24-часово благотворително бягане на Витоша ще стартира със "Споделени игри"

photo_library
  • -

    Снимка: Фондация “София - Европейска столица на спорта”

  • -

    Снимка: Фондация “София - Европейска столица на спорта”

За четвърта поредна година Споделените игри ще покажат, че планината е за всички и заедно можем да бъдем по-толерантни и ангажирани към хората със специални нужди и техните проблеми в съвременното общество, съобщават от Фондация „София - европейска столица на спорта“.

На 4 юни, събота, „София – европейска столица на спорта", Национална спортна академия „Васил Левски“, Сдружение „Паракидс“ и Дирекцията на Природен парк „Витоша“ организират уникален спортен празник на Игликина поляна. В него предимно деца в неравностойно положение ще получават напътствия и възможност да спортуват, подпомагани от свои връстници ученици.

Събитието цели социализация и интеграция на хора със специални нужди чрез споделени игри в природна среда към възможностите на активния начин на живот чрез спорт. Вече близо две десетилетия тече процесът по представяне и утвърждаване на специализиран център „Игликина поляна“ в ПП „Витоша“ за спорт в планината и на благоприятните фактори за въздействие на околната среда върху организма. Изградената през 2004 година от Дирекцията на Природен парк „Витоша“ спортно-информационна алея за хора с увреждания на опорно-двигателния апарат в местността Игликина поляна се превърна в много посещавано и предпочитано място за отдих.

Тази година продължава традицията винаги да има нещо ново в програмата на игрите. Точно в 12 ч. на Игликина поляна ще бъде даден стартът на инициативата „24 часа Копитото - CHARITY за децата шампиони“. За втора поредна година група смели атлети, подкрепящи ПараКидс ще направят опит за 24-часово бягане (цяло денонощие) по стръмната пътека от Княжево до Копитото. Целта на бягането тази година е набиране на средства за участие в Европейските летни игри за деца и младежи с увреждания "Emil Open", които ще се проведат от 22 до 25 юни 2022 в Бърно, Чехия.

Всеки, който желае да подкрепи смелите бегачи и тяхната кауза, може да се включи с една или повече обиколки по трасето. След символичното начало на Игликина поляна бегачите ще се насочат към същинския старт на маршрута, който ще бъде в 14.00 ч. от ресторант Бор/Бар Шишарка. Маршрутът ще продължава по стръмната пътека под лифта, а крайната точка е Копитото. Спускането ще е по избрана от всеки пътека, като най-препоръчаната е през малкото Копито. Обиколката е с дължина от 7 км и около 700 м денивелация и до 14.00 ч. в неделя всеки ще може да се включва според собствените си възможности и избор.

Събитието няма състезателен характер, важна е подкрепата за каузата, която може да бъде и с дарение по сметката на Спортен клуб Шарк (юридическото лице зад ПараКидс)
IBAN: BG36FINV91501016892867
Основание: дарение за Емил Опън 2022
или през пейпал: paypal: parakids.bg@gmail.com

Самите „Споделени игри“ на Игликина поляна отново предвиждат надпревари в 13 вида спорт, игри и викторини, в които ще вземат споделено участие хора със специални нужди. В организацията активно се включват Спортен клуб „Вертикален свят“ и Сдружение „Паракидс“. Целта е по естествен път, чрез спорта да бъдат въвлечени в активни действия и хора в неравностойно положение. Наред с това - да се запознаят децата в отделните спортни дейности с възможностите и спецификите във видовете спорт при занимания на хора, които се нуждаят от помощ и съдействие. За втора поредна година към участниците с демонстрации ще участват 40 таекуондисти от Централния полицейски клуб с цел да приобщят към спорта хората в неравностойно положение. Очакват се и ученици от Средно специално училище за деца с увреден слух.

Дарителската кампания на ДПП „Витоша“ „Витоша – достъпна за всички“, стартира през м. ноември 2017 г. с подкрепата на Райфайзенбанк под мотото „Избери, за да помогнеш!“. През 2018 г. бяха събрани 21 000 лв., които послужиха за възстановяване на съществуващите и изграждане на нови съоръжения на Игликина поляна за хора със специфични нужди. Сред дарителите е Фондация „София - европейска столица на спорта“ - инициатор на „Споделени игри“, подпомогнала кампанията и реновирала пътя до Игликина поляна за по-лесен и безопасен достъп.

„Споделените игри“ са продължение на проведения през 2018 г. щафетен супермаратон „Един ден на Витоша“ с основното участие на алпиниста Дойчин Боянов в компанията на известни спортисти и хора с увреждания. Огромен интерес предизвика филмът, отразяващ спортното събитие, както и спортният фест „НДК – 360“.

От отделните издания на „Споделени игри“ се заснема кратък документален филм, който ще бъде презентиран в училищата. Творбата цели да формира у децата и младежите още по-толерантно и ангажиращо отношение към хората в неравностойно положение и техните проблеми в съвременното общество.

На 4 юни, събота, децата ще се съберат на Игликина поляна на Витоша и ще започнат своите надпревари в 11.00 ч., а откриването на „Споделени игри 2022“ е предвидено за 12.00 ч. Ще бъдат подготвени 13 сета за различни дисциплини, в които хора със специални нужди ще получават напътствия и възможност да спортуват, подпомагани от свои връстници.

Продължава и сътрудничеството със Столична библиотека, която отново е поканена да пренесе с „библиобусчето“ книгите в планината. С тази инициатива рецитали и четене на откъси от популярни произведения огласят Игликина поляна. Налице е възможност за игра на шах на специалните дъски с големи фигури в местността Дендрариума.

Ето и отделните активности в програмата на „Споделени игри 2022“:

Тенис на маса
Бадминтон
Алпийски тролей
Футбол
Ориентиране
Лесовъдски игри
Бягане за незрящи с придружител
Гимнастически и фитнес уреди
Дисккечър
Подвижни игри: голяма топка и др.
Работни ателиета
Щафета с жулиен колички
Таекуон-до

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
  • Няма да избере (25%, 37 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (31%, 45 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 147 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Над 1500 каратеки ще мерят сили тази събота в София...

Над 1500 участника от 20 държави ще премерят сили на най-голямото и престижно карате събитие у нас Sofia Open The Presid...

Прочети още keyboard_arrow_right