Джузепе Кормио: Волейболният "Левски" София ще продължи да изгражда шампиони

Джузепе Кормио: Волейболният "Левски" София ще продължи да изгражда шампион

Снимка: ВК "Левски" София

Подобна база няма и в Италия, призна спортният директор на "Лубе" след визитата си в спортна зала на "сините"

Спортният директор на "Кучине Лубе" (Чивитанова) Джузепе Кормио беше на работна среща в България по покана на ръководството на волейболен клуб "Левски София". Двете страни взеха решение да бъде подписан договор за дългосрочно партньорство между актуалния волейболен шампион на Италия и българския клуб. Джузепе Кормио даде специално интервю за официалния сайт на ВК "Левски София".

- Господин Кормио, какви са вашите впечатления от посещението в България, от базата на "Левски София" и видяното от работата с младите волейболисти?
- Подобни условия няма и в Италия. Дори центърът на италианската федерация в Милано не е толкова добър и функционален, както базата на "Левски". Останах много приятно изненадан и учуден. Познавайки Владимир Николов и Андреа Буратини, и говорейки с тях предварително, не ми бяха описали всичко в пълни детайли и колко хубаво е всъщност. Практически, преди да видя със собствените си очи, не очаквах чак подобно нещо.

- Какво може да очакваме от партньорството между "Лубе" и "Левски"?
- Ние искаме да се развиваме и дори бихме искали да се поучим как можем да развиваме детско-юношески спорт и да имаме на разположение такива изключителни и функционални пространства за спорт, което е много важна част от развитието. "Лубе" е отбор на изключително ниво, един от най-добрите в света. Искаме да подобрим и надградим базата, която "Левски" има, за развитието на младите волейболисти. Да дадем възможност на младите талантливи играчи, на тези, които покажат, че го заслужават, един ден да може да играят в "Лубе", докато в същото време очакваме българският шампионат да се развива през годините и един ден да стане на ниво като италианския.

Ние не сме тук, за да вземаме играчи. Много по-лесно е да изчакаме някой да стане добър и да го вземем после. Ние имаме "ноу хау" как се получават нещата на най-високо ниво, "Левски" има много таланти. Вярвам, че това е шампионска смес за бъдещето. Вярвам, че с добра съвместна работа може да извлечем най-доброто и за двата клуба, и за волейболистите. И да растем заедно.

- Получихте фланелка на "Левски" с №11 - номер, с който е играл Владимир Николов и с който сега ще играе в "Лубе" синът му Александър Николов. Как приемате символиката на този подарък?
- Очаквах №22. 11+11, защото и за двамата се грижех като за мои синове. Но Владо не е добър в математиката. (Смее се.) Имах Владо като мое дете, аз го заведох в Италия, но за съжаление бяхме заедно само една година. Беше особена година, в която спечелихме първата си титла всички заедно. Вярвам в Алекс, надявам се и му пожелавам да успее да повтори постиженията на баща си, а ако постигне повече, всички ще сме щастливи.

- Колко голямо доказателство е за продуктивността на школата на "Левски" фактът, че Алекс Николов - новото попълнение на един от най-силните отбори в света - "Лубе", произлиза именно от тази школа?
- Алекс не трябва да го смятаме за най-голямото доказателство, защото има ДНК, което му дава предимство в сравнение с други деца. Очакваме от "Левски" да произведе шампиони, които не са синове на шампиони. Но това наистина го очакваме, защото организацията, условията и вложенията в "Левски" са шампионски. Клубът работи отлично и това се вижда. Тук е и един много добър треньор, когото познавам, защото сме работили в "Тренто", когато и Владо беше там - Андреа Буратини. С него спечелихме първата си титла в "Тренто". Но да има такъв клуб, в който се изграждат големи шампиони, е привилегия за всяка страна, за всеки град. Сигурни сме, че ще има и други шампиони, които ще излязат от клуба. При тази база, при всички подсигурени условия, съм сигурен, че ще има резултати. Единственото, което остава, е да ги изчакаме. Но аз съм сигурен, че ще дойдат скоро. Всички предпоставки са налице.

- Готов ли е Алекс Николов за титуляр на най-високото ниво?
- Това трябва да го покаже той. За да взема това момче, значи вярвам в неговите способности. Естествено, аз не съм треньор и не мога да дам конкретният отговор на въпроса. Това, което знам със сигурност, е, че ако иска да играе, той трябва да го демонстрира на игрището - в тренировките и на мачовете. Но аз съм уверен, че той ще може да се бори, уверен съм, че има всичко да развие потенциала си, още повече, че конкуренция са му и три момчета на неговата възраст. При всички положения най-важното си остава какво ще покаже той.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
  • Няма да избере (25%, 37 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (31%, 45 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 147 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Над 1500 каратеки ще мерят сили тази събота в София...

Над 1500 участника от 20 държави ще премерят сили на най-голямото и престижно карате събитие у нас Sofia Open The Presid...

Прочети още keyboard_arrow_right