Кениец спечели Wizz Air София маратон и 20 000 джакпот

photo_library
  • Маратон на София

    Снимка: БГ Олимпик

  • Маратон на София

    Снимка: БГ Олимпик

  • Маратон на София

    Снимка: БГ Олимпик

  • Маратон на София

    Снимка: БГ Олимпик

  • Маратон на София

    бголимпик

Кениецът Осеа Туей стана първият в историята победител в Wizz Air София маратон по обновеното трасе из улиците на българската столица.

Африканският атлет дори спечели еднолично големия джакпот от 20 000 лв., след като единствен спечели и трите състезания от маратонската верига „Бягането като начин на живот“ тази година в България: в Стара Загора, във Варна и в София. При жените в българската столица триумфира Хайелом Шегае от Етиопия, за да запише името си като дебютния победител по новия софийски маршрут.

 

Близо 6000 атлети от 52 държави участваха в обновения Wizz Air София маратон. Тази есен той бе с ново рекламиращо града трасе, нови авторитетни признания и нов стимулиращ рекорден джакпот. Всичко това спомогна емблематичното за българската столица събитие да придобие още по-класен и привлекателен вид, с което да отговори на световните стандарти. Новият маршрут с дължина 21 км премина през много символични за столицата места, с което спомага за бързо развиващия се, особено сред младите хора по света, туристически и спортен туризъм. Многобройните участници бяха приветствани от десетки хиляди покрай трасето, което преминаваше през едни от най-красивите и зелени булеварди на столицата.

 

Точно в 9.30 от площад Александър Батенберг пред Национална художествена галерия потеглиха участниците в класическия маратон на 42.195 км.

Стартът бе даден от министъра на младежта и спорта Красен Кралев и вицепрезидента на Българския олимпийски комитет Любомир Ганев. „Някой от вас са тук за да станат шампиони, други за да спечелят джакпота, а трети просто да завършат маратонската дистанция. Всеки от вас обаче е дошъл за опита да достигне и надмине собствения си лимит. Пожелавам ви успех!“ заяви в краткото си приветствие Кралев. По-късно старт на по-кратките дистанции дадоха: на полумаратона: Дончо Барбалов – зам.-кмет на Столична община, на 10 км: доц. д-р Тодор Чобанов – зам.-кмет на Столична община и на масовия старт: Анатоли Илиев – организационен секретар на София – Евростолица на спорта и главен организатор на маратона.

 

Елитните маратонци бяха първите, които дебютираха по новото трасе, което се извиваше между Президентството и Министерски съвет до Лъвов мост, обратно до ул. Алабин, по ул. Гурко и Раковска до Военния дом, после по Царя до Софийски университет, оттам по бул. Левски и бул. Дондуков през моста Чавдар по бул. Владимир Вазов и после по обратния път до пл. Александър Батенберг. Още в началото се оформи група от десетина атлети, които спориха за победата. Сред тях най-свеж накрая се оказа Осеа Туей, който в оспорван финал победи само с една стотна от секундата мароканеца Юсеф Сбай. Времето на шампиона е 2.15:55 ч., трети завърши Алемайеху Лема от Етиопия с 2.16:55 ч.

 

При жените Хайелом Шегае от Етиопия бе безспорната номер 1, като финишира за 2.35:33 ч., пред двете кенийки Бети Чепквони 2.36:54 и Хилда Чебой 2.40:07 ч. Лавровите венци бяха връчени на шампионите от министър Кралев при мъжете и от волейболната легенда Любо Ганев при жените. Сред официалните гости, наградили призьорите бе и техническият делегат на Международната атлетическа федерация Карлос Кардосо, който не скри задоволството си от видяното на обновения Wizz Air София маратон.

 

Йоло Николов се справи с кенийската школа и грабна титлата в полумаратона на 21.098 км с време 1.07:40 ч., пред Стенли Кипруто (Кен) с 1.09:36, Франсоа Клей (Бел) 1.12:26 и др. При дамите шампионка е Адриана Попарсова от Северна Македония с 1.23:11 ч., следвана от Кристина Иванова 1.23:59, Симона Неделчева 1.24:34 ч. и др.

 

На 10 км най-бързи бяха Дарио Ивановски от Северна Македония с 32:58 мин. и Лиляна Георгиева с 41:08 мин. Най-много емоции имаше при масовия старт, в който шампион при мъжете стана параолимпиецът Християн Стоянов, а при жените номер 1 бе Ива Петрова.

 

Определени бяха и първенците в държавното първенство по маратон: Димчо Мицов от Рилски атлет с 2:39,15 ч. и Маринела Нинова от Локомотив Дряново с 2.57:44 ч.

 

Сред участниците на 21 км бе и прочутият италиански актьор Джовани Сторти, който между снимките на два филма специално отдели време да се пробва по новото трасе на Софийския маратон. Но може би най-много овации по улиците и булевардите събра групата любители бегачи от Франция. 48 атлети на различни възрасти пристигнаха от регион Бретан специално за софийския маратон и останаха приятно изненадани от организацията и новото трасе. „Догодина пак сме тук,“ обявиха французите след края на състезанието.

