Лаборатория на Софийския университет е в процедура за лицензиране от WADA

Лаборатория на Софийския университет е в процедура за лицензиране от WADA

Снимка: ММС

Разпоредена е проверка в тотото, има много завишени разходи за външни услуги, изплащани са премии на персонала, а реално БСТ е работило на загуба, каза спортинят министър Андрей Кузманов

Лаборатория на софийския университет "Св. Климент Охридски" е в процедура за лицензиране от Световната антидопингова агенция (WADA). Това съобщи на пресконференция днес служебният спортен министър Андрей Кузманов. Документацията по кандидатстването за лиценз са подадени отдавна и антидопинговата лаборатория няма да е към Министерство на младежта и спорта, а към Софийския университет, за да няма конфликт на интереси, обясни министърът.

За лицензирането е взета предвид инструкцията на WADA. Действащата в момента антидопингова лаборатория в София не е лизенцирана, а за това се говори от далечната 1996 г. и дузина правителства и спортни министри не успяха да я лицензират.

Българската допинг лаборатория ще се обслужва от специалисти и експерти на Алма Матер, където има Медицински факултет, биологически, химически и се подготвят специалисти на високо научно ниво.

Д-р Заркова, която е изпълнителен директор на Антидопинговия център е оторизирана по процедурата за лицензиране и вече има подкрепата и на служебния министър на МОН проф. Николай Денков.

"Направени са 288 допинг-проби от Антидопинговия център в Дианабад и се прави всичко необходимо Научноизследователската лаборатория в спорта към СУ „Св. Климент Охридски“ да получи статут на акредитирана лаборатория от Световната антидопингова агенция", каза спортинят Андрей Кузманов.

на днешната пресконференция той направи отчет на работата на ММС от май досега. "Подготовката на българските спортисти за олимпийските игри в Токио и Параолимпийските игри е напълно обезпечена и върви по план. Изплащат се паричните награди, а клубовете редовно получават финансово подпомагане", обясни спортният министър.

„Във връзка с решение на Министерски съвет от 04.06 беше създадена организация за допълнителни проверки на контрагенти на ММС, които биха попаднали в обхвата на санкциите, наложени от Службата за контрол на чуждестранните активи на Министерството на финансите на САЩ. Освен задължителната проверка на контрагента дали попада в списъка, обявен на страниците на МФ и НАП, се проверяват членовете на управителните органи, съдружниците и собствениците на капитала на юридическите лица за участията им в други фирми, потенциално застрашени по този ред“,допълни Кузманов.

Служители на дирекция „Регионална координация и контрол“ - Инспекторат в ММС, са извършили 125 проверки. Освен тях са направени 3 извънпланови проверки на български спортни федерации, финансирани от ММС, а продължава извършването на още 4. „Изпратили сме писмо до Международната федерация по ММА, относно постъпили сигнали при нас за проведеното през 2018 г. в Шумен Европейско първенство по ММА за деца и младежи от 12 до 17 г.“, допълни спортният министър.

По отношение на дирекция „Младежки политики“ е разработен проект на Национална стратегия за младежта 2021-2030 , който в момента е в процес на съгласуване с останалите министерства, преди да бъде внесен за разглеждане в Министерския съвет.

От ММС са осигурени финансови средства в размер на 248 460 лв. за изплащане на стипендии и на еднократно финансово подпомагане на ученици от общинските и частните училища и на ученици от държавните спортни училища, финансирани от ММС по Програмата на мерките за закрила на деца с изявени дарби през 2021 г.

Андрей Кузманов е разпоредил вътрешен одит на държавното предприятие Български спортен тотализатор (БСТ), чийто принципал е ММС. „Там има много завишени разходи, предимно разходи за външни услуги. Има много изплащане на допълнителни възнаграждения на персонала, а реално тотото е работило на загуба. До 2019 г. тя е в размер на 27 468 000 лв. Съществен е и размерът на задълженията към участници в хазартни игри – 39 164 000 лв., които са се увеличили спрямо 2018 г. с 14 581 000 лв. За миналата година резултатите ще бъдат публикувани през септември и тогава ще видим дали нещата са се подобрили“, заяви министър Кузманов по време на пресконференция, на която направи отчет за работата на своя екип след встъпването в длъжност.

Той допълни, че след негово разпореждане БСТ е прекратил всякакви отношения по договора с фирма „Декарт“, която е свързана със санкциите по закона „Магнитски“ и внесе повече яснота по случая. „На 07.10.2011 г. БСТ обявява открита процедура по ЗОП с предмет: „Разработване и внедряване на информационна и комуникационна система за приемане на залози в реално време за хазартни игри, организирани от БСТ“.

Тя включва цялостно хардуерно и софтуерно оборудване за два центъра за данни и 1700 броя терминални устройства. За изпълнител е избран консорциум „Галоа“, с който на 30.12.2011 г. е сключен договор в размер на 14 849 000 лв. без ДДС. В този консорциум участват фирма „Декарт“ и „АйСиЕс“. На 27.06.2013 г. БСТ открива процедура по договаряне, без обявление, за възлагане на обществена поръчка с предмет: „Доставка на допълнително количество терминални устройства“. Тя е възложена на консорциум „Галоа“ с договор за сума в размер на 3 297 500 лв. без ДДС. На 02.04.2015 г. се открива друга процедура с предмет „Надграждане на приложен софтуер на съществуваща централна компютърна система и допълнителна доставка на терминални устройства“.

Поръчката пак е получена от същия консорциум, а договорът е за 860 000 лв. без ДДС. На 27.11.2017 г. БСТ обявява открита процедура по реда на ЗОП с предмет „Надграждане на съществуващата централна компютърна система за приемане и обработка на залози“. За изпълнител е избран фирма „Декарт“ ООД, с която е сключен договор на 01.08.2018 г. за 2 100 000 лв. без ДДС. Прави впечатление, че всички големи поръчки се печелят от фирма „Декарт“, свързана с Васил Божков, или от консорциум „Галоа“, в който участва фирма „Декарт“, обясни спортният министър.

Той заяви, че БСТ няма да спира да работи, а печалбите ще се изплащат. "Ние не сме тук да уволняваме и да сменяме, а да помагаме на българския спорт. Но когато се констатира, че по някакъв начин е ощетена българската държава, то трябва да се вземат мерки”, заяви министър Кузманов. Той обяви, че сред проверяваните дружества са още „Национална спортна база“ ЕАД, „Академика 2011“ ЕАД и „Сердика спортни имоти“ ЕАД", заяви Андрей Кузманов.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

За кого ще гласувате на президентските избори на 14 ноември?
 • Румен Радев (32%, 198 Гласове)
 • Проф. Анастас Герджиков (39%, 241 Гласове)
 • Лозан Панов (6%, 39 Гласове)
 • Мустафа Карадайъ (1%, 4 Гласове)
 • Луна (7%, 46 Гласове)
 • Друг (7%, 45 Гласове)
 • Няма да гласувам (8%, 48 Гласове)
Общо гласували: 621 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Виц на седмицата Виж Още

Защо в София пукат гумите на варненци?

Защото им се диша свеж морски въздух.

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Треньорът на ЦСКА-София ще налага нова двойка в центъра на защита......

Треньорът на ЦСКА - София Стойчо Младенов започва да налага естонския национал Карол Метс като титулярен централен защит...

Прочети още keyboard_arrow_right