Маратонът променя движението в София на 6 септември

Маратон в София на 6 септември

Снимка: Екиден маратон

Екиден маратон в София на 6 септември т. г. налага създаване на организация на движението, тъй като ще има промени. От 09.00 до 13.30 часа в петък ще има ограничения по софийските улици. Състезатели от над 100 отбора ще стартират в петото издание на щафетния Екиден Маратон в столицата. Стартът е в 9.00 ч . пред Националния стадион "Васил Левски" на кръстовището на бул."Евлоги и Христо Георгиеви" и ул. "Гурко". Щафетните маратони са едни от най-популярните състезания в света на леката атлетика.

Бягания имат различно име по света, но за българската надпревара са избрали класическото Екиден - в знак на уважение към японската традиция. В страната на изгряващото слънце такъв тип маратони се правят от 104 години, коментира организаторът Даниел Дуков. Софийският маратон се провежда в чест на националния празник - Съединението на Княжество България и Източна Румелия, за което символизира и щафетното бягане. Отборите могат да бъдат изцяло мъжки, женски или смесени.

Маршрутът на състезанието е със старт от северозападното пътно платно на бул. „Евлоги и Христо Георгиеви”, след което маратонците бягат по западното пътно платно на бул. „Евлоги и Христо Георгиеви”, по източното пътно платно на ул. „Проф. Фритьоф Нансен”, обратен завой при бул. „Васил Левски”, по западното пътно платно на ул. „Проф. Фритьоф Нансен”, надясно по бул. „България”, по източното пътно платно на бул. „Пенчо Славейков”, обратен завой по тротоара на бул. „Витоша”, по западното пътно платно на бул. „Пенчо Славейков”, по бул. „България”, надясно по бул.„Черни връх”, обратен завой при ул. „Св. Наум”, по бул. „Черни връх”, надясно по бул.„Евлоги и Христо Георгиеви”, бул.„Драган Цанков”, Борисова градина, изход от Борисова градина при Национален стадион „Васил Левски”, по бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” до Орлов мост, преминава по пешеходната зона, по северозападното пътно платно на бул.„Евлоги и Христо Георгиеви” до национален стадион „Васил Левски”, където е финала.

Забранява се престоят и паркирането на пътни превозни средства, както следва:

- от 08.00 часа на 5.09.2019 г. до 07.00 часа на 6.09.2019 г. на моста пред Националния стадион „Васил Левски”.

- от 07.00 часа на 06.09.2018 г. до приключване на мероприятието на моста пред Националния стадион „Васил Левски”.

От 07.30 до 13.30 часа на 06.09.2019 г. се забранява влизането на пътни превозни средства в двете посоки по:

- Ул. „Ген. Гурко” между бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” и бул. „Васил Левски”.

- Ул. „Любен Каравелов” между ул. „Ген. Паренсов” и ул. „Ген. Гурко”.

- Бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” между бул. „Цар Освободител” и ул. „Проф. Фр. Нансен”.

- Бул. „Драган Цанков” между ул. „Митрополит Кирил Видински и бул. „ Евлоги и Христо Георгиеви”.

- Южното пътно платно на бул. „България” между бул. „ Черни връх” и бул. „Акад. Ив. Гешов”.

- Бул. „Черни връх” и ул. „Проф. Фр. Нансен” между бул. „Свети Наум” и бул. „Васил Левски”.

- Бул. „Пенчо Славейков” между бул. „България” и бул. „Витоша”.

- Тунела на НДК - в участъка водещ към бул. „Черни връх” и бул. „България”

От 04.30 до 14.00 часа на 6.09.2019 г. частично се променят маршрутите на масовия градски транспорт, както следва:

- Автобусна линия № 9 (в посока пл. „Орлов мост”): от бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” надясно по бул. „Цар Освободител”, надясно по бул. „Васил Левски”, надясно по ул. „Шипка” и по маршрута си.

Автобусите ще спират на временна спирка на бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” на 50 метра преди бул.„Цар Освободител” в посока пл.„Орлов мост“.

Автобусна линия № 72 (в посока ж.к. „Западен парк”): от бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” надясно по бул. „Цар Освободител”, по бул. „Васил Левски”, бул. „Патриарх Евтимий“ (връщане по бул. „Ген. Скобелев” и транспортен тунел НДК), по бул. „Прага”, ул. „Св. Георги Софийски” и по маршрута си;

Автобусите да спират на временна спирка на бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” на 50 метра преди бул. „Цар Освободител” в посока ж.к. „Западен парк” и на всички съществуващи тролейбусни и автобусни спирки в променения участък на маршрута.

Автобусна линия № 75 – маршрутът се скъсява от автостанция „Гео Милев“ до Военна академия (обратен завой при ул. „Шипка“). Автобусите ще спират на временно изместената спирка с код 0440 “Военна академия” на бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” след ул. „Шипка“ в посока към автостанция „Гео Милев”.

