Етапен победител на Джирото пристига в София, стартира в Обиколката на България

Етапен победител на Джирото пристига в София, стартира в Обиколката на Бълг

Снимка: Столица.bg

Колоездачният керван ще измине над 800 км по пътищата на България, а носители на жълтата фланелка и подиуми ще има в Пловдив, Троян, Сливен, Бургас, Карнобат и Габрово

Италианецът Джовани Висконти ще стартира в 68-ата Международна колоездачна Обиколка на България. Известният колоездач и етапен победител на Джирото през 2013 година е заявил участие и е сред фаворитите, които пристигат в София за началото на Обиколката.

За първи път състезанието ще се излъчва на живо, съобщиха на пресконференция от Българска федерация по колоездене, организатор на Обиколката на България. Интригуващата клоездачна надпревара по 811-километровото трасе из България и победителите в шестте етапни града - Пловдив, Троян, Сливен, Бургас, Карнобат и Габрово, ще може да се гледа и по националната обществена телевизия.

Участие в едно от най-старите състезания в Европа и в календара на Международния колоездачен съюз (UCI категория 2.2) са подали 25 клуба от 20 държави.

С френския "Мартиг" в София пристига и Христо Зайков, който е спортен директор на отбора. В състава на отбора са Лъчезар Ангелов, националът Йордан Андреев - победител в първия етап на тазгодишната Обиколка на Камерун и втора в генералното класиране, и Венцислав Венков.

И на 68-ото издание на Обиколката на България ще се спази традицията да стартира от центъра на София. От 30 юни до 5 юли, 5 етапа, състезателите ще се борят за трофея.Официалното откриване на 68-ата МКОБ е на 30 юни в 18 часа. Маршрутът на Пролога ще е по трасе около храм-паметника "Св. Александър Невски". На 1 юли колоната потегля по трасето на първия етап - 186 км, София - Боровец - Пловдив. Вторият етап, 2 юли - 125 км, е Пловдив - Кърнаре - Троян, третият, 3 юли - 198 км, е Троян - Габрово - Сливен, четвъртият, 4 юли - 112 км, е Сливен - Бургас. Във финалния, пети етап, колоездачите ще стартират от Карнобат и след 190 км победителят ще стане известен в Габрово. "Тази година Обиколката на България ще мине 3 пъти през Стара планина и два пъти Шипка. Последният кралскиетап - 190 км, завършва в Габрово. За първи път ще участва и отбор от Америка, чиито състезатели са диабетици. Тази година бюджетът на състезанието е над 200 000 лв, получихме финансиране и от ММС, след като видяха, че работим и направихме едно отлично Европейско първенство на писта през ноември 2020 г. В Пловдив, каза президентът на БФК Драгомир Кузов.

МКОБ ще бъде предшествана от друго състезание от календара на UCI - "По Стъпките на римляните" - Купа Долчини, на 27 и 28 юни, два етапа, в Разлог, Банско и Баня. Участие са заявили 23 отбора от България и чужбина. Желаещите отбори на карат на двете състезания в България са били 90. Ще стартират 11 континентални отбора. Състезанието е със 7000 евро награден фонд.

Обиколката на България е 97-годишна история, като първият старт е през 1924 г., четвъртата най-стара колоездачна обиколка в Европа, преди Обиколката на Испания, която по ранг се нарежда на трето място след Обиколката на Франция и Обиколката на Италия.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (22%, 30 Гласове)
  • Няма да избере (26%, 36 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 17 Гласове)
  • Ще има нови избори (29%, 40 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 15 Гласове)
Общо гласували: 138 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Виж също

close

„Партизан“ – София и „Искър 1945“ излизат на терена за благотвори......

Футболистите от ФК „Партизан“ – София и ветераните на „Искър 1945“ – Нови Искър изли...

Прочети още keyboard_arrow_right