Четирима от Топ 20, двама шампиони и носител на титла от “Големият шлем“ на Sofia Open 2022

-

Снимка: unsplash

Четирима играчи от Топ 20 на световната ранглиста ще участват в седмото издание на Sofia Open. Надпреварата от категория ATP 250 ще се проведе от 25 септември до 2 октомври в „Арена Армеец”. Списъкът със заявените тенисисти е повече от впечатляващ.

Голямото събитие ще е завръщането на шампиона от 2017 г. Григор Димитров. Българската звезда на световния тенис ще играе за първи път пред родна публика след знаменития му победен път преди пет години, когато прегази Йежи Янович, Виктор Троицки, Николоз Басилашвили и Давид Гофен по пътя към трофея в София.

Друг тенисист, вдигал шампионската купа в „Арена Армеец”, е Яник Синер. Италианският суперталант стана шампион в последните две издания на Sofia Open, а през тази година спечели турнира на клей в Умаг за шестия си трофей на сингъл в кариерата. През юли Синер стигна четвъртфинал на „Уимбълдън” и дори поведе с два сета на бъдещия шампион Новак Джокович.

Хуберт Хуркач е най-високо класираният в световната ранглиста към датата на подаване на заявките тенисист. 196-сантиметровият поляк е десети, което е с едно място зад върховото му класиране, датиращо от ноември миналата година. Този сезон Хуркач стана шампион на престижната тревна надпревара в Хале, размазвайки във финала за само 63 минути световния №1 Данийл Медведев. В годишната класация на АТР полякът е девети и е на прага за втори пореден път да се класира за финалите на асоциацията в Торино.

Пабло Кареньо Буста е още един от преследващите място в заключителния турнир за годината. Шампионът от „Мастърс“-а в Монреал този месец е 12-и на само 600 точки зад осмия Александър Зверев. Кареньо Буста е бивш №10 в света и двукратен полуфиналист на US Open, а миналата година спечели бронзов олимпийски медал.

Гаел Монфис ще играе за трети път на Sofia Open. Един от най-големите шоумени в съвременния тенис спечели 15-ата си титла от турнир на АТР през януари в Аделаида, а същия месец бе и четвъртфиналист на „Аустрелиън оупън”. В дебюта си в „Арена Армеец” през 2019-а Монфис бе полуфиналист, а миналата година отстъпи на финала пред Яник Синер.

Лоренцо Музети, друг голям талант на италианския тенис, ще направи второто си появяване пред българска публика. Неговата звезда изгря през март миналата година с полуфинала на турнира АТР 500 в Акапулко. Миналият месец 20-годишният италианец спечели първата си АТР титла, побеждавайки Карлос Алкарас на финала в Хамбург. По този начин Музети проби в Топ 30 на света и на вървящия в момента US Open за първи път е поставен в турнир от „Големият шлем“. Италианецът също така е трети в класацията за участие на NextGen финалите в Милано.

Веднага след него в това подреждане е Холгер Руне, който ще играе за първи път на Sofia Open. Още в третия си сезон като професионалист датският тийнейджър спечели и първата си АТР титла, побеждавайки на турнира в Мюнхен. Руне също стигна полуфинал в Лион и четвъртфинал на „Ролан Гарос”.

Петият по пътя към Милано - Джак Дрейпър, е един от най-прогресиращите играчи през сезона. 20-годишният британец скочи с над 200 места в световната ранглиста след три титли от сериите „Чалънджър”, четвъртфинал на „Мастърс“-а в Монреал, полуфинал в Ийстборн и четвъртфинал в Уинстън-Сейлъм миналата седмица.

В София ще се появи още един обещаващ талант в лицето на Иржи Лехечка. 20-годишният чех скочи с над 80 места в световната ранглиста след полуфинала на АТР 500 турнира в Ротердам и титлата на „Чалънджър” в Либерец този месец.

Избраният за „Мистър Sofia Open” през 2020 г. Николоз Басилашвили ще играе за четвърти път в „Арена Армеец”. Полуфиналист от 2017 г., през настоящият сезон грузинецът може да се похвали с финал в Доха и четвъртфинал в Мюнхен.

В "Арена Армеец" ще видим още един от шоумените в тура - Александър Бублик. Миналата година той се контузи в деня пред първия си мач на Sofia Open и не успя да дебютира пред българска публика. Роденият в Русия представител на Казахстан стана шампион през февруари в Монпелие, а стигна също полуфинал в Нюпорт.

С „уайлд кард” в основната схема на Sofia Open влиза трикратният шампион в турнири от “Големият шлем“ и бивш №3 в световната ранглиста Стан Вавринка.

Последните двама тенисисти, влизащи по ранкинг в основната схема на Sofia Open, ще бъдат определени най-късно на 24 септември. Тъй като турнирът в София е предшестван от турнири в Метц и Сан Диего, по правилника на АТP надпревара от същата категория е задължена да предостави два от т.нар. special exempt. Това означава, че ако тенисист, приет да играе в квалификациите в „Арена Армеец”, стигне финал в Мец или Сан Диего, той ще влезе директно в основната схема в София поради невъзможност да се включи в пресявките. Ако няма подобен случай двете места ще бъдат дадени на играчи от листата на чакащите в София. Към момента тя се оглавява от Алексей Попирин (Австралия), следван от Марк-Андреа Хюслер (Швейцария).

Потвърдени участници за Sofia Open 2022:

Хуберт Хуркач Полша №10
Яник Синер Италия №13
Пабло Кареньо Буста Испания №15
Григор Димитров България №19
Гаел Монфис Франция №24
Лоренцо Музети Италия №30
Холгер Руне Дания №33
Николоз Басилашливи Грузия №35
Алехандро Давидович Испания №39
Оскар Оте Германия №41
Филип Краинович Сърбия №44
Александър Бублик Казахстан №47
Джак Дрейпър Великобритания №53
Фабио Фонини Италия №60
Иржи Лехечка Чехия №61
Лоренцо Сонего Италия №63
Иля Ивашка Беларус №73
Бернабе Сапата Мирайес Испания №79
Роберто Карбайес Баена Испания №80
*Стан Вавринка Швейцария „уайлд кард“

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (22%, 30 Гласове)
  • Няма да избере (26%, 36 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 17 Гласове)
  • Ще има нови избори (29%, 40 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 15 Гласове)
Общо гласували: 138 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Започва разрушаването на стадион „Българска армия“...

Демонтажът на стадион "Българска армия" ще започне в началото на другата седмица – 1 април. Приблизителният срок з...

Прочети още keyboard_arrow_right