Красен Кралев настоява за нов стадион на Българска армия

Нов стадион на Българска армия

Снимка: cska.bg

Спортният министър твърди, че официално е внесено възражение срещу проекта за ПУП на Борисовата градина

Стадион "Българска армия" не може да бъде възстановен с леки козметични промени. Това заяви спортният министър Красен Кралев в Бояна, предаде topsport.bg. С изказването си подкрепя намеренията на собственика на ЦСКА да се построи нов стадион в Борисовата градина. Кралев е категоричен, че държавата стои зад изграждането на нов стадион в границите на сега съществуващия. Спортното министерство е принципал на търговското дружество "Сердика", което се води собственик на стадиона на ЦСКА. Съоръжението е отдадено под наем на клуба за 10 години.

"Нееднократно сме казвали нашата позиция за стадион Българска армия. Възраженията по проекта за ПУП на Борисовата градина са днесени", казва спортният министър. Той е разговорял с кмета на София Йорданка Фандъкова и смята, че се разбират, защото говорили на един език. От спортното министерство искат възраженията им да бъдат отразени в ПУП-а преди да се приеме.

Проектът за Подробен устройствен план, изработен от арх. Атанас Ковачев, беше представен миналата седмица в УАСГ. Още тогава представляващият ПФК ЦСКА адвокат Трендафилов публично обяви исканията и увери Столична община, че за строителството на нов стадион, в чашата на сегашния, имат подкрепата на държавата. "Не искаме нов стадион извън очертанията на сегашния. Посочената възможна за реконструкция, както е в ПУП-а няма да реши проблемите на спортното съоръжение. Смятам, че е нормално да се направи нов стадион в сега съществуващите граници", категоричен е Красен Кралев.

На представянето в УАСГ, авторът на Плана арх. Ковачев препоръча на ПФК ЦСКА да махнат пистата и да си покрият трибуните. Това обаче прозвуча доста несериозно. До момента против ново строителство на сатдион в границите на сегашната Българска армия е и главният архитект на София Здравко Здравков. Според него в Борисовата градина няма как да има нов стадион, отговарящ на изискванията на ФИФА и УЕФА, особено за автомобилите.

Според едния от трите варианта на проект за нов стадион, изработени по искане на собственика на ЦСКА Гриша Ганчев, автомобилите ще бъдат в подземен паркинг за 3000 места. Няма да се наруши пропусквателния режим, нито функциите на Борисовата градина. Бизнесменът, който минава за ценител на зелените пространства, предвиждал и допълнително озеленяване на спортното съоръжение.

Възражения, становища и мнения за ПУП-а на Борисовата градина се подават в НАГ на Столична община и трите районни кметства - Изгрев, Лозенец и Средец. На 26 юни има обществено обсъждане на Плана, след което ще се правят корекции и едва тогава влиза за обсъждане в комисиите на СОС. Вероятно към декември ПУП на Борисовата градина ще влезе за гласуване в СОС.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
  • Няма да избере (25%, 37 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (31%, 45 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 147 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Фотоизложба пред столичния НДК отбелязва 100-годишнината на ски с......

Българска федерация по ски, Столична община и Фондация „София – европейска столица на спорта“ откриват...

Прочети още keyboard_arrow_right