Автобусна линия № 76 (в посока ж.к. „Гоце Делчев”): от бул. „Цариградско шосе” по бул. „Цар Освободител”, по бул. „Васил Левски”, бул. „Патриарх Евтимий“ (връщане по бул. „Ген. Скобелев” и транспортен тунел НДК), по бул. „Прага”, ул. „Св. Георги Софийски”, по бул. „Акад. Ив. Е. Гешов”, бул. „П. Ю. Тодоров” и по маршрута си, двупосочно. Автобусите ще спират на всички съществуващи автобусни и тролейбусни спирки в променения участък на маршрута и на спирка с код 1288 „Пл. Орлов мост“ на бул. „Цариградско шосе“ преди бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” в посока ж.к. „Гоце Делчев”, за автобусни линии №№ 280, 306 и тролейбусни линии №№ 4, 5, 8 ,11.

Автобусни линии №№ 84, 184 и 505 (в посока ул. „Ген. Гурко“): от бул. „Цариградско шосе” надясно по бул. „Евлоги и Христо Георгиеви”, обратен завой при ул. „Шипка” (Военна академия), бул. „Евлоги и Христо Георгиеви”, наляво по бул. „Цариградско шосе” и по маршрутите си.

Автобусите ще спират на спирка с код 1288 „Пл. Орлов мост“ на бул. „Цариградско шосе“ преди бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” в посока СУ „Св. Климент Охридски“ (за автобусни линии №№ 280, 306 и тролейбусни линии №№ 4, 5, 8, 11), и на спирка с код 0442 „Военна академия” на бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” след ул. „Шипка“ в посока пл.„Орлов мост“.

Автобусна линия № 94 (в посока СУ „Св. Климент Охридски“): от бул. “Свети Наум” наляво по бул. “Черни връх”, по бул. “Джеймс Баучър”, по ул. “Стоян Михайловски” и по маршрута до Студентски град. Автобусите ще спират на съществуващите трамвайни спирки по бул. “Джеймс Баучер” и на временната спирка на бул. „Черни връх“ на 60.00 метра след левия завой от бул. „Св. Наум“.

Автобусна линия № 204 (в посока ж.к. „Гоце Делчев”): от бул. „Цариградско шосе” по бул. „Цар Освободител”, по бул. „Васил Левски”, бул. „Патриарх Евтимий“ (връщане по бул. „Ген. Скобелев” и транспортен тунел НДК), наляво бул. „Прага”, ул. „Св. Георги Софийски”, по бул. „Акад. Ив.Е. Гешов”, по бул. „България” и по маршрута си, двупосочно. Автобусите ще спират на всички съществуващи автобусни и тролейбусни спирки в променения участък на маршрута и на спирка с код 1288 „Пл. Орлов мост“ на бул. „Цариградско шосе“ преди бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” в посока в посока ж.к. „Гоце Делчев” (за автобусни линии №№ 280, 306 и тролейбусни линии №№ 4, 5, 8, 11).

Автобусна линия № 604: в посока институт „Пирогов”: от бул. „Цариградско шосе” по бул. „Цар Освободител”, по бул. „Васил Левски”, бул. „Патриарх Евтимий“, по бул. „Прага”, ул. „Св. Георги Софийски”, по бул. „Акад. Ив. Е. Гешов” и по маршрута си; - в посока гара „Искър”: от бул. „Пенчо Славейков” наляво по бул. „Прага”, по бул. „Ген. Скобелев”, бул. „Васил Левски”, по бул. „Цар Освободител”, бул. „Цариградско шосе” и по маршрута си. Автобусите ще спират на всички съществуващи тролейбусни и автобусни спирки в променения участък на маршрута и на спирка с код 1288 „Пл. Орлов мост“ на бул. „Цариградско шосе“ преди бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” в посока институт „Пирогов” (за автобусни линии №№ 280, 306 и тролейбусни линии №№ 4, 5, 8, 11).

Тролейбусна линия № 7 се скъсява от ж.к. „Люлин“ до пл. „Сточна гара“.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (22%, 30 Гласове)
  • Няма да избере (26%, 36 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 17 Гласове)
  • Ще има нови избори (29%, 40 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 15 Гласове)
Общо гласували: 138 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Виц на седмицата Виж Още

Защо в София пукат гумите на варненци?

Защото им се диша свеж морски въздух.

Късмет на деня

Умът ти е като някое дистанционно, винаги липсва, когато ти трябва.

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

„Партизан“ – София и „Искър 1945“ излизат на терена за благотвори......

Футболистите от ФК „Партизан“ – София и ветераните на „Искър 1945“ – Нови Искър изли...

Прочети още keyboard_arrow_right