Лечева: Има опит 1,5 млн. лв. за зала за художествена гимнастика в София да бъдат пренасочени

Лечева: Има опит 1,5 млн. лв. за зала за художествена гимнастика в София да

Снимка: ММС

Предишното ръководство на Министерството на младежта и спорта е направило опит да трансформира 1,5 милиона лева, които са били предвидени за нова зала за националните ни отбори по художествена гимнастика в София, в проект за енергийна ефективност, съобщават от ММС.

Така плановете за ново тренировъчно съоръжение на комплекс „Раковски“ се забавят и оскъпяват. Това съобщи министърът на младежта и спорта Весела Лечева по време на изслушване в Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта в Народното събрание.

„Факт е, че има решение на Министерския съвет, с което се увеличава капиталът на държавното дружество НСБ с 1.5 млн. лева, предназначени за построяването на нова зала по художествена гимнастика. Мисля, че няма народен представител, който да не е съгласен, че това е един от най-успешните български спортове“, каза Лечева. 

Тя уточни, че е разгледала всички документи, които касаят въпросното съоръжение, и е установила, че е направен опит средствата от това решение на МС да бъдат дадени за „енергийно обновяване на спортни съоръжения. По думите ѝ решението на нейния предшественик не е било съгласувано с федерацията по художествена гимнастика. 

„Министерството на младежта и спорта прави необходимото първоначалният проект за нова тренировъчна зала да бъде осъществен, защото той е изключително важен за художествената гимнастика. За съжаление вече имаме повече от една година забавяне“, каза още спортният министър. 

Пред комисията Весела Лечева отново посочи мотивите, заради които е бил развален договорът за софтуер с „Национална спортна база“ ЕАД. Тя заяви, че направеният анализ е показал, че става въпрос за „драстично завишена сума на договора“, а необходимостта от софтуерния продукт не е била обоснована. Плащането на 1 милион лева с платежни нареждания, написани на ръка към фирмата, става в деня, в който министър Весела Лечева, като принципал на дружеството, издава заповед - всички плащания към трети страни да стават след нейно одобрение. Внушителната сума е преведена два дни, след като тя встъпва в длъжност. 

Министърът на младежта и спорта гарантира, че олимпийската подготовка на спортистите ни е обезпечена, като дирекция „Спорт за високи постижения“ е фокусирала своята дейност върху предстоящата 2023-а година, която е предолимпийска. Въпреки съдебните спорове във федерацията по вдигане на тежести Лечева информира депутатите, че е осигурен състезателният и тренировъчният календар, а спортистите, треньорите, медицинският щаб и другите длъжностни лица взимат възнагражденията си и провеждат нормален подготвителен процес. 

Министър Весела Лечева заяви, че е в постоянен контакт със заместник министър-председателя по управление на европейските средства Атанас Пеканов във връзка с Плана за възстановяване и устойчивост. В одобрения от Брюксел документ са предвидени 61 милиона лева за енергийна ефективност на държавни и общински спортни съоръжения. Ще бъде направен опит парите по това перо да бъдат увеличени, каза още министър Лечева.  

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
 • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (15%, 233 Гласове)
 • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (83%, 1275 Гласове)
 • - Не мога да преценя (2%, 36 Гласове)
Общо гласували: 1544 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Отиде си треньорът по вдигане на тежести Илиан Илиев...

Прочутият треньор по вдигане на тежести Илиан Илиев си отиде от този свят внезапно на 57 години, съобщават от БФВТ. Или...

Прочети още keyboard_arrow_right