Колоездачната Обиколка на България стартира от София, сред фаворитите е отборът на "Бардиани" (СНИМКИ)

photo_library
  • Колоездачната Обиколка на България стартира от София, сред фаворитите е отб

    Снимка: БФК

  • Колоездачната Обиколка на България стартира от София, сред фаворитите е отб

    Снимка: БФК

  • Колоездачната Обиколка на България стартира от София, сред фаворитите е отб

    Снимка: БФКС

  • Колоездачната Обиколка на България стартира от София, сред фаворитите е отб

    Снимка: БФК

На 30 юни претендентите за жълтата фланелка на 68 МКОБ ще стартират в пролога, около "Ал. Невски", на 1 юли е първият етап от пл. "Народно събрание"

Най-престижното колоездачно състезание у нас - 68 Международна колоездачна Обиколка на България (МКОБ), стартира от София, утре. Над 150 състезатели от 24 отбора и 18 държави - Испания, Италия, Казахстан, Полша, Украйна, Германия, Дания, САЩ, Словакия, Гърция, Нидерландия, Сърбия, Унгария, Румъния, Франция, Австрия, Италия, Кипър и 6 български отбора заставата на старта на Пролога в столицата. И в тазгодишното издание традицията е спазена и трасето ще е в района на храм-паметника "Свети Александър Невски".

В София днес пристигат участниците от друго голямо международно състезание в България - "По Стъпките на римляните", което се организира от софийския колоездачен клуб "Долчини". Именно свързването на двете състезания привлече рекорден брой отбори от целия свят. А колоездачният керван утре тръгва от София, за да измине над 800 км по България.

За първи път надпреварата в етапите на МКОБ ще се излъчва на живо и за първи път участва отбор от САЩ. Сред сочените за фаворити на Обиколката на България е италианският отбор "Бардиани", който преди месец  участва и в Джирото.

"Тази година се очертава изключително силна конкуренция", предричат специалисти в колоезденето. МКОБ е в календара на Международния колоездачен съюз (UCI, категория 2.2), което е голям успех и признание за ръководството на Българската федерация по колоездене и развитието на този спорт у нас. След много работа и усилия през изминалата година и половина родната колоездачна централа успя да възкреси една от най-старите колоездачни обиколки в Европа. Само след 3 години Обиколката на България ще навърши 100 години, което я нарежда  като четвъртата най-стара колоездачна обиколка в Европа, преди Обиколката на Испания, която по ранг е на трето място след Обиколката на Франция и Обиколката на Италия.

В 68-ото издание на колоездачното състезание участва и френският тим "Мартиг", воден от трикратния победите в Обиколката на България Христо Зайков, който е директор.  През 2020 г. състезанието бе спечело от 26-годишният Патрик Стош от отбора на "Востер".  Претенденти за жълтата фланелка са и колоездачите на Вино-Астана и  Апелцин-Феникс, които се явяват развиващите състави на двата участника в световния Про Тур.

"В отбора на Alpecin-Fenix е и състезателят с най-предно класиране в ранглистата на Световния Колоездачен Съюз – Guillaume Van Keirsbulck. В своята дългогодишна кариера се е състезавал за отбори от световния Про Тур като Omega Pharma–Quick-Step, Etixx – Quick-Step Pro Cycling Team и CCC. Сред участниците е и настоящия Румънски министър на младежта и спорта Карол-Едуард Новак,  параолимпийски шампион от игрите в Лондон през 2012 г. на 4 км "индивидуално преследване". В Лондон той поставя и световен рекорд в дисциплината с постижение от 4 мин 41 сек. През същата година два месеца по-рано той печели общия старт на шосе в шампионата на Румъния за мъже. През 2008 г. на параолимпийските игри в Пекин печели сребърен медал в общия старт на шосе. През 2009 г. основава колоездачен клуб, който от 2018 г. е преименуван на Team Novak", съобщиха от БФК на официалния си сайт.

За успешното и безопасно провеждане на МКОБ е създадена организация на движението и се забранява престоят и паркирането на пътни превозни средства, с изключение на автомобилите на участниците в мероприятието, както следва. Затварянето е от 15.00 до 20.30 часа на 30 юни 2021 г., сряда,  се отнася за:

- паркингите на пл. „Св. Александър Невски”, с изключение на североизточните дъги между ул. „Дунав“ и ул. 11-ти август и ул. „11-ти август“ и ул. „Оборище“;

- ул. „15-ти ноември” между бул. „Цар Освободител” и пл. „Св. Александър Невски”.

От 17.30 до 20.30 часа на 30.06.2021 г. на североизточните дъги на пл. „Св. Александър Невски“ между ул. „Дунав“ и ул. 11-ти август и ул. „11-ти август“ и ул. „Оборище“.

От 10.00 до 13.00 часа на 01.07.2021 г. на пл. „Народно събрание“, от страната на хотел „Радисън“.

Забранява се влизането в двете посоки на пътни превозни средства с изключение на автомобилите на участниците в колоездачната Обиколка на България. От 16.00 до 21.00 часа на 30.06.2021 г. затворени за движение ще са:

- ул. „Оборище” между бул. „Васил Левски” и ул. „Г.С.Раковски”;

- ул. „11-ти август” между ул. „Московска” и пл. „Св. Александър Невски”;

- ул. „Дунав” между ул. „Московска” и пл. „Св. Александър Невски”;

- ул. „15-ти ноември” между бул. „Цар Освободител” и пл. „Св. Александър Невски”;

-ул. „Московска“ между ул. „11-ти август“ и ул. „Дунав“.

От 11.30 до12.30 часа на 01.07.2021 г. по:

- бул. „Цар Освободител” между бул. „Васил Левски” и ул. „Раковски”;

- ул. „Цар Иван Шишман” между ул. „Аксаков” и пл. „Народно събрание”;

- ул. „15-ти ноември” между бул. „Цар Освободител” и пл. „Св. Александър Невски”;

- ул. „6-ти септември” между ул. „Аксаков” и бул. „Цар Освободител”;

Стартът на първия етап на Обиколката на България ще бъде на 1 юли 2021 г., четвъртък, от 12.00 до 12.15 часа в София. Претендентите за трофея на 68-ата МКОБна ще потеглят от пл. „Народно събрание” по бул. „Цар Освободител”, бул. „Цариградско шосе“ изход от София и пред Самоков и Боровец към Пловдив, където ще финишират. Столична дирекция на вътрешните работи осигурява охрана на мероприятието, постове за контрол и регулиране на движението на пътните превозни средства за горепосочените време и места.

Финалът на МКОБ е на 5 юли в Габрово и затова е създадена и временна организация на движението по някои трасета от републиканската пътна мрежа. От 1 до 5 юли се налагат ограничения  и промени на движението и е възможно да има временни затруднения в придвижването на останалите участници в движението по пътищата.

"Тази година Обиколката на България ще мине 3 пъти през Стара планина и два пъти Шипка. Последният кралски етап - 190 км, завършва в Габрово", споделиха за трасето от БФК.

Точна информация за часовите диапазони и временните ограничения по определените трасета, по които ще се движи колоната, ще бъдат подавани от организаторите и съответните ОДМВР, на чиято територия преминава състезанието.

Обиколката ще започне на 1 юли минути след 12 часа от центъра на столицата, след това колоната ще се отправи по Самоковско шосе до Боровец, а около 14 часа състезателите ще преминат през Костенец, Белово и Пловдив, като финишът се очаква да е 17 часа пред Парк-хотел „Санкт Петербург“, съобщиха организаторите от Българска федерация по колоездене.

На 2 юли основното трасе е Пловдив-Троян. Стартът се очаква да бъде даден около 14 часа от детелината на АМ „Тракия“. От там състезателите поемат към с. Труд, с. Баня, Карлово, Кърнаре и Троян и финализират към 17 часа в балканския град.

Третият етап е предвиден за 3 юли с основното трасе Троян-Сливен. Той започва от 12 часа, а маршрутът е Троян-Габрово-прохода Шипка-Казанлък-Мъглиж-Гурково-Сливен. Финалът е около 17 часа пред общината в Сливен.

Четвъртият етап е на 4 юли със старт около 14.30 часа от центъра на Сливен и колоната ще се отправи към Бургас. Маршрутът, по който ще се движат колоездачите, е през Лозенец-Айтос-Ветрен и Бургас. Финалът се очаква към 17.30 пред общината в Морския град.

Последният етап е на 5 юли с основен маршрут Карнобат-Габрово. Трасето е през Венец-Лозенец-Сливен-Шипка и Габрово. Стартът ще бъде даден към 12 часа, а финалът се очаква към 17 ч.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
  • Няма да избере (25%, 37 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (31%, 45 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 147 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Виц на седмицата Виж Още

Защо в София пукат гумите на варненци?

Защото им се диша свеж морски въздух.

Късмет на деня

Хората, които са непрекъснато кисели, в следващия сиживот се прераждат в туршия

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Тимът на "Роман" спечели комплексната Купа на първенството за дец......

Представителите на Комплекса за социални услуги за деца и семейства "Роман" грабнаха Купата за комплексен първенец в със...

Прочети още keyboard_arrow_right