Лечева: Има опит 1,5 млн. лв. за зала за художествена гимнастика в София да бъдат пренасочени

Лечева: Има опит 1,5 млн. лв. за зала за художествена гимнастика в София да

Снимка: ММС

Предишното ръководство на Министерството на младежта и спорта е направило опит да трансформира 1,5 милиона лева, които са били предвидени за нова зала за националните ни отбори по художествена гимнастика в София, в проект за енергийна ефективност, съобщават от ММС.

Така плановете за ново тренировъчно съоръжение на комплекс „Раковски“ се забавят и оскъпяват. Това съобщи министърът на младежта и спорта Весела Лечева по време на изслушване в Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта в Народното събрание.

„Факт е, че има решение на Министерския съвет, с което се увеличава капиталът на държавното дружество НСБ с 1.5 млн. лева, предназначени за построяването на нова зала по художествена гимнастика. Мисля, че няма народен представител, който да не е съгласен, че това е един от най-успешните български спортове“, каза Лечева. 

Тя уточни, че е разгледала всички документи, които касаят въпросното съоръжение, и е установила, че е направен опит средствата от това решение на МС да бъдат дадени за „енергийно обновяване на спортни съоръжения. По думите ѝ решението на нейния предшественик не е било съгласувано с федерацията по художествена гимнастика. 

„Министерството на младежта и спорта прави необходимото първоначалният проект за нова тренировъчна зала да бъде осъществен, защото той е изключително важен за художествената гимнастика. За съжаление вече имаме повече от една година забавяне“, каза още спортният министър. 

Пред комисията Весела Лечева отново посочи мотивите, заради които е бил развален договорът за софтуер с „Национална спортна база“ ЕАД. Тя заяви, че направеният анализ е показал, че става въпрос за „драстично завишена сума на договора“, а необходимостта от софтуерния продукт не е била обоснована. Плащането на 1 милион лева с платежни нареждания, написани на ръка към фирмата, става в деня, в който министър Весела Лечева, като принципал на дружеството, издава заповед - всички плащания към трети страни да стават след нейно одобрение. Внушителната сума е преведена два дни, след като тя встъпва в длъжност. 

Министърът на младежта и спорта гарантира, че олимпийската подготовка на спортистите ни е обезпечена, като дирекция „Спорт за високи постижения“ е фокусирала своята дейност върху предстоящата 2023-а година, която е предолимпийска. Въпреки съдебните спорове във федерацията по вдигане на тежести Лечева информира депутатите, че е осигурен състезателният и тренировъчният календар, а спортистите, треньорите, медицинският щаб и другите длъжностни лица взимат възнагражденията си и провеждат нормален подготвителен процес. 

Министър Весела Лечева заяви, че е в постоянен контакт със заместник министър-председателя по управление на европейските средства Атанас Пеканов във връзка с Плана за възстановяване и устойчивост. В одобрения от Брюксел документ са предвидени 61 милиона лева за енергийна ефективност на държавни и общински спортни съоръжения. Ще бъде направен опит парите по това перо да бъдат увеличени, каза още министър Лечева.  

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (22%, 30 Гласове)
  • Няма да избере (26%, 36 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 17 Гласове)
  • Ще има нови избори (29%, 40 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 15 Гласове)
Общо гласували: 138 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

„Партизан“ – София и „Искър 1945“ излизат на терена за благотвори......

Футболистите от ФК „Партизан“ – София и ветераните на „Искър 1945“ – Нови Искър изли...

Прочети още keyboard_arrow_right