Министър Андрей Кузманов: Направените промени в ММС са 80% от предложенията на политическите партии в новото правителство

-

Снимка: Пресцентър ММС

Радвам се, че мислят като нас. До дни влиза в сила новата Програма за финансиране на спортните федерации, която е обективна и гарантира прозрачност, каза спортният министър

Мисля, че направихме доста неща в Министерство на младежта и спорта и за спорта. Радвам се, защото гледах дебата на тема „Спорт“ между партиите, които преговарят за коалиционно правителство. Техните идеи, политики и промени, които искат да направят в спорта оттук нататък, аз и моят екип сме ги направили почти на 80%. Това заяви служебният министър на младежта и спорта Андрей Кузманов в интервю пред БНР.

„Не казвам на 100%, защото някои неща са започнати и продължават и в момента, като започнем от спорта, през проверките и анализите на спортната база и стигнем до промените в младежките дейности. Преди два дни се завърнах от Брюксел и с еврокомисар Мария Габриел си говорихме за това, което е свършено в този кратък период от май т. г. насам“, допълни спортният министър.

„Радвам се, че участниците в дискусията на тема „Спорт“ по време на преговорите за коалиционно правителство мислят като нас, за това, което вече сме направили“, удовлетворен е Кузманов. Той коментира, че, няма никакво разминаване, просто трябва да се продължи.

Служебният спортен министър е убеден, че хората в спорта - треньори, състезатели, ръководители на федерации и др., както и младежката общност, ще дадат подобаваща оценка на работата му в ММС.

"В сектор "Спорт" се дискутираше, че федерациите трябва да се финансират по нов начин – обективно и прозрачно. В понеделник, 6 декември т. г., изтича срокът за обществено обсъждане на новата Програма за финансиране на спортните федерации. Съвсем по друг - нов, прозрачен и несубективен начин оттук нататък ще бъдат финансирани федерациите. Помислихме и за треньорите. Програмата за кадрово осигуряване на клубовете вече е одобрена и се кандидатства по нея. ММС ще осигурява по една минимална работна заплата за треньор в клуб, който отговаря на условията. Смятам, че успяхме да изчистим имиджа на министерството и да отстраним лошите практики. Много проверки направихме и продължаваме да ги правим. Ние просто си гледаме работата", коментира Андрей Кузманов.
Той съобщи, че с екипа му са изработили проект за промяна на Закона за младежта, който да бъде внесен в Народното събрание.

"Имахме много ползотворни срещи с федерациите. Във вторник отново ще се срещнем на заключителна дискусия за Програмата за развитие на спорта за високи постижения за 2022 г. За първи път премиите за олимпийците бяха изплатени в срок, само един месец след приключването на Олимпийските игри. В момента сме осигурили над 1 млн. лв. допълнителни средства за федерациите, които имат състезания до края на годината и не им стигат средствата. Осигуриха се допълнителни средства и за зимните спортове, които се подготвят за Игрите в Пекин 2022. Така че сме повишили с около 2,5 млн. лв. бюджета на ММС ", каза още спортният министър.

Той е горд, че е успял да изпълни обещанието си и премиите на паралимпийците вече не са 20%, а три пъти повече – 64% от премиите на олимпийците. „Равносметката е, че за този кратък период беше свършена много работа, която мисля, че ще бъде оценена по подобаващ начин от спортната общественост. Благодаря на всички, които работиха с мен. Благодаря и на служителите от ММС, които са професионалисти, но трябва да се научат да работят, не за министър Кузманов, а за българския спорт", убеден е Кузманов.

„Не ни стигна времето да направим преструктуриране на ММС за по-ефективно функциониране. Една от идеите беше, както знаете България домакинства много първенства по различни видове спорт, всичко това да се обедини и да е под шапката на министерството. Към момента ММС отпуска пари на федерациите за организиране и провеждане на тези състезания. А по-целесъобразно би било да се използват обектите на министерството и да може по-лесно да се контролират тези пари за домакинства“, сподели пред БНР министър Кузманов.

Спортният министър обясни, че в спорта винаги трябва повече материална база, повече кадри и повече пари. "Но аз мисля, че ако това, което го има в момента, с малка добавка и то бъде рационално разходвано, акцентира се в определени области и политики, ще има повече успехи в спорта", каза той. Неговата препоръка към следващия спортен министър е да продължи започната нова политика в спорта.

Кузманов прогнозира, че идват по-добри дни за родния спорт и се надява следващият министър и екипа му да имат силите, куража и капацитета да реализират всички инициативи, идеи и политики . "Трябва си кураж, защото има много допълнителни субективни фактори, които влияят на някои решения, а и на спортната общественост", предупреди служебният спортен министър.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
  • Няма да избере (25%, 37 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (31%, 45 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 147 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Тимът на "Роман" спечели комплексната Купа на първенството за дец......

Представителите на Комплекса за социални услуги за деца и семейства "Роман" грабнаха Купата за комплексен първенец в със...

Прочети още keyboard_arrow_right