Министър Кузманов: Всяка федерация ще получи пари по новата Програма за финансиране

Министър Кузманов: Всяка федерация ще получи пари по новата Програма за фин

Снимка: ММС

В бюджета за 2022 г. са предвидени повече от този през 2021 г.

По 50 000 лв. първоначално ще получат олимпийските спортни федерации и по 20 000 лв. неолимпийските по новата Програма за финансиране на спортните федерации.

За първи път всички федерации ще имат средства, а не както досега само около 44 федерации да получават пари от ММС. Предвидили сме и по-голям бюджет за 2022 г. в сравнение с 2021 г. Това каза министърът на младежта и спорта Андрей Кузманов на днешната пресконференция в спортното министерство, която бе и отчет на свършеното от него като служебен министър.

Спортът, за да има пари и да бъде удовлетворен, трябва да бъде държавна политика, убеден е Кузманов. Той е доволен от свършеното в последните 8 месеца в ММС, защото предложените мерки и промени в спорта по време на дебата за съставяне на коалиционно правителство, вече са изпълнени, а други са започнати. „Ако следващият екип на ММС продължи и изпълни започнатото, ще покаже, че ние сме на прав път“, призна Андерй Кузманов.

Той обясни, че всяка федерация, олимпийска или неолимипйска, ще получи първоначално пари, които са регламенитрани в Програмата за финансиране на федерациите и след това по определени критерии се изчисляват точки и на базата на резултатите ще получат още средства.

"Програмата е направена да е обективна. Всичко е на масата - цифрите са ясни. Спортовете са различни и не бива да се сравняват. Всяка федерация си получава заслуженото,  защото много от федерациите досега бяха недоволни от субективното финансиране", аргументира се служебният спортен министър.

"В бюджета за 2021 г. не достигаха парите за премиите на олимпийците и осигурихме изцяло средствата с отпуснатите 3 млн. лв., които получихме чрез МС. Също така променихме наредбата и на паралимпийците – вдигнахме 3 пъти премиите им. За да ги компенсираме, защото промяната влиза в сила от 2022 г., сме предвидили допълнителни награди, които тази седмица ще им бъдат раздадени", каза Кузманов.

Той допълни, че с решение на МС спортното министерство е получило още 1 030 000 лв., раздадени допълнително на федерациите, за да си завършат годината. С приоритет средства са дадени на федерациите по зимни спортове, за да спечелят повече квоти и да се представят добре на Зимните олимпийски игри в Пекин.

Андрей Кузманов е оптимист за българското представяне на Игрите в Пекин и заяви, че колокто повече квоти спечелят нашите спортисти, толкова повече реални шансове има за отличия и успешно представяне.

Спортният министър съобщи, че само от НАП се правят 15 проверки на ММС. Една е приключила, други 7 ще завършат до 2 седмици, а останалите 7 продължават. Очакват се официално от НАП доклади с резултатите. Също така е извършен планов одит на „Сердика спортни имоти“ ЕАД и до дин ще започне одит на дружествата „Национална спортна база“ и „Академика 2011“. Към момента в ММС има и 3 проверки от Сметна палата.

"Чакаме отчети от Българския спортен тотализатор за изпълнението на плана за тази година. Лично на мен не ми харесва как работи при положение, че е единствения играч на пазара", лаконично коментира министър Кузманов.

Той съобщи, че по действащата вече Програма за кадрово осигуряване до момента няма нито един кандидат. Програмата осигурява една минимална месечна заплата на треньор в клуб, а срокът за кандидатстване е 17 декември.

„България е с крачка напред по отношение на Европа за Двойната кариера на спортистите и завършващите спортни училища получавт квалификацията помощник-треньор. Системата за оценяване е разработена с НСА“, каза министър Кузманов.

Служебният спортен министър препоръча да се спре течът на пари чрез домакинства на световни и европейски първенства у нас. Той съобщи, че има разработена схема и не отделни федерации да провеждат тези състезания, а ММС. „Ще оставя схемата ми на следващите, защото има федерация, която получава пари за домакинство на 14-годишни, а друга, която провежда за мъже и жени, да не получава нищо", каза спортният министър.

През следващата седмица екип на ММС ще покани за поредна среща предсатвители на ПФК ЦСКА за изчистване на задълженията за ползването на стадион „Българска армия“ и базата в Панчарево. „98% от задълженията към „Сердика спортни имоти“ са от ЦСКА. Това не може да продължава и по най-бързия начин трябва да започне оздравяване на дружеството“, предупреди Кузманов.

Спортният министър похвали служители и експерти като каза, че в  ММС работят много професионалисти и е доволен от компетентността им. „Малко тромаво работят, но в последните месеци разбраха ,че работят за държавата и за българския спорт“, призна Кузманов.

На пресконференцията участва и зам.-министърът на младежта и спорта с ресор младеж г-жа Яничка Труева. Тя съобщи, че в МС е внесен Закон за допълнение и изменени на Закона за младежта, а проектът на Стратегията за младежта 2021 -2030 г. е минал съгласуване, приет е от МС и вкаран е за обсъждане и приемане в 47-ото НС.

Труева съобщи, че по проекта „Разработване и внедряване на стандарти за качество при предоставяне на младежки услуги в България“, изпълняван от ММС по ОПРЧР, ще се направи тестване в 7 областни младежки центъра в страната за стандарти. Така в продължение на 14 месеца те ще тестват тези стандарти и резултатите ще влязат като изискване за качество на всички младежки услуги.

„Това ще ни позволи да създадем единен стандарт за финансиране на младежки дейности и ще ни позволи правилно да бюджетираме и ориентираме държавния и европейския ресурс към младежите. Ще имаме основа и база за програмиране на държавния бюджет. Ако гледаме прогнозния стантард с ресурса от тази година, бихме достигнали само и едва 2,26% от дела на младежите в страната, което е изключително малко“, обясни зам.-министър Яничка Труева.

Тя допълни, че продължава оценката на изпълнението на проектите за младежи, финансиране с пари по чл. 10а от Закона за хазарта, чиито договори са подписани от редовното правителство.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (22%, 30 Гласове)
  • Няма да избере (26%, 36 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 17 Гласове)
  • Ще има нови избори (29%, 40 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 15 Гласове)
Общо гласували: 138 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Виж също

close

„Партизан“ – София и „Искър 1945“ излизат на терена за благотвори......

Футболистите от ФК „Партизан“ – София и ветераните на „Искър 1945“ – Нови Искър изли...

Прочети още keyboard_arrow_right