Маратонът се превърна в истински празник, покрай състезанието имаше богата забавна програма за зрителите, които се насладиха на изпълненията на прочути български певци. За поредна година събитието имаше и благотворителни каузи – една от тях събра средства за изграждането на Кариерен център за хора със специални потребности. Имаше и специален старт за хора с онкологични заболявания и за параолимпийци.

И тази година Маратонът бе част от инициатива „София – Европейска столица на спорта“, а добре познатият партньор Wizz Air дари на всеки стартирал в основните дисциплини по един еднократен ваучер на стойност 20 евро, който може да се използва в рамките на година за закупуване на самолетен билет до желана дестинация. Състезанието бе валидно както за държавно първенство, така и за финал в българската атлетическа верига под мотото „Бягането начин на живот".

 

Софийският маратон отново обединяваше няколко благотворителни каузи, а по трасето помагаха стотици доброволци. Организатори са Столична община, Фондация „София – Европейска столица на спорта“,  министерството на младежта и спорта, БОК, БФЛА.

Наградният фонд бе внушителните 63 000 лв, плюс 20 000 лв джакпот.

Победителите при мъжете и при жените в класическия маратон получиха по 8000 лв., подгласниците им по 4000 лв., класиралите се на трето място по 2400 лв. и т. н. до 10-о място – 400 лв. Бонуси имаше за всички призьори до 6-о място на 21.098 км и на 10 км, за челната тройка при ветераните в маратонската дистанция, както и за медалистите в Държавното първенство на 42.195 км.

Софийският маратон се осъществява с  любезното съдействието на Софийска вода, ACICS, Garmin, минерална вода Велинград, HerbaLife, Right Rental, FiBANK, Стройрент, МЕТРО и др. Повечето от тях наградиха призьорите и приветстваха участниците със свои представители при връчването на отличият. А Софийска вода бе изградила специален „Фреш Бар“ с освежителни напитки и продукти във финалната зона.

Огромен интерес предизвика специалната „Арка на победителя“, изградена в зоната на старт/финала. През целия ден пред нея участниците и зрителите се снимаха за спомен и си правеха селфита със спортните звезди. Всеки стартирал получи рекламна тениска с уникално красив дизайн, а успешно завършилите основните дистанции бяха отличени с много красив медал като спомен от участието в събитието – тази година той е с изображението на храм-паметника Александър Невски.

ПРИЗЬОРИТЕ В WIZZ AIR СОФИЯ МАРАТОН 2019

 

42.195 км

МЪЖЕ: Осеа Туей (Кения) 2.15:55 ч. Юсеф Сбай (Мароко) 2.15:56 ч.

Алемайеху Лема (Етиопия) 2.16:55 ч.

ЖЕНИ: Хайелом Шегае (Етиопия) 2.35:33 ч., Бети Чепквони (Кен) 2.36:54,

Хилда Чебой (Кен) 2.40:07 ч.

 

21.098 км

МЪЖЕ: Йоло Николов 1.07:40 ч., Стенли Кипруто (Кен) 1.09:36, Франсоа

Клей (Бел) 1.12:26 ч.

ЖЕНИ:. Адриана Попарсова (Северна Македония) 1.23:11 ч., Кристина

Иванова 1.23:59, Симона Неделчева 1.24:34 ч.

 

10 км

МЪЖЕ: Дарио Ивановски (Северна Македония) 32:58 мин., Стоян Владков

33:07, Абдулджабар Хамуч (Мароко) 33:39 мин.

ЖЕНИ: Лиляна Георгиева 41:00 мин., Силвия Георгиева 41:18, Девора

Аврамова 41:31 мин.

 

Държавно първенство по маратон 42.195 км

МЪЖЕ: Димчо Мицов (Рилски атлет Самоков), Александър Василев

(Ювниверсал), Методи Георгиев (СК Младост 2012 Благоевград)

ЖЕНИ: Маринела Нинева (Локомотив Дряново), Таня Димитрова (СК Костенец),

Билсерин Сюлейман (СКЛА Нови пазар)

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
  • Няма да избере (26%, 38 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (31%, 46 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 149 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Виц на седмицата Виж Още

Защо в София пукат гумите на варненци?

Защото им се диша свеж морски въздух.

Късмет на деня

Обърнете повече внимание на вътрешната красота днес – кожен салон, затоплящи се седалки, климатроник …

Коментари

comment 3
14.10.2019 12:19
Chefi
20 000 си прибра Осеа Туей, браво на него, но и на нас, защото организацията и наградите бяха на много високо ниво
Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Тимът на "Роман" спечели комплексната Купа на първенството за дец......

Представителите на Комплекса за социални услуги за деца и семейства "Роман" грабнаха Купата за комплексен първенец в със...

Прочети още keyboard_arrow_right