Дебютантката в Токио Ивет Горанова донесе първото олимпийско злато на България

Дебютантката в Токио Ивет Горанова донесе първото олимпийско злато на Бълга

Снимка: БОК, Костадин Андонов, StartPhoto

21-годишната каратека направи блестяща победа с 5:1 срещу украинката Анжелика Терлюга

Състезателката по карате Ивет Горанова влезе в историята и донесе първата олимпийска титла на България в Токио 2020. Българката, която е дебютантка на игрите игра блестящо на финала и с 5:1 победи на финала украинката Анжелика Терлюга.

От 2008 година България нямаше олимпийско злато, последното бе на легендарната гребкиня Румяна Нейкова от Лондон.

Ивен Горанова триумфира в Токио 2020, след като демонстрира превъзходството над съперничките си, кумите в категория до 55 кг, през целия турнир и победи всичките си съпернички. Така след 13 години България отново е с олимпийско злато и в Токио ще се развее родния трибагреник, и в чест на 21-годишната плевенчанка ще звучи химна.

На финала Ивет получи няколко минути за почивка от съдиите, след като получи от украинката, от земята, силен удар с крак в гърдите. Медицинските лица бързо обградиха българката, за да се уверят, че е добре. След като двубоят бе възстановен и при равен резултат Горанова имаше точно попадение с ръка, което й даде предимство. 

Не беше признат "ипон" и след видеопреглеждане, но 76 секунди преди края Ивет имаше точно попадения с контриращ крак в тялото на съперничката и и поведе с 4:1. В оставащите 20 секунди тя направи и  нов контриращ удар с водещата лява ръка и увеличи аванса си за 5:1, което беше решаващ удар за олимпийската титла на България.

Секунди след триумфа си Горанова разбра, че Евелина Николова е спечелила бронзов медал в борбата.

Николова спечели пети медал за България на Олимпийските игри в Токио, след като тушира вицешампионката от Рио 2016 рускинята Валерия Коблова. В схватката за бронза, кат. до 57 кг, българката повали рускинята в края на първата част и я тушира след 2:49 минути игра.  ДО момента Ивелина водеше с 5:0 технически точки.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

„Партизан“ – София и „Искър 1945“ излизат на терена за благотвори......

Футболистите от ФК „Партизан“ – София и ветераните на „Искър 1945“ – Нови Искър изли...

Прочети още keyboard_arrow_right