Ексшефът на НСБ Венцислав Петков купил без конкурс софтуер за производствени процеси за 1,7 млн. лв.

Ексшефът на НСБ Венцислав Петков купил без конкурс софтуер за производствен

Снимка: Столица.bg

Няма никакво приложение в спорта, да ти трябва пералня и да си купиш Ферари, коментират от ММС

Софтуер за 1 746 000 лв. е закупил бившият директор на Национална спортна база (НСБ) Венцислав Петков за родния спорт. Продуктът обаче се оказва, че е за за управление на големи производствени процеси, складови наличности и др. и само обучението на хората да го ползват излиза още около 20 000 лв. 

Венцислав Петков, който е завършил Лесотехническия университет, бе назначен за директор на публичното дружество, с принципал ММС, от своя приятел Радостин Василев, докато беше министър. 

Софтуера е закупен без конкурс, до момента по договора са платени 1 087 057 лв. и липсват протоколите от заседанието на Съвета на директорите, на което е решено да се купи този програмен продукт. "Няма никакво приложение в спорта. Продуктът е много добър, но не и за дейността на НСБ. Това са пари на българския спорт и с тях можеше да се осигури отполение и поддръжка на спортна зала през зимата. Това е като да ти трябва пералня и да си купиш Ферари", коментираха пред Столица.bg от ММС.

"Договорите на НСБ ЕАД (за продукта и съответните лицензии към него), споменати от министър Весела Лечева пред БНТ, са подписани на 1 август 2022 г. от изпълнителния директор на НСБ ЕАД, тогава Венцислав Петков. Те са сключени за общата сума от 1 746 600 лева с включен ДДС, като до момента са извършени плащания по договорите в размер на 1 087 057 лв. Плащането на тези суми е извършено на 4 август 2022 г. в банков клон с попълнени на ръка платежни нареждания, в разрез с утвърдената практика на дружеството за онлайн разплащания. Сумата сериозно надхвърля размера на еднократните плащания по сключени договори от дружеството през последните години. Името на компанията и конкретните условия на договора са свързани с конфиденциалността на отношенията на контрагента с НСБ ЕАД и тяхното публично разкриване би могло да доведе до допълнителни финансови щети за дружеството", съобщиха от Министерство на младежта и спорта.

От "Васил Левски" 75 допълват, че конкурс или друга процедура не е проведена. Също така и на интернет сайта на НСБ ЕАД не е публикувана информация относно провеждането на такава процедура.

"Към момента в НСБ ЕАД не са открити протоколите от заседанието на Съвета на директорите както за процедурата по сключване на тези договори, така и за целия период на управление на изпълнителния директор Венцислав Петков, а само отделни препис-извлечения. Изпълняващият функцията секретар-протоколчик на Съвета на директорите и заемащ длъжността председател на Съвета на директорите към онзи момент Владислав Божиков не е осигурил предаването от протоколите на заседанията на Съвета на директорите на НСБ ЕАД на назначеното от министър Весела Лечева ръководство на дружеството", коментираха от ММС.

Основната дейност на НСБ е стопанисване и ефективно управление на спортните съоръжения и обекти, осигуряване на условия за настаняване и тренировъчна дейност на спортисти, за което тя разполага с необходимия софтуер. Публичното дружество не поддържа спедиторска и складова синхронизация и няма необходимост от подобен продукт, който е подходящ за използване от големи компании с десетки хиляди абонати и потребители, както и за мащабни производства.

„Това е изключително скъпоструващ продукт, който ще е в тежест на дружеството не само сега, но и в следващите години. Като принципал на „Национална спортна база“ ще предприема действия, за да бъде защитен държавният интерес“, съобщи министър Весела Лечева.

По информация на Столица.bg ще се направи опит договорът да бъде прекратен, но засега не е ясно как НСБ ще успее да си върне платените вече над 1 млн. лв.

По време на управлението на специалиста по гори и дървен материал Венцислав Петков бяха натровени с хлор плувците по държавното първенство през пролетта. Тогава не работеше вентилационната система на 50-метровия закрит басейн в Дианабад, а количеството дезифектанта многократно нахвърляше нормата и състезателите се задушаваха. Състезанието бе прекратено за ден.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
  • Няма да избере (25%, 37 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (31%, 45 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 147 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Тимът на "Роман" спечели комплексната Купа на първенството за дец......

Представителите на Комплекса за социални услуги за деца и семейства "Роман" грабнаха Купата за комплексен първенец в със...

Прочети още keyboard_arrow_right