Даниел Христов със злато в стрийт фитнеса на Ърбан зоната в София (СНИМКИ)

photo_library
  • Ърбан, спорт

    Снимки: София - европейска столица

  • Ърбан, класиране

    Снимка: София - европейска столица на спорта

  • Ърбан, класиране

    Снимка: София - европейска столица на спорта

  • Ърбан, класиране

    Снимка: София- Европейска столица на спорта

  • Ърбан, класиране

    Снимка: София- Европейска столица на спорта

  • Ърбан, класиране

    Снимка: София- Европейска столица на спорта

Спиращи дъха изпълнения на асовете в стрийт фитнеса отбелязаха финала на София Ърбан Зона Спорт 2019 в Княжеската градина срещу Софийския университет. За световната купа в България, който се проведе в рамките на фестивала, пристигнаха едни от най-добрите майстори на уличния фитнес, сред които световният шампион от Москва 2018 Сан Гоан, победителят за Европейската купа Кир Кара, шампионът на Украйна Георги Завадски и др. Участие взе и младата българска звезда Даниел Христов – световен шампион в леката категория и вицешампион в абсолютната дивизия за 2019 г. 

Турнирът бе открит легендата на българската спортна гимнастика Йордан Йовчев и Анатоли Илиев – организационен секретар на Фондация „София – европейска столица на спорта“, която заедно със Столична община е организатор на Ърбан зоната. Последва зашеметяващата демонстрация на Цветелина Станева (18 г.) и Жасмина Свиленова (14 г.), които възпламениха с изпълненията си публиката.

След това започнаха етапите в битката за титлата, като първоначално се включиха и най-добрите 15 български състезатели според класирането на последното държавно първенство - 10 от тях над 16-годишна възраст и 5 под 16 г. Изпълненията на виртуозите бяха придружени с музика и много настроение на специално изграден сет в Княжеска градина. В турнира участваха атлети от Русия, Украйна, Франция, Израел, Гърция и Сърбия.
Във финала най-добър бе Даниел Христов, който грабна златото с 85 точки актив. Той изпревари украинския ас Кир Кара, завършил със сбор 79 т., а бронзът остана за Сан Гоан от Франция с 54 т.

Така Христов и Кара си осигуриха правото да участват във финала за Световната купа през декември в Хонг Конг.

Стрийт фитнесът набира все по-голямо популярност по цял свят и чака в близко бъдеще влизане в олимпийската програма. България записа напоследък впечатляващия успехи – наред със световния шампион Даниел Христов, Цвети Станева спечели световна титла в лека категория, а имаме още трима медалисти от първенства на планетата.

От програмата на София Ърбан Зона Спорт 2018 отборите на Португалия при младежите и на България при девойките триумфираха в четиридневния турнир по баскетбол. Дъждът в четвъртък вечер наложи последните срещи да се преместят в зала „Триадица“. Португалците надиграха във финала тима на Истанбул с 15:6, а в решителния за титлата мач при дамите съставът на Шампион 2006 победи със 7:5 испанките от Мойет за да остави златото в България.

Във втория ден от изпитанията на таекуондистите се отличиха представителите на Турция Айбюке Сючикар и Бусе Арслан, двете девойки тренират при Бюрджю Юнгер във „Федерацията за аматьорски спорт на Истанбул“.

Бяха определени и призьорите в ориентирането. Състезанието бе сред най-оспорваните в програмата на Ърбан зоната. Много силно се представиха гостите от Естония, поделили с домакините по две титли в отделните възрастови групи. Ето и шампионите: девойки до 16 г. Елисее Кескюла (Естония), до 18 г. Евангелина Дяковска, юноши до 16 г. Юрген Йоонас (Естония), до 18 г. Ценко Ценков. Спортното ориентиране бе в комплекса на Национална спортна академия.

Страхотно преживяване на зрителите предизвикаха изпълнения на участниците в градския паркур. Състезанието бе валидно за световната купа и в София пристигнаха част от най-добрите на планетата. Французите Йоан Тоноа и Валентине Дюбо, плюс Диметрис Кирсанидис DK от Гърция показаха най-доброто от дисциплините скорост и стил. Призьорите - скорост Кирсанидис DK, Тоноа, Руслан Пешев; стил Тоноа, Кирсанидис DK, Йоан Досев.

С това завърши дебютната в историята Ърбан Зона Спорт. София е първият град на планетата, събрал на едно място толкова много асове на новите градски дисциплини. През последната седмица в българската столица своите умения показаха над 300 представители на 12 държави с турнири, изпитания и демонстрации 12 спорта. Това е два пъти повече като изпитания и състезатели от завършилите миналия уикенд в Будапеща първи World Urban Games.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
  • Няма да избере (26%, 38 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (31%, 46 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 149 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Тимът на "Роман" спечели комплексната Купа на първенството за дец......

Представителите на Комплекса за социални услуги за деца и семейства "Роман" грабнаха Купата за комплексен първенец в със...

Прочети още keyboard_arrow_right