Ърбан шампиони със зрелищно шоу в Северния парк на София (СНИМКИ)

photo_library
  • Ърбан шампиони със супер атракции в Северния парк на София (СНИМКИ)

    Снимка: София - европейска столица на спорта

  • Ърбан шампиони със супер атракции в Северния парк на София (СНИМКИ)

    Снимка: София - европейска столица на спорта

  • Ърбан шампиони със супер атракции в Северния парк на София (СНИМКИ)

    Снимка: София - европейска столица на спорта

  • Ърбан шампиони със супер атракции в Северния парк на София (СНИМКИ)

    Снимка: София - европейска столица на спорта

  • Ърбан шампиони със супер атракции в Северния парк на София (СНИМКИ)

    Снимка: София - европейска столица на спорта

Шоу изпълненията са квалификации за световни и европейски първенства

В рамките на два дни - 29 и 30 април, виртуозите в модерните напоследък градски спортове представят зрелищно шоу пред столичани. Събитието се провежда в изцяло обновения Северен парк на София. Спортният празник обединява 4 национални надпревари в популярните и обичани от младите напоследък ърбан дисциплини.

В продължение на два дни зрителите ще се наслаждават на спиращите дъха изпълнения на най-добрите в България в брейк танците, стрийт фитнеса, баскетбола 3х3 и градския паркур.

За втора поредна пролет организаторите от „София – европейска столица на спорта“ и партньорите от съответните федерации преместиха фестивала в наскоро реновирания Северен парк, където днес и утре динамиката и емоциите са на макс с няколко от най-предпочитаните сред младите градски активности.

На официалното откриване на Ърбан зоната под мотото „Спортувай в твоя град“ присъстваха Мирослав Боршош – зам.-кмет на Столична община, Татяна Георгиева – председател на Комисията за децата, младежта и спорта към Столична община, Димитър Димов – кмет на Район Надежда, Анатоли Илиев – зам.-председател на „София – европейска столица на спорта“, Владимир Митов – общински съветник, Йордан Йовчев – легенда в спортната гимнастика и основен двигател на стрийт фитнеса у нас, Калин Калинов – председател на Българската брейк федерация, световните медалисти в стрийт фитнеса Стефан Еротеев и Даниел Христов и др. Всички те приветстваха участници и зрители, като си пожелаха повече подобни инициатива в полза на гражданите и гостите на града. Присъстващите дълго аплодираха супер емоционалните изпълненията на балет Веда Джуниър с ръководители Оливера Спасова и Яна Никова.

Веднага след това сцената бе „превзета“ от брейкърите, за които турнирът е световна квалификация за младите. В София са представители на водещите школи от цяла България. Състезанията определят участниците на световния фестивал в Любляна, той е със статут на шампионат на планетата и е насрочен за 2 и 3 юни. Първи на сцената със спиращи дъха изпълнения се представиха участниците в младежките квалификации индивидуално и отборно за до 18-годишни, последваха солови надигравания за възрастовата група над 18 г., както и „all style“ турнир.

Брейк виртуозите се оценяват от специално пристигналите за турнира елитни съдии от Куба и Германия, те ръководят заедно с наши водещи рефери.

Музиката подбират нашумелите DJ Анатоли Джоков – Джоката и Димитър Андреев - Lalri, а водещи на събитието са Кристофър и самият президент на Българската федерация Калин Калинов. Организатор на турнира е клуб „X-Energy Crew“. Брейкът ще излъчи първите си олимпийски шампиони на Игрите в Париж 2024 г., а преди 5 години в Буенос Айрес дебютно бе демонстративен спорт на младежката олимпиада.

Огромен интерес предизвиква започналият тази сутрин турнир по баскетбол 3х3, който отново е открито градско първенство. Сезонът в една от най-атрактивните баскетболни дисциплини е на прага и сега през уикенда главни действащи лица са момчета, родени през 2006 и 2007 г. Турнирът има задължителен характер за участие за всички столични клубове, които са с отбори в тази възрастова група. Една от целите на надпреварите е подбор на състезатели, които да сформират на национален отбор за участие в квалификациите за момчета до 17-годишна възраст за Европейската купа на ФИБА това лято.

В близост до голямата сцена стартираха и надпреварите на най-добрите в градския паркур. Простраството се оказа тясно да побере многото желаещи да проследят на живо и отблизо спиращите дъха изпълнения на виртуозите в този аткативен ърбан спорт. Всички резултати и подробна информация за отделните състезания можете да намерите във интернет и фейсбук страниците на съответните федерации.

Утре на сцената излизат и асовете на стрийт фитнеса, най-добрите в България ще определят шампионите в първия етап за BARLIONS CUP, което е квалификация за финалното състезание, насрочено за средата на септември в рамките на София ърбан зона спорт. В неделния ден подгряващите изпълнения на състезатели до 17-годишна възраст ще нажежат допълнително страстите на железните момчета в Северния парк. Лично мегазвездата Йордан Йовчев ще проследи изявите и ще отличи асовете на този спорт у нас.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (22%, 30 Гласове)
  • Няма да избере (26%, 36 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 17 Гласове)
  • Ще има нови избори (29%, 40 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 15 Гласове)
Общо гласували: 138 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

„Партизан“ – София и „Искър 1945“ излизат на терена за благотвори......

Футболистите от ФК „Партизан“ – София и ветераните на „Искър 1945“ – Нови Искър изли...

Прочети още keyboard_arrow_right