Анатоли Илиев пред Столица.bg: Спортът ще ни помогне да възстановим нормалния живот след епидемията

photo_library
  • Анатоли Илиев пред Столица.bg: Спортът ще ни помогне да възстановим нормалн

    Снимка: Столица.bg

  • Анатоли Илиев пред Столица.bg: Спортът ще ни помогне да възстановим нормалн

    Снимка: Столица.bg

"София - европейска столица на спорта" разширява социалната дейност с повече възможности за спорт на хората със специални потребности и на децата в риск, каза зам.-председателят на Фондацията

Анатоли Илиев е бивш лекоатлет и зам.-председател на Фондация „София – европейска столица на спорта“. Той е в основата на успешната кандидатура, спечелването на титлата за постоянно и утвърждаването на инициативата като важна част от политиката на Столична община в областта на спорта и активния начин на живот. Експерт е в областта на спортния мениджмънт и неговия опит помогна на Пазарджик и други градове в България да получат европейското признание за градове на спорта.

Роден на 1 август 1960 г. в София и е сред най-изявените бегачи на средни разстояния у нас, държавен шампион на 800 и 1500 м. След това споделя ценния си опит като организатор и ръководител на спортни събития и обекти.

Той е сред малцината новатори, въвеждащи модерните тенденции в развитието на спортния мениджмънт у нас, а от опита и знанията се възползваха и от турския град Чорлу, където с негова помощ също получиха "Град на спорта". Дългогодишен организатор на множество мащабни събития, сред които Софийския лекоатлетически маратон, аматьорските футболни турнири „Каменица“, олимпийските фестивали на БОК, вело и планински преходи, спортни фестивали в градска среда, спартакиади на браншови организации и много други. Като

Илиев е основател и председател на Българска спортна федерация за деца и младежи в риск. Огромно признание за страната ни бе избирането му през 2016 г. за оценител и член на Управителния борд на базираната в Брюксел Асоциация на европейските градове и столица на спорта ACES EUROPE и координатор за Балканите. Неоспорим е неговият принос за развитието на спорта в София и страната.

- Господин Илиев, спортът и масовите събития са сред най-засегнатите от здравните мерки в цял свят. Как „София – европейска столица на спорта“ продължава дейността си в условията на COVID-19 и тежката ситуация?

- COVID-19 засегна най-много спорта и преди всичко организацията на масови събития, каквито са повечето в годишните програма на Фондация „София – европейска столица на спорта“. За няколко месеца през 2020 г. бяха забранени всякакви активности в областта на спорта, състезания и тренировки. В подобна обстановка екипът Фондацията потърси нови възможности и насочихме усилия в преструктуриране на значителен човешки, логистичен и финансов ресурс към рехабилитацията на туристическата структура на Витоша, в разрастване на социалната ангажираност на Фондацията с организиране на нови форма и активности за спортуване на хората със специални потребности. Голяма част от събитията пренасочихме за втората половина от годината, когато здравната обстановка значително се подобри и част от рестриктивните в спорта мерки отпаднаха или бяха облекчени.

Така, с подобни корекции и оптимизация в движение, съобразявайки се с изискванията на здравните власти, Фондацията успя да организира и проведе близо 80 % от планираните дейности в календара. Приетата и одобрена от Столичния общински съвет Програма се изпълни почти изцяло по план. Състояха се 78 събития и активности, плюс почти още толкова от т.нар. съпътстващи, провели се съобразно епидемичните мерки и при много строго спазване. Тези прояви обхванаха като участници, зрители и гости приблизително над 400 хиляди души.

Нещо повече – „София – европейска столица на спорта“ стана първата, поставила модел за провеждане на спортни прояви в обстановка на здравни мерки. На 6 юни организирахме първата в България масова активност след затварянето на целия спортен и социален живот през март, като проведе на Витоша вторите „Споделени игри“ при стриктно спазване на здравните изисквания. И още - на 28 юни „София – европейска столица на спорта“ успя да организира първото след пандемията масово спортно събитие у нас. Велошествие и крос „София кара колело и тича за по-чист въздух“ от Народно събрание до Южния парк стартираха над 1500 столичани.

- Програмата за дейността през 2021 г. отново ли е съобразена с все още върлуващата пандемия и изискванията на здравните власти?

- Точно така, но вече имаме опит и модел на действие в подобна нестандартна обстановка. Съобразно това отрано решихме да реорганизираме програмата с няколко приоритета като традиционното организиране на спортни събития плюс очаквани приблизително още толкова съпътстващи. За 2021 година в Календара са залегнали 107 прояви. Имаме готовност за гъвкавост и пренасрочване, съобразно здравната обстановка, както се получи през миналата година. Отново планираме усилена дейност по информационното осигурамане на желаещите да водят здравословен и активен начин на живот – чрез презентации сред ученици и студенти, открити уроци, мащабно използване възможностите на най-популярните медии и на социалните мрежи, филми, метрореклама и др. Продължаваме дейността за подобряване условията за спорт и рекреация в Природен парк Витоша и не на последно място разширяваме социалната дейност за предоставяне на повече възможности за спорт на хората сън специални потребности и на децата в риск.

- Огромен е интересът на хората към събитията, които провеждате на Витоша, каква точно е досегашната дейност на „София – европейска столица на спорта“?

- Досега по наши инициативи на Витоша се организирахме и проведохме масови надпревари, от които участниците останаха доволни, он и с поглед напред във времето имахме дейности, които ще позволят провеждането на много масови събития в планината. Направихме райониране на планината по зони за спорт, предоставено на подготвящите устройствения план. В присъствието на кмета на София Йорданка Фандъкова и председателя на Столичния общински съвет Елен Герджиков на 9 юни м. г. бе обявена Програмата за Витоша 2020-2023 г. и подписано Споразумение между Фондация „София – европейска столица на спорта“ и Природен парк Витоша за изпълнение на дейности до края на годината и рехабилитация на туристическа инфраструктура в планината. Партньорството включва възстановяване и изграждане на заслони, тоалетни, навеси на автобусни спирки, туристически алеи, чешми, обновяване на маршрути и информационни табели, премахване на препятствия по пътеки и др. Съвместно с НСА и ПП Витоша бе инициирано и стартира организирането на „Споделени игри“, в които ученици и младежи подпомагат хората със специални нужди в желанието им да спортуват и да живеят активно. „София – европейска столица на спорта“ съдейства за изграждането на специализирани уреди в местността „Игликина поляна“, до този момент Фондацията е подпомогнала тази инициатива под наслов „Витоша достъпна за всички“ с над 10 000 лв.

Рехабилитирани бяха пътните артерии към Златни мостове, х. Момина скала, Игликина поляна, Ветровала и Офелиите - така хората имат по-лесен и комфортен достъп за спорт и туризъм до планината. Сключен бе договор с туристическо дружество „Бояна“ за целогодишно поддържане на туристическите пътеки и заслони.

- Вече имате опит и впечатления от събитията, които проведохте на Витоша, трябва ли да се популязират сред столичани?

- Разбира се, че трябва, гражданите трябва да бъдат информирани за всички спортин активности и да се включат, защото именно това е една от целите на София - европейска столица на спорта, да осигури база и възможности на гражданите за спорт. А ние правим това, защото има още много възможности в планината за спорт и туризъм. „София – европейска столица на спорта“ осигури заснемането на придобилия в последствие огромна популярност документален филм „Един ден на Витоша”. Финансирахме проекта „Паспорт за приключения“, който подпомага хората в желанието им да опознаят планината чрез възстановени и нови маршрути. Наред с това произведохме 20-минутен учебен филм от „Споделените игри“. Филмът ще бъде предоставен и презентиран във всички столични училища, за да се формира у децата и младежите още по-толерантно и ангажиращо отношение към хората в риск и техните проблеми в съвременното общество. А и за да улесним достъпа и да подобрим базата бяха подменени рухналите заслони на спирките по шосето към х. Алеко и на обръщателното ухо преди Щастливеца.

- Социалната изолация и обездвижването ли са сред най-сериозните последствия от епидемията от СOVID-19 за хората?

- Да, за съжаление е така. Затова адаптираме календара в движение, което става доста по-бързо и ефективно. А нашите събития са насочени масово към хората, желаещи да спортуват. Спортът ще ни помогне да възстановим нормалния живот. А много от нашите дейности са спортни при това в планината.

- С какво ще изненадате столичани през 2021 г.?
- Фондация „София – европейска столица на спорта“ подкрепя издаването на уникален Справочник, който да представи всички възможности за спорт, отдих и почивка в планината Витоша. Автор на изданието е изтъкнатият български алпинист и преподавател в НСА Дойчин Боянов, който е посветил години в изследване и разработване на темата, част от дейността е с благотворителна и социална ангажираност. Книгата е уникална с информацията, която предоставя на туристи, спортисти, клубове и посетители, за първи път на едно място са събрани всички необходими данни, маршрути, техники, алгоритми, пътеки – цялата богата палитра от знания, помагащи ни да опознаем и опазим планината. В изработването на Справочника авторът е координирал възможностите за спорт и отдих на Витоша с 13 федерации, с всички възможни институции и организации, ангажирани с уникалния за града и за България природен парк. Планираното представяне на книгата е през март или април.

- Известна е социалната ангажираност на Фондацията, каква ще бъде тя през 2021 г.

- Организираме нови активности и форми за спортуване на хората със специални потребности и на децата в риск. Стана традиция дейностите по този приоритет да се удвояват всяка година като брой събития и обхванати участници в тях, както и предоставяни възможности за спорт на хората в риск. „Споделените игри“ стават все по-популярни, откриваме нови уреди за спорт в планината и из града, организираме няколко големи турнира за деца лишени от родителски грижи, всяко от мащабните ни събития има и благотворителна кауза.

- Какво си пожелавате през новата година?

- В условията на все още сложната и неясната обстановка с COVID-19, екипът на „София – европейска столица на спорта“ ще продължи да допълва и надгражда дейността си. При разрастване на нова вълна от пандемията и ново въвеждане на по-строги здравни мерки ще пренасрочим отново част от събитията за втората половина от годината. Очакваме тогава здравната обстановка значително да се подобри и част от рестриктивните в спорта мерки да отпаднат или да бъдат облекчени, подобно на 2020 г.

Екипът на „София – европейска столица на спорта“ вече натрупа богат опит в организирането на спортни активности в условията на задължителни противоепидемични изисквания. Всички планирани събития ще се състоят при стриктно спазване на здраните мерки. Надявам се, сложната обстановка да не попречи на хората в тяхното желание за активен и здравословен начин на живот. В тези трудни времена спортът се оказа мощен антишок за преодоляването на огромния стрес и укрепване на имунната система. И съм убеден, че именно спортът и физическата активност ще са първото и най-ефективно средство да си възстановим нормалния начин на живот след края на пандемията.

 

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
  • Няма да избере (25%, 37 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (31%, 45 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 147 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Виц на седмицата Виж Още

Защо в София пукат гумите на варненци?

Защото им се диша свеж морски въздух.

Късмет на деня

Умът ти е като някое дистанционно, винаги липсва, когато ти трябва.

Коментари

Реклама

Последни

Виж също

close

Фотоизложба пред столичния НДК отбелязва 100-годишнината на ски с......

Българска федерация по ски, Столична община и Фондация „София – европейска столица на спорта“ откриват...

Прочети още keyboard_arrow_right