БОК връчи годишните си награди заедно със спортните Икари в София

photo_library
  • БОК връчи годишните си награди заедно със спортните Икари в София

    Снимка: БОК

  • БОК връчи годишните си награди заедно със спортните Икари в София

    Снимка: БОК

На церемония в гранд хотел „София“ Българският олимпийски комитет връчи традиционните си годишни награди заедно със спортните Икари за 2021 г.

На тържеството присъстваха олимпийски, световни и европейски медалисти, заслужили спортисти, треньори и деятели, журналисти, представители на бизнеса и културата.

Най-голямо внимание фокусираха призьорите от олимпийските игри в Токио, намерили място в тазгодишните номинации и класации за запомнящи се постижения в спорта. Най-много призове бяха връчени от председателя на Българския олимпийски комитет Стефка Костадинова, председателя на Фондация „Български спорт“ Николай Божинов, от генералния секретар на БОК Белчо Горанов, както и от част от президентите на успешните ни федерации през годината.

Новият спортен министър Радостин Василев изпрати специален поздравителен адрес към участниците в церемонията.

С големия Спортен Икар за 2019-а на Фондация „Български спорт“ бяха отличени двете индивидуални златни медалистки от игрите в японската столица - Стойка Кръстева (бокс) и Ивет Горанова (карате), призът е уникална пластика на художника Христо Христов, придружен с диплома.

Отличието в категорията "Отбор на годината" заслужи ансамбълът по художествена гимнастика с олимпийските шампионки от Токио Симона Дянкова, Лаура Траатс, Ерика Зафирова, Мадлен Радуканова и Стефани Кирякова.

Всичките 10 олимпийски медалистки на България от Игрите в Токио и техните треньори бяха наградени и от БОК с медали „Спортът за един мирен свят“. Призът „Надежда Лекарска“ за етика, олимпийско образование и възпитание тази година заслужи Ваня Йорданова председател на „Олимпийското сдружение на учителите“,  за принос в дейността на Националната Олимпийска академия и разпространяване на олимпийските ценности. Наградена бе и медалистката от първите Световни плажни игри на АНОК в Доха състезателката по борба Миглена Селишка.

Спортни икари за 2021 г. в различните категории бяха връчени на:

"Млад и талантлив спортист": Изабела Янкова (планинско колоездене) и Николай Русев (спортно катерене);

"Пробив в световния спорт": Йосиф Миладинов (плуване) и Емил Нейков (гребане);

"Достойно представяне": Карлос Насар (вдигане на тежести);

"Висок спортен дух": параолимпийците Християн Стоянов и Ружди Ружди (лека атлетика);

"Шампионско дълголетие": Мартин Камбуров (футбол);

"Впечатляващо представяне": олимпийската вицешампионка Антоанета Костадинова (спортна стрелба) и бронзовите олимпийски медалистки от игрите в Токио Тайбе Юсеин и Евелина Николова (борба).

В категорията "Феърплей" бяха отличени Николай Недков (ориентиране) и Ивайло Стоянов (футболен съдия).

Награди на Управителния съвет на фондация "Български спорт" за 2021-ва получиха Биляна Дудова (световна шампионка по борба), щангистите Христо Христов и Божидар Андреев (пети на Олимпиадата) и боксьорите Уилям Чолов и Радослав Росенов (европейски шампиони за младежи).

"Спортен Икар" за цялостна дейност бе присъден на Здравка Йорданова - първата българка олимпийска шампионка (Монреал 1976 в академичното гребане заедно със Светла Оцетова).

Същевременно БОК награди олимпийски шампиони по повод навършване на кръгли годишнини. Сред отличените спортни дейци-юбиляри бяха Цеко Минев – зам.-председател на БОК, председател на Българска федерация по ски, член на Съвета на Международната федерация по ски (FIS), Пламен Вълков –   спортен журналист, Илия Милев – заслужил треньор по борба, Стефан Китов - член на ИБ на БОК и председател на БФ тенис на маса, Боряна Тончева - спортен журналист, проф. Веселин Маргаритов – помощник-ректор  на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ и др.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
  • Няма да избере (25%, 37 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (31%, 45 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 147 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Спортни звезди и столичани ще карат колело за по-чиста столица...

Стотици жители и гости на столицата се очаква да се включат утре – 21 април, във велошествие. В инициативата &bdqu...

Прочети още keyboard_arrow_right