желание да тренира", обяснява Илия Вълканов за подготовката на 13-годишната си дъщеря.

В свободното си време Йоана свири на китара и сега се е записала и на барабани. Пълна отличничка е и знаменосец на училище "Никола Парапунов" в Разлог. От септември тя ще учи в местната гимназия в паралелка по компютърни системи и технологии в СУ "Братя Каназиреви".

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (22%, 29 Гласове)
  • Няма да избере (27%, 35 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (13%, 17 Гласове)
  • Ще има нови избори (29%, 38 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (10%, 13 Гласове)
Общо гласували: 132 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Георги Иванов-Гонзо е новият председател на Българския футболен с......

Георги Иванов - Гонзо е новият президент на Българския футболен съюз след проведеното тайно гласуване на 468 делегати на...

Прочети още keyboard_arrow_right