Без финансиране от ММС са деца с Даун, които се подготвят са световно по спортна гимнастика (ВИДЕО)

Без финансиране от ММС са деца с Даун, които се подготвят са световно по сп

Снимка: Столица.bg

Без финансиране от Министерство на младежта и спорта остава засега федерацията по Адаптирана физическа активност България, която подготвя деца със Синдром на Даун и ментални заболявания за световни и европейски първенства.

За първи път родни състезатели с Даун и аутизъм ще участват на Световното първенство по спортна гимнастика във Финландия. Децата започнаха подготовка още през декември 2021 г. в спортния център в столичния квартал "Орландовци", в двора на читалище "Райна Княгиня". 

"За едно състезание отиват около 11-12 хиляди евро”, обяснява треньорът. “Това говорим с път, настаняване и хранене, но вече сме в елитна група и без държавна подкрепа няма как да стане. Даже сме се принудили в момента да разпечатаме календари с нашите спортисти и да ги продаваме, за да можем да си покрием бюджета", коментира пред Нова телевизия треньорът Слав Петков.

За да получи финнасиране федерацията трябва да получи лиценз от ММС. документите са изпратени още в началото на декември 2021 г., но до момента няма резултат. Забавянето пък попречи за кандидатстват за финансиране.

След излъчване на материал по Нова телевизия от ММС реагираха веднага и днес треньорът Слав Петков е поканен за среща със спортния министър. От отговора на спортното министерство става ясно, че лиценз се издава до 4 месеца от подаването на документите.

Четири деца всекиденво тренират за съчетанията си на земя, прескок и халки. Работят усилено за баланс и координация, задължителни за спортната гимнастика. От години центърът има голямата подкрепа на Столична община и район Сердика като им е осигурена материална база за тренировки и оборудвани кабинети са учене и усъвършенстване.

Центърът в Орландовци - ковачница за шампиони! (СНИМКИ/ВИДЕО)

В спортния център в "Орландовци" децата със Синдром на Даун, аутизъм и други заболявания правят чудеса. Те тренират двуразово и правят чудеса. Както е известно през юни 2021 г. спечелиха 6 златни, 5 сребърни и 3 бронзови медала в конкуренцията на участници от 14 държави на Европейското първенство за деца и младежи с физически и ментални увреждания „Емил оупън“ в Бърно, Чехия.

Октомври месец 2021 година. Атлетите ни от Федерацията за деца с адаптивна физическа активност носят гордост на страната ни като се връщат с 3 сребърни медала от Световното в Италия. За първи път те бяха поздравени и наградени от служебиня спортен министър Андерй Кузманов, който пое ангажимент да им помага и ги съветва да кандидатстват за спортен лиценз, за да могат да поискат финансиране.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
  • Няма да избере (25%, 37 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (31%, 45 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 147 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Над 1500 каратеки ще мерят сили тази събота в София...

Над 1500 участника от 20 държави ще премерят сили на най-голямото и престижно карате събитие у нас Sofia Open The Presid...

Прочети още keyboard_arrow_right