Христо Цветков спечели 100-км бягане около Витоша и предложи брак след финала

Христо Цветков спечели 100-км бягане около Витоша и предложи брак след фина

Снимка: София - Европейска столица на спорта

Над 2000 са общо участниците в емблематичното състезание, организирано от „София – европейска столица на спорта“

Христо Цветков е новият шампион на 38-ата Обиколка на Витоша при бегачите, който спечели надпреварата с рекорд. Веднага след финала той предложи брак на приятелката си.

Победителят измина 100-те километра за 8.07:23 ч. и така подобри досегашното най-добро постижение с почти 5 минути. Преди 2 години той пак бе шампион по същото трасе, но сега отне рекорда на финиширалия днес втори Александър Спасов. Бронзът бе за Христо Минков.

При жените най-бърза бе Надежда Ангелова с време 9.37:40 ч. и преднина от час и половина пред Каролина Калибацева и Гергана Малчева, които се бориха до последно и финишираха след 100 км с разлика от 10 секунди… Шесткратната шампионка Мария Николова се отказа поради тежките условия, въпреки огромната си преднина по трасето. В дуатлона (100 км с велосипед и после 100 м с тичане) челната тройка е Калоян Чанев, Веселин Николов и Станимир Статев.

Ден по-рано 13-годишната Йоана Вълканова спечели 100-километровата Обиколка на Витоша при стартиралите с велосипеди. Състезателката на „Олимп“ сътвори сензация като изпревари далеч по-опитни и възрастни съпернички. Йоана за втори пореден път е сред медалистите в надпреварата, след като миналата година се нареди втора.

Друг уникален рекорд записа миналогодишната шампионка Христина Козарева. След две поредни титли със стандартни велосипеди, сега тя стана първата в историята със злато и при електрическите байкове, които направиха своя дебют в Обиколката. Нещо повече – Козарева вече има невероятната колекция от победи във всички възможни надпревари по 100-километровото трасе около Витоша: със стандартен велосипед, с бягане, с електрически байк и при дуатлонистите, които в рамките на два дни първо обикалят планината с колело и след това с бягане.

Едно от най-масовите и популярни спортни събития у нас отбелязва това лято своята 38-а годишнина. Над 2000 са общо участниците в емблематичното състезание, което отново е част от инициатива „София – европейска столица на спорта“.

Стартът на колоездачите бе даден на зазоряване - още в 6 ч. в съботната сутрин от Татяна Георгиева, председател на Комисията за децата, младежта и спорта към Столична община. След това дългата колона велосипедисти се източваше дълго към бул. „България“ в посока Бояна и после нагоре по пътя към Златните мостове.

Дъждът, студеният вятър и подгизналото от предишните дни трасе допълнително усложниха условията за състезателите и през двата дни, а и принудиха част от участниците да се откажат. Тази година новото е отделната група на електрическите велосипеди. Над 70 състезатели потеглиха по трасето с тях и до края водеха оспорвана надпревара с другите колоездачи, сред които най-бърз се оказа Владислав Гюров от „Велораптор“. След като водеше дълго по разстоянието, той финишира за 4.51:53 ч. При дамите времето на победителката тийнейджърка Йоана Вълканова е 6.37:17 ч. „Малолетната“ шампионка бе лидерка още след 30-ия км и не допусна изпреварване до финала. Сред мъжете с електрически велосипеди победител е Добромир Чолаков, който стана първият в историята с подобна титла.

Награждаването на бегачите и дуатлонистите (100 км с велосипед и после 100 м с тичане) е насрочено за днес в 16 ч. в зоната на старт/финала на паркинга пред резиденция Бояна до входа на базата на БФС.

Проявата отново е обявена за „състезание без боклук“, поради което участниците се приканваха да си носят свои бутилки за вода, да не използват пластмасови чаши за еднократна употреба и да прибират отпадъците си по време и след състезанието разделно благодарение на "Екопак". И това лято за постигане на тази цел помагаха доброволци. В зоната на старт/финала организаторите бяха подготвили сетове, където участниците релаксираха, а по трасето бяха изградени 12 освежителни и подкрепителни пункта. И тази година ръководството на Природен парк Витоша даде разрешение маршрутът на Обиколката на Витоша да бъде „осиновен“, което означава, че маркировката и табелките се поддържат и ползват от всички желаещи целогодишно. В сегашното издание огромно съдействие оказаха представителите на Полицията и на БЧК.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (22%, 29 Гласове)
  • Няма да избере (27%, 35 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (13%, 17 Гласове)
  • Ще има нови избори (29%, 38 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (10%, 13 Гласове)
Общо гласували: 132 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Георги Иванов-Гонзо е новият председател на Българския футболен с......

Георги Иванов - Гонзо е новият президент на Българския футболен съюз след проведеното тайно гласуване на 468 делегати на...

Прочети още keyboard_arrow